Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Verzekeringen » Schadeverzekeringen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Schadeverzekeringen en krijg online een antwoord van de specialist in Schadeverzekeringen

Zelf een vraag over Schadeverzekeringen? Klik hier.
Meer vragen over Schadeverzekeringen.
De huidige beheerder van de rubriek Schadeverzekeringen:
Naam: Jolanda Sewalt
Bedrijf: Schadekantoor.nl
Reactiesnelheid: 12 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Jolanda Sewalt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SchadeverzekeringenVragen over Schadeverzekeringen via RSS. Klik hier.
RSS over Schadeverzekeringen op jouw website?Vragen over Schadeverzekeringen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SchadeverzekeringenVragen over Schadeverzekeringen via E-mail. Klik hier.

aansprakelijkheisverzekering voor een vereniging

[Gesteld op: 24-02-2010]

Toelichting:
Welke risico's zijn er voor het bestuur van een vereniging. Welke Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er nodig om het risico af te dekken en welke risico's zijn niet verzekerd of te verzekeren.
Antwoord:

Bij de beantwoording ben ik uitgegaan van een sportvereniging. De sportvereniging kan een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten ten behoeve van alle leden en vrijwilligers. Indien er schade aan derden of elkaar wordt toegebracht kan deze verzekering dekking bieden. Veelal zal er sprake zijn van zgn. Secundaire dekking. Dit betekent, dat in de polisvoorwaarden is bepaald dat wanneer er een andere verzekering - bijvoorbeeld de AVP van het lid zelf - is, die dekking biedt, die verzekering dan voor gaat. Is er geen andere verzekering danwel biedt deze geen dekking dan kan een beroep worden gedaan op de verzekering van de vereniging.

Daarnaast kan ten behoeve van het bestuur van de verenging een Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten. In principe kan een bestuurslid door iemand van binnen of van buiten de verenging worden aangesproken. We onderscheiden derhalve twee soorten aansprakelijkheid:

1.  Interne aansprakelijkheid

De bestuurder wordt door de vereniging aansprakelijk gehouden voor ontstane (financiële) schade. Er moet dan sprake zijn geweest van aanwijsbare kwade bedoelingen van de bestuurder. In de praktijk zal dit niet snel voorkomen.

Een bestuurder kan ook worden aangesproken op het handelen van een medebestuurslid. Er is nl. sprake van een collectieve verantwoordelijkheid. Indien de vereniging schade lijdt en dit is te wijten aan een verwijtbaar tekortschieten van een bestuurder, dan zijn in beginsel alle bestuursleden aansprakelijk.

2. Externe aansprakelijkheid.

Een bestuurder kan ook worden aangesproken door iemand van buiten de verenigin. Dat kan indien hij als bestuurder schade heeft veroorzaakt die hem ernstig kan worden verweten.

Op het www heb ik een aantal praktijkgevallen voor u opgezocht die goed weergeven wat de risico's kunnen zijn:

Een vereniging is van plan een deel van de nieuwe accomodatie te verhuren aan een sportschool. Afgesproken wordt dat er voor rekening van de huurder enkele extra voorzieningen zullen worden aangebracht in de te verhuren ruimte. De vereniging geeft hiervoor een opdracht aan een aannemer. Uiteindelijk ziet de sportschool af van de huur van de ruimte. De afspraken tussen de vereniging an de sportschool blijken niet op schrift te staan. De vereniging zit met een hoge rekening van de aannemer. De leden kunnen het bestuur aanspreken.

Een vereniging laat velden goedkoop aanleggen door een als niet zo betrouwbaar bekend staand en niet gespecialiseerde aannemer. De velden worden volledig afgekeurd voor competities en moeten worden vervangen. De betreffende aannemer is inmiddels failliet. De vereniging maakt dubbele kosten. De leden kunnen het bestuur aanspreken.

De penningmeester vergeet een brandverzekering af te sluiten voor het clubhuis. Het clubhuis brandt volledig af en er wordt dus niets uitgekeerd. Ook hier is sprake van een onbehoorlijke taakvervulling als gevolg waarvan de vereniging schade lijdt.

Een bestuurder maakt afspraken met een leverancier zonder hiertoe alleen bevoegd te zijn. De zaak moet worden teruggedraaid maar de leverancier legt een claim neer.

Het bestuur gaat ertoe over om zeer risicovol te beleggen met gelden van de vereniging en het gaat mis. De bestuurders kunnen worden aangesproken door de leden.

Vanuit mijn eigen praktijk: een ijsvereniging gaat over tot de aanschaf van aan kleine tractor om de baan te kunnen vegen. Omdat de tractor niet op de openbare weg komt denkt het bestuur dat het niet nodig is een WAM-dekking voor de tractor af te sluiten. Tijdens het vegen gebeurt er een ongeluk met een aanwezige op het terrein. Qua uitkomst vergelijkbaar met het brandende clubhuis.

Ik hoop u hiermee enig inzicht te hebben gegeven in de diverse aansprakelijkheidsverzekeringen, met name de bestuurdersaansprakelijkheid. Als u aanvullende vragen heeft, zie ik die met belangstelling tegemoet.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Schadeverzekeringen:
Schadehulp


Gerelateerde vragen aan aansprakelijkheisverzekering voor een vereniging:

Statuten vereniging verplicht?
      [Gesteld in Recht]
2007-03-02 18:00:01
Verantwoordelijkheid kascommissie
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-01-21 21:36:02
nieuwe vereniging of bestaande handhaven?
      [Gesteld in Fusies & overnames]
2008-01-24 00:11:15
Oranje Vereniging Harmelen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-07-09 13:17:43
Stichting naast vereniging tbv reserves?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-10-08 09:22:03

Gemiddelde score Schadeverzekeringen: 8.6 (43x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+