Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Vereniging met eigen gebouw

[Gesteld op: 01-03-2010]

Toelichting:
Onze vereniging heeft een eigen gebouw, dat helaas veel te weinig verhuurd wordt. Wat zijn de spelregels waar je je als vereninging nu precies aan moet houden bij verhuur? Bij een aantal bestuursleden speelt de angst voor de BEM (Bureau Eerlijke Mededinging) een grote rol.

In hoeverre veranderd dit verhaal als je het gebouw onderbrengt in een stichting?

Tenslotte nog dit, er zit een kleine hypotheek op het pand van ca 50.000 euro, de waarde is enkele tonnen. Toch slagen we er maar niet in een bank te vinden die de hypotheek wil omzetten naar een aflossingsvrije vorm. Wat is daarvan de oorzaak? Helpt de stichtingsvorm daar miscchien ook bij?
Antwoord:

Uw eerste vraag kan ik niet beantwoorden omdat ik niet begrijp wat de BEM hiermee te maken heeft. Ik veronderstel dat de vereniging graag de prijzen wil verlagen om meer te kunnen verhuren. Dat is een commercieel motief, en daar kan de BEM niets op tegen hebben. Dat wordt alleen anders als de vereniging wordt gesubsidieerd, maar dan heeft ook de subsidieverstrekker inspraak in het beleid van de vereniging.
Ik raad u aan in geval van twijfel rechtstreeks contact op te nemen met de BEM, dan hoort u vanzelf wat wel en wat niet is toegestaan.

Uw andere vraag: voor de bank maakt het niets uit of het gaat om een vereniging of een stichting. Het is ook niet relevant wat de waarde is van het onroerend goed, van belang is dat er voldoende inkomsten zijn om de rente en aflossing te kunnen betalen. Dat is bij u kennelijk niet het geval omdat u een aflossingsvrije lening wilt hebben. Ik begrijp dat de bank daar niet aan wilt meewerken, want aflossingsvrije leningen worden in de regel vrijwel uitsluitend aan particulieren verstrekt, omdat partculieren regelmatig kopen en verkopen, en dat zit er bij de vereniging niet in.

 
Reactie vraagsteller:
Het gebouw is nu eigendom van een vereniging. Wat we vooral willen weten is of je wettelijk gezien meer mogelijkheden tot exploitatie / verhuur hebt indien het gebouw is ondergebracht in een stichting.

Bij een stichting zou de mogelijkheid bestaan dat een andere vereniging mede-eigenaar zou kunnen worden, met het bedrag dat zij op tafel leggen kan bv de hypotheek afgelost worden. Dit zou de vaste lasten kunnen drukken.

Kort gezegd: een eigen gebouw dat slechts twee of drie avonden in de week gebruikt wordt is wel erg zonde van de ruimte.
 
Antwoord Beheerder:

Juridisch is er weinig verschil tussen een vereniging en een stichting. Het belangrijkste is dat een stichting slagvaardiger kan werken omdat bij een vereniging altijd ruggespraak met leden nodig is.
Naar buiten toe is er echter geen verschil, dus als u een beter gebruik van het gebouw onderzoekt, dan kan u de oplossing niet vinden in het omzetten in een stichting.

U geeft aan dat een andere verniging mede-eigenaar wilt worden. Dat is geen probleem, dat kan ook met de huidige verenigingsvorm.
U zou bijvoorbeeld bepaalde kamers aan de andere vereniging kunnen verkopen. Daarvoor is wel een juridische splitsing van het pand nodig, maar dat kan de notaris regelen. Als het gaat om medegebruik van de ruimtes, kan uw vereniging deze ook verhuren aan de andere vereniging. Ook kan u het hele pand verkopen aan de andere vereniging, en dan een huurcontract afsluiten voor het gebruik van de ruimtes door uw vereniging.
Er zijn dus genoeg mogelijkheden. Onderzoek gezamenlijk wat de wensen zijn, en wellicht is het raadzaam een notaris te raadplegen om de uitvoerbaarheid te beoordelen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Vereniging met eigen gebouw:

onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
privacy web door sloop van achterliggend pand
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2012-06-06 10:25:04
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+