Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Huurrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huurrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Huurrecht

Zelf een vraag over Huurrecht? Klik hier.
Meer vragen over Huurrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Huurrecht:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HuurrechtVragen over Huurrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Huurrecht op jouw website?Vragen over Huurrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HuurrechtVragen over Huurrecht via E-mail. Klik hier.

woning in oude staat terugbrengen na opzegging

[Gesteld op: 26-02-2010]

Toelichting:
Ik woonde in 1978 bij mijn ouders tijdens mijn studie en bleef daar wonen na hun noodgedwongen verhuizing na 13 jaar huren. Ik kreeg geen nieuwe huurovereenkomst maar mijn huurbetaling werd geaccepteerd. Ik bewoon de woning de laatste 20 jaar door mijn werk slechts sporadisch maar heb de woning aangehouden omdat je iets moet hebben om op terug te vallen. Ik heb er zelf niets aan veranderd. Nu heb ik de huur na 32 jaar opgezegd. De woning wordt verkocht en de makelaar namens de eigenaar, wil dat ik alle door mijn ouders nog aangebrachte zaken verwijder en schilderwerk neutraal wit maak. Een kamer werd in '70 jaren paars geschilderd en de badkamer is warm rood geschilderd. Het verlaagde latjesplafond in hal en keuken (om alle pijpen, leidingen en ventilatiekokers weg te werken) moet ik ook verwijderen en de zwart geschilderde plafonds weer wit maken.
Is het gerechtvaardigd dat de eigenaar via zijn makelaar verlangd dat ik de woning voor de verkoop zo neutraal en presentabel mogelijk maak?
Ik nam deze aanpassingen feitelijk van mijn ouders over. Wat is mijn plicht tot terugbrengen in originele staat in deze niet doorsnee situatie?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw, 
Het antwoord op uw vraag hangt af van een aantal factoren. 

Oplevering woning
Hier kunt u lezen in welke staat u de woning moet opleveren, welke zaken u wel of niet moet repareren of verwijderen. De regels zijn voor woning en kamers gelijk Overal waar u ‘woning’ leest, kunt u ook ‘kamer’ lezen.
Het uitgangspunt bij opleveren van de woning is dat de huurder de woning moet opleveren zoals deze was bij het aangaan van de huurovereenkomst
Veranderingen die u zelf met schriftelijke toestemming van de verhuurder heeft aangebracht mag u laten zitten, tenzij destijds is afgeproken dat u deze moet verwijderen bij het einde van de overeenkomst.
Zaken die door normaal gebruik en normale slijtage zijn verouderd vallen hier buiten. Het is logisch dat bijvoorbeeld een keuken na 10 of 20 jaar deels of geheel versleten is.
De vraag is uiteraard hoe bepaald wordt, in welke staat de woning was bij het begin van het contract.
 
Welke regels voor uw woning gelden hangt van 2 dingen af:
Van belang is of er bij het aangaan van de huurovereenkomst een opnamestaat is gemaakt. Een opnamestaat is een beschrijving van alle eventuele gebreken of mankementen in- of aan de woning die door huurder en verhuurder moet zijn ondertekend bij het aangaan van het huurcontract. 
De regels over oplevering zijn in het nieuwe huurrecht van 1 augustus 2003 veranderd. Voor huurcontracten die vóór 1 augustus 2003 zijn ingegaan gelden nog de oude regels, voor contracten die ná 1 augustus zijn ingegaan gelden de nieuwe regels.
Contracten van vóór 1 augustus 2003, zoals in uw geval:
Bij oplevering zonder opnamestaat, moet u er van uitgaan dat de woning bij het begin van het contract in goede staat was. U moet de woning dan ook in goede staat opleveren (behalve normale slijtage).
Bij oplevering mét opnamestaat moet u er van uitgaan dat de woning in goede staat was behalve de zaken die in de opnamestaat staan. U moet de woning in goede staat opleveren. Met uitzondering van de gebreken op de opnamestaat en normale slijtage.
Bij contracten van voor 1 augustus 2003 ligt de bewijslast over de staat van de woning bij de huurder. Als de opnamestaat niet klopt moet de huurder dit kunnen aantonen. Dit is meestal erg lastig, U zult dan met foto’s en verklaring van getuigen, zoals bijvoorbeeld de buren of een aannemer die in de woning heeft gewerkt, moeten komen.
Contracten van op of ná 1 augustus 2003
De bewijslast is voor deze contracten omgekeerd. Bij oplevering zonder opnamestaat, mag de u de woning opleveren zoals deze is. Als de verhuurder het hier niet mee eens is, dan moet de verhuurder bewijzen dat de woning in betere staat was bij het begin van het contract.
Bij oplevering met opnamestaat, moet u de woning opleveren zoals beschreven op de opnamestaat. Zaken die door normaal gebruik en slijtage zijn verouderd of stuk zijn gegaan hoeft u niet te repareren. Als u het achteraf niet eens bent met de opnamestaat dan moet u zelf bewijzen dat de woning slechter was dan vermeld in de opnamestaat.
U kunt ons voor meer informatie/hulp - vrijblijvend bellen, van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17 uur. Zie www.uwjurist.nl, ook voor klanttevredenheid en tarieven. We helpen u graag.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik

 
Reactie vraagsteller:
Er is geen opnamestaat omdat ik feitelijk op het huurcontract van mijn vader na hun vertrek er ben blijven wonen. Mijn vraag is feitelijk of men in dat geval kan eisen dat schilderwerk uit de jaren '70 (paarse slaapkamer en rode badkamer) weer creme wit geschilderd moet worden. Toen mode kleuren, nu achterhaald, alhoewel ....
Mijn ouders leven niet meer zodat zij geen partij meer zijn in de bestaande huurovereenkomst uit 1965. Een andere is er niet.

Met groet, rob bruinsma
 
Antwoord Beheerder:

Geachte heer,

Het hangt van het contract af of dit moet. Het contract geldt nog steeds, nu tussen u en verhuurder. Onder het verfwerk kunt u wellicht nog uitkomen, maar onder het verwijderen van verlaagde plafonds zeer waarschijnlijk niet.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan woning in oude staat terugbrengen na opzegging:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
ouderlijk gezag
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-02-02 23:56:02
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Huurrecht: 8.3 (493x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+