Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Loopbaan » Sollicitatie » Outplacement
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Outplacement en krijg online een antwoord van de specialist in Outplacement

Zelf een vraag over Outplacement? Klik hier.
Meer vragen over Outplacement.
De huidige beheerder van de rubriek Outplacement:
Naam: Leon Soons
Bedrijf: Strada arbeidsmobiliteit & re-integratie
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over Leon Soons vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over OutplacementVragen over Outplacement via RSS. Klik hier.
RSS over Outplacement op jouw website?Vragen over Outplacement op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OutplacementVragen over Outplacement via E-mail. Klik hier.

outplacement of kantonrechter

[Gesteld op: 23-02-2010]

Toelichting:
Ik hebbegin 2009, na 15 jaar probleemloos gefunctioneerd te hebben, een andere functie aanvaard waarin ik weinig ervaring heb en minder goed, maar niet onder de maat functioneer dan collega's met wel 15 jaar ervaring

Mijn bazin wil mij nu ontslaan wegens disfunctioneren. Mijn inziens onterecht. Na een goed functioneringsgesprek plotseling opmerkingen gekregen, een extra gesprek, dreiging met ontslag met een relatie tussen (in haar ogen) disfunctioneren en krimpen van de organisatie. Verbetertraject voldoet niet aan eisen en word door anderen beschreven als "fouten zoeken". Nu voor keuze gesteld, ontslag wegens disfunctioneren of een onbekend outplacement traject ingaan.
Mijn oude functie bestaat niet meer, en de organisatie heeft het inderdaad erg zwaar, moet krimpen.
Men geeft duidelijk aan dat ik de keuze heb of naar de kantonrechter waarin zij ontslag zullen aanvragen wegens disfunctioneren of ik werk mee aan een outplacementtraject met een vage inhoud.

Concrete vraag, hoe kan ik een ontslagvergoeding vergelijken met een outplacement traject
Antwoord:

Heel vervelend om zoiets mee te moeten maken. Helaas komt het in deze economisch slechte tijd regelmatig voor dat werkgevers zich in allerlei bochten wringen om op personeel te besparen.

Een vergelijking maken tussen een ontslagvergoeding en een outplacementtraject gaat verder dan een vergelijking van het geld dat daarmee gemoeid is. Daarbij is het van groot belang wat u in een outplacementtraject allemaal kunt "uit-onderhandelen".

Het gaat niet alleen om "wat kost het" maar vooral om "wat levert het op", wat is de winst voor de werkgever en voor u. Als het een ontslagprocedure via de kantonrechter wordt is er per definitie sprake van een "slechte" sfeer. Bij een outplacementtraject is er sprake van een positieve benadering.

Bij ontslag wordt u eenvoudig werkloos met een bepaald bedrag dat of wordt uitbetaald of in de vorm van doorbetaling van loon gedurende een aantal maanden. Als u geld krijgt uitbetaald zal het UWV dat zien als betaling van loon in een keer en de ingangsdatum van uw WW zal later zijn dan de datum van het ontslag. Financieel schiet u daar niet veel mee op of u moet aansluitend ander werk hebben.

Bij een outplacementtraject bij u nog in dienst van het bedrijf en krijgt u ondersteuning bij het vinden van ander werk. Dat is een veel beter uitgangspunt. Hierdoor verspeelt u geen ww-rechten. Dus in het geval het outplacementtraject niet gunstig zou aflopen krijgt u gewoon een volledige WW-uitkering. Bovendien kunt u bij een outplacementtraject nog andere dingen afspreken die voor u voordelig kunnen zijn. U kunt een traject afspreken dat langer duurt dan de normale opzegtermijn (tijdens dat traject blijft u uw loon behouden), u kunt afspreken wat de werkgever bijbetaalt als u werk accepteert dat minder betaalt dan uw huidige baan, u kunt afspreken dat u een aanbevelingsbrief van uw werkgever krijgt (ondenkbaar als het een ontslagprocedure wordt) en eventuele andere afspraken om te voorkomen dat de gevolgen van het afscheid nemen verdere nadelige gevolgen voor u hebben.

Ik ben van mening dat in uw situatie een outplacementtraject veruit de voorkeur verdient boven een ontslagprocedure (emotioneel kan het wat anders voelen, maar zakelijk gezien is die waarde anders). Zorg wel dat u in de onderhandeling daarover niet alleen staat. Het is belangrijk dat u iemand heeft die u bijstaat. Dat kan iemand zijn van een vakbond of het bureau voor rechtshulp (misschien ook een kennis die het klappen van de zweep kent). Er komen namelijk zaken op u af waar u nooit eerder mee te maken heeft gehad en de werkgever laat zich zeker ook bijstaan!

Ik wens u veel succes in de onderhandeling. Mocht u nog verdere vragen hebben, schroom dan niet.

 mvg

Leon Soons

Strada Arbeidsmobiliteit

 
Reactie vraagsteller:
Ik heb inmiddels een aantal zaken nagevraagd. In Nederland is het zo dat de UWV een denkbeeldige opzegtermijm inhoudt van de ontslagvergoeding, beter gezegd, de uitkering start later.
De afkoopsom ter grootte van de kantonrechtersformule wordt dus verminderd met deze opzegtermijn. De rest mag de werknemer houden en kan deze vrij besteden. Het idee is dat de afgekochte werknemer zo zijn eigen outplacement kan regelen en kiezen (zelf invullen).
In mijn geval is de werkgever uiterst halsstarrig en komt op geen enkele manier tegemoet aan de door u genoemde zaken, en geeft eigenlijk een 0 (nul) outplacement mee. Dan maar voor de rechter, de rechter zal waarschijnlijk rekening houden met mijn 15 jaar goed functioneren en de halsstarrige en negatieve houding van mijn werkgever, waardoor het voor de werkgever negatief uit zal vallen.
De spanning hier loopt op, wat een positieve houding richting werkgever doet afnemen en een rancuneuze houding doet toenemen.
 
Antwoord Beheerder:
Ik heb e.e.a. ook even wat dieper bekeken omdat arbeidsrecht niet mijn specialiteit is. Uit de jurisprudentie blijkt inderdaad dat het gangbare praktijk is om uit te gaan van een fictieve opzegtermijn (gebaseerd op de kantonrechtersformule) om vast te stellen welk deel van een "gouden handdruk" gebruikt dient te worden als vervanging van een opzegbetaling. Vaak betekent dat in de praktijk dat er niets of weinig meer rest ter vrije besteding van de ontslagen werknemer.

Helaas voor u is het bijzonder zuur om na 15 jaar goed functioneren op een zo negatieve houding van de werkgever te stuiten. Een gang naar de kantonrechter is dan onvermijdelijk. Dat wil overigens niet zeggen dat daar de baard mee af is. De kantonrechter zal zeer waarschijnlijk nog eens een beroep op de redelijkheid van partijen doen en vragen om een minnelijke schikking. Zonodig zal hij daarvoor mediation gelasten (een soort onderhandeling).
Het is voor u dan ook heeeeeel belangrijk om u van goede juridische steun te voorzien. Dat hoeft zeker geen advocaat te zijn (die is alleen verplicht bij strafzaken). Er zijn ook anderen die veel van dit soort zaken afweten. Vraag eens om u heen, eventueel via mensen van OR of GO.
Als u wilt en u laat me weten in welke omgeving u woont kan ik ook mijn voelhorens uitsteken.

Veel sterkte en op een goede afloop.

mvg
Leon Soons
Strada Arbeidsmobiliteit
Beantwoord door:
Leon Soons
profielpagina


Gerelateerde vragen aan outplacement of kantonrechter:

Ben ik verplicht deze uren nu op te nemen?
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2008-03-02 11:51:31
wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Wat is de procedure bij schulden van overledene?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-04-19 12:41:39
Geen salaris meer moet ik wel outplacement volgen.
      [Gesteld in Outplacement]
2010-08-16 09:46:59
intrekken verkoop kitten na mondelinge afspraak
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2017-08-26 20:13:37

Gemiddelde score Outplacement: 8.4 (39x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+