Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

VOF stoppen

[Gesteld op: 23-02-2010]

Toelichting:
Wij hebben destijds om vrienden te helpen geinvesteerd in een restaurant voor totaal zo'n 500.000 Euro. Het pand is ons eigendom en het restaurant is een VOF (60% wij en 40% zij). Hun enige inbreng is arbeid geweest. Wij hebben altijd gratis de complete administratie voor onze rekening genomen. Verder ontvangen zij jaarlijks 54000 Euro als arbeidsbeloning. Inmiddels gaat het sinds het ontbreken van onze bemoeienis met het restaurant zelf (door ernstige ziekte van mijn man) bergafwaarts en wordt er veel geld verloren. Lage omzet en hoge kosten. Kunnen wij met onze 60% beslissen dat de VOF wordt stopgezet of hen op non aktief stellen ? Inmiddels zijn we niet meer on speaking terms, sinds zij vanaf mijn man's ziekzijn ons op alle vlakken proberen buitenspel te zetten. We krijgen alleen nog de administratie aangeleverd en dat was het. Er is een contract, doch over deze ontstane situatie staat niets. Wij willen eigenlijk een faillissement voorkomen en evt. de zaak voortzetten met anderen. Het restaurant heeft veel potentie, doch door hun klantonvriendelijke gedrag etc. is de zaak nu op sterven na dood.
Antwoord:

Een VOF is als een huwelijk; je gaat samen een verbintenis aan onder bepaalde voorwaarden, je kan elkaar niet dwingen tot andere zaken, en als het niet meer blijkt te werken, dan moet je uit elkaar gaan.
In uw geval is het heel eenvoudig; de contacten zijn verstoord, en lijken ook niet meer goed te komen. In dat geval kan het een verstandige beslissing zijn om u terug te te trekken uit de VOF. De wijze waarop dit moet gebeuren, de financiele afrekening daarvan en de opzegtermijn staan ongetwijfeld vermeld in uw VOF-contract.
Praktisch is het eenvoudig: de andere vennoten moeten op de hoogte worden gesteld van het uittreden, en u kan zichzelf uit laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarmee is de VOF automatisch omgezet in een VOF met minder partners. U heeft dan recht op uitbetaling van uw kapitaal volgens de op te stellen slotbalans van de VOF, in overeenstemming met de bepalingen die in het VOF-contract zijn opgenomen.

Wat gebeurt er daarna? U geeft zelf aan dat het restaurant potentie heeft, en dat u deze met anderen wilt voortzetten. In principe heeft u daar geen recht op omdat u uittreed uit de onderneming, en dan alleen recht heeft op een uitbetaling in geld (tenzij het VOF-contract anders bepaalt). Maar nu komt het bijzondere: u geeft aan dat het pand op uw naam staat. Het pand is dus niet ingebracht in de VOF, maar alleen het gebruiksrecht. De anderen hebben arbeid ingebracht, en ontvangen daar een arbeidsvergoeding voor, en u heeft het gebruiksrecht van het pand ingebracht, en ontvangt daar huur voor. Uiteraard zal dit gebruiksrecht eindigen als u zich terugtrekt uit de VOF. De anderen kunnen er voor kiezen om dan een huurcontract met u af te sluiten, maar als u als eigenaar van het pand daar niet mee instemt, dan hebben zij geen keuze dan een andere locatie voor het restaurant te zoeken.
Op die manier komt het pand leeg, en bent u vrij om zelf een restaurant te beginnen, eventueel in samenwerking met anderen.
Uiteraard moet u hierbij wel redelijke opzegtermijnen hanteren, maar omdat u aangeeft dat u de eigenaar van het pand bent heeft u een machtige positie om te bepalen wat er gaat gebeuren. Ik raad u wel aan om een advocaat te consulteren die uw contract kan bestuderen en u kan begeleiden in dit proces, want u moet zien te voorkomen dat u van de tegenpartij een schadeclaim krijgt wegens bijvoorbeeld inkomensverlies. Hoe sneller alles geregeld kan worden, hoe beter het voor alle partijen is.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk bedankt voor Uw snelle reaktie. Wij gaan hier verder mee.
Nu even het volgende verzoek. Kunt U uit onze vraag wat kerngegevens verwijderen (of liever nog de hele vraag !)want ik ben zojuist getipt door een personeelslid dat zij ook op Uw site steeds kijken. Ik moet natuurlijk vermijden, dat zij beslagen ten ijs zijn. Bedankt vast voor Uw begrip !
 
Antwoord Beheerder:
ik ben als beheerder van deze vragenrubriek slechts een mede-gebruiker van de website. Ik ken de beheerder van de website niet, en ben dan ook niet in staat om teksten van anderen te verwijderen. Ik moet u daarin teleurstellen.
Anderzijds maakt dit voor uw verhaal niets uit; het is juist goed dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is, dat kan de zaken versnellen. In uw situatie kan de tegenpartij ook niets doen om uw handelingen te blokkeren. Hun enige optie is vriendelijker worden naar u toe, en proberen goed te blijven samenwerken.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan VOF stoppen:

MIJN VROUW WERKT SINDSKORT IN DE PROSTITUTIE
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-08 15:00:02
roken???
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2007-03-13 13:55:27
ik wil stoppen met aftrekken
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-06-13 21:58:13
hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
Hoe kan hij stoppen met roken ?
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2011-01-12 12:15:14

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+