Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Pubers
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Pubers en krijg online een antwoord van de specialist in Pubers

Zelf een vraag over Pubers? Klik hier.
Meer vragen over Pubers.
De huidige beheerder van de rubriek Pubers:
Naam: Yoeri Arends
Bedrijf: Juridische gabber
Reactiesnelheid: 160 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Yoeri Arends vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PubersVragen over Pubers via RSS. Klik hier.
RSS over Pubers op jouw website?Vragen over Pubers op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PubersVragen over Pubers via E-mail. Klik hier.

Kun je pubergedrag van vroeger vergelijken met nu?

[Gesteld op: 21-09-2007]

Toelichting:
Kunt u me zeggen of mijn puber van nu hetzelfde reageert als ik toen als puber? Of heeft dit ook met de maatschappij van nu te maken? Bijvoorbeeld geweld, scheidingen, sex, werkloosheid e.d. wat nu veel meer voorkomt?
Antwoord:
Hallo,

Een interessante vraag.
Biologisch gezien is het nog steeds hetzelfde. Het lichaam verandert enorm in de pubertijd.
Hormonen spelen een rol en een gedeelte van de hersenen is dan in volle ontwikkeling. Dat verklaart ook waarom pubers zich dan impulsief gaan gedragen en nog niet kunnen plannen. (daar is dit gedeelte o.a verantwoordelijk voor) Dit gedeelte van de hersenen ontwikkelt zich trouwens tot het 30e levensjaar (!!!) Je kunt daarom ook je vraagtekens zetten of het studiehuis/2e fase wel zo’n goed idee is. Biologisch gezien kunnen pubers die verantwoordelijkheid letterlijk nog niet aan. Verder staan pubers er ook bekend om dat ze zo ‘lui’ zijn. Maar puber-zijn is lichamelijk gezien eenmaal erg vermoeiend. Ze ‘liggen’ letterlijk te groeien en te ontwikkelen.

Dan nu de maatschappij: deze verandert altijd. De maatschappij waarin wij nu leven, zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als de kennis/informatiemaatschappij. We hebben met name door de komst van internet toegang tot alle informatie. Men weet nu daarom veel meer dan vroeger. Zo ook pubers. Alhoewel: pubers ‘weten’ een heleboel betreft bijvoorbeeld seks, maar als je ze erop doorvraagt, weten ze vaak helemaal niet wat het inhoud en waar ze dus eigenlijk over praten. Zo is dat ook met een heleboel andere dingen. Het is dus daarom juist in deze maatschappij heel belangrijk pubers goed voor te lichten over het een en ander, zodat ze de juiste informatie krijgen. Hier spelen scholen ook steeds meer op in, door bijvoorbeeld eerder seksuele voorlichting te geven. Als ze dan toch al erg beïnvloed worden door al die informatie, kun je beter zorgen dat je als ouder of school de beste invloed bent.
Door de veranderde maatschappij, verandert de moraal ook. Vroeger had bijvoorbeeld de kerk erg veel invloed, tegenwoordig zie je dat mensen het steeds meer belangrijk vinden om voor zichzelf te denken en te filosoferen over wat zij goed of fout vinden. Vroeger vertelde je niet zo snel, of helemaal niet, als je bijvoorbeeld ongesteld was. Dat hoorde niet zo. Tegenwoordig is dat heel normaal. De moraal per persoon verschilt nu ook veel meer dan vroeger. Door al die informatie die wij tot onze beschikking hebben, worden wij ook steeds opener naar elkaar toe. Zo ook kinderen tegenover hun ouders. Door deze snelle maatschappij, waarin je ‘verzuipt’ in alle informatie en die veel stress met zich meebrengt, is het voor pubers best wel een opgave om alles bij te kunnen houden. Als je het zo bekijkt, zijn ze bijna zowat verplicht snel volwassen te worden. Het is eenmaal een maatschappij waar je alles bij moet benen, anders kun je gewoonweg niet meedraaien. Ik denk zelf dat het daarom ook best wel zwaar kan zijn voor pubers, er wordt gewoon heel veel van hen verwacht tegenwoordig.
Verder zijn er dus enorm veel keuzes die pubers nu kunnen maken. De samenleving is veel complexer geworden. Ze krijgen meer keuzes en er worden minder grenzen gesteld, terwijl duidelijke grenzen juist heel erg prettig zijn voor een puber. (ook al proberen ze er meestal uiteraard tegenin te gaan)
Je zou hier nog veel langer op door kunnen gaan en nog vele andere aspecten kunnen belichten, maar laten we als conclusie zeggen dat de maatschappij een enorme invloed heeft op pubers.

Ik vergeet er nog iets bij te zeggen:
de ene persoon is de ander niet. De ene puber heeft meer last van de puberteit dan de ander.(biologisch gezien) En: persoonlijkheid/karakter speelt natuurlijk ook een grote rol!
Het is dus uiteindelijk een combinatie van een heleboel aspecten, waarbij de maatschappij ook een grote invloed heeft.

Groeten, Julie Anne Hindriksen
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Pubers:
SeksualiteitWeglopenWerken & Geld


Gerelateerde vragen aan Kun je pubergedrag van vroeger vergelijken met nu?:

hiernamaals
      [Gesteld in Droomuitleg]
2008-05-25 13:17:28
Onzekere vriendin, kan mij niet vertrouwen
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-04 02:41:16
Is deze vriendschap nog te redden?
      [Gesteld in Geesteswetenschappen]
2009-06-09 14:31:35
onzekerheid
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2010-02-09 21:12:37
Hoe interpreteer ik mijn concurrentiebeding?
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2012-10-02 14:34:59

Gemiddelde score Pubers: 4.8 (5x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+