Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Europees Recht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Europees recht en krijg online een antwoord van de specialist in Europees recht

Zelf een vraag over Europees recht? Klik hier.
Meer vragen over Europees recht.
De huidige beheerder van de rubriek Europees recht:
Naam: Nic
Bedrijf: Europa correct
Reactiesnelheid: 32 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over Nic vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Europees rechtVragen over Europees recht via RSS. Klik hier.
RSS over Europees recht op jouw website?Vragen over Europees recht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Europees rechtVragen over Europees recht via E-mail. Klik hier.

vliegtuig vertraging claim indienen

[Gesteld op: 21-02-2010]

Toelichting:
ik kwam uit bosnie terug vliegen maar door slecht weer konden we niet landen in koln dus daar 2 uur lang boven gevlogen toen naar berlein gevlogen hebben we ook weer 2.5 uur gewacht we kregen niks te eten te drinken en we kregen geen informatie toen vlogen we weer terug wat in totaa 7 uur vertraging zorgde kunnen wij hier een claim voor indienen??
Antwoord:
Beste, tot mijn spijt ben ik niet volledig op de hoogte van deze materie. Ik ben Europees specialiste op het gebied van de immigratie. U kunt informatie daar over vinden in mijn profiel.

Alhoewel, ik heb dit voor u opgezocht en hoop U daarmee verder te hebben geholpen? Ik wens U succes en hoop dat U Uw geleden schade kunt verhalen? En met welke maatschappij vloog U? Met groet, Nic


Bedoelde u: schade geleden door vertraagde vlucht  

Zoekresultaten

 1. nrc.nl - Economie - Bedrijf claimt schade vertraagde vluchten

  Bedrijf claimt schade vertraagde vluchten. Gepubliceerd: 5 februari 2007 00:00 | Gewijzigd: 22 augustus 2008 17:34. Door een onzer redacteuren ...
  www.nrc.nl/.../Bedrijf_claimt_schade_vertraagde_vluchten_ - Vergelijkbaar
 2. ECC-Net » Reizen

  20 maart 2008 ... Deze verordening is van toepassing wanneer de vertraagde vlucht ...vlucht recht hebben op de bijstand zoals opgelegd door de Europese verordening. ... van eenvertraagde vlucht vergoeden voor de geleden schade op ...
  www.eccbelgium.be/NL/.../news_detail.asp?h... - In cache - Vergelijkbaar
< div>
[20.03.2008]

Uw rechten als reiziger: Vertraging van een vlucht

Praktische gids


2. Vertraging van een vlucht

 • De verplichtingen van de luchtvaartmaatschappij variëren in functie van de duur van de vertraging en de af te leggen afstand
 • De passagiers hebben recht op bijstand
 • Geen schadevergoeding bij vertraging
 • Schadevergoeding op basis van het Verdrag van Montreal: enkel als de geleden schade bewezen kan worden

De Europese Verordening 261/2004 legt de luchtvaartmaatschappijen een aantal verplichtingen op die zij moeten naleven in bepaalde situaties, o.a. wanneer een vlucht vertraging heeft. Deze verordening is van toepassing wanneer de vertraagde vlucht vertrekt van een luchthaven in een Europese lidstaat of wanneer zij vertrekt van een in een derde land gelegen luchthaven naar een luchthaven in een Europese lidstaat en wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij.

Deze Europese verordening voorziet geen schadevergoedingen voor passagiers van een vertraagde vlucht. Enkel wanneer de vlucht geannuleerd is, maken zij aanspraak op een schadevergoeding. Het onderscheid tussen beide begrippen is dan ook belangrijk.

Het Verdrag van Montreal voorziet wel een vergoeding voor passagiers van een vertraagde vlucht. Maar de reizigers moeten de geleden schade dan kunnen aantonen.

De verplichtingen van de luchtvaartmaatschappij variëren in functie van de duur van de vertraging en de af te leggen afstand

De duur van de vertraging en de af te leggen afstand van de vlucht bepalen of de passagiers van de vertraagde vlucht recht hebben op de bijstand zoals opgelegd door de Europese verordening.

Zij hebben recht op bijstand wanneer de vertraging langer is dan:

 • 2 uur voor een vlucht van 1500 km of minder;
 • 3 uur voor een vlucht binnen de EU van meer dan 1500 km;
  of
  voor een vlucht van of naar een niet EU-bestemming van 1500 tot 3500 km;
 • 4 uur voor een vlucht van of naar een niet EU-bestemming van meer dan 3500 km.

▲ Top

De passagiers hebben recht op bijstand

De luchtvaartmaatschappij moet de passagiers van een vertraagde vlucht maaltijdenverfrissingenen twee telefoongesprekken (of mails/faxen) aanbieden. Indien het vertrek uitgesteld is tot de volgende dag, moet zij ook een overnachting in een hotel en het vervoer van en naar de luchthaven bekostigen.

Wanneer de vlucht meer dan 5 uur vertraging heeft, heeft de passagier het recht de vlucht te annuleren. De luchtvaartmaatschappij moet dan, indien nodig, de kosten voor een terugvlucht naar het vertrekpunt betalen. Zij moet ook het geannuleerde ticket voor de niet gebruikte vlucht(en) of de onnodig gemaakte vlucht(en) binnen de 7 dagen terugbetalen.

▲ Top

Geen schadevergoeding bij vertraging

De Europese verordening verplicht de luchtvaartmaatschappij niet tot het betalen van een schadevergoeding aan slachtoffers van een vertraagde vlucht. Dit is wel het geval wanneer zij een vlucht annuleert.

Het verschil tussen de begrippen vertraging en annulering i s zeer subtiel. Zeker wanneer het om een langdurige vertraging gaat. Kunnen we een vertraging van 24 uur nog als een vertraging beschouwen? Dat is de vraag die een Duitse en een Oostenrijkse rechtbank voorlegden aan het Europees Hof van Justitie.

In afwachting van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, gaat men ervan uit dat het om een annulering gaat wanneer de nieuwe vlucht een ander vluchtnummer heeft dan de oorspronkelijk geplande. Daarom raden we de reiziger aan zijn instapkaart goed te bewaren. Met het nummer op de instapkaart kan hij immers aantonen dat zijn vlucht geannuleerd werd. In dat geval heeft hij recht op een compensatie.

▲ Top

Schadevergoeding op basis van het Verdrag van Montreal: enkel als de geleden schade bewezen kan worden

De Europese Verordening 889/2002 is een omzetting van het Verdrag van Montreal in gemeenschapsrecht en regelt ook de nationale vluchten. Dit verdrag legt o.a. de aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen vast in geval van vertraging.

De luchtvaartmaatschappij moet de passagiers van een vertraagde vlucht vergoeden voor de geleden schade op voorwaarde dat hij die kan aantonen, tenzij de vertraging het gevolg was van overmacht. De schadevergoeding bedraagt maximaal 4.150 BTR (Bijzondere Trekkingsrechten = +/- € 4300). Omdat dit verdrag geen vaste bedragen voor de schadevergoedingen oplegt, is het vaak erg moeilijk om zonder tussenkomst van een rechter een schadevergoeding te verkrijgen.

chn/kme


Beantwoord door:
Nic
profielpagina


Gerelateerde vragen aan vliegtuig vertraging claim indienen:

Claim na vertraging vliegtuig
      [Gesteld in Europees recht]
2010-02-03 03:38:53
kruishoogte van een passagiersvliegtuig
      [Gesteld in Vliegtuigen]
2012-05-17 15:50:38
Claim wegens geannuleerde vlucht op dinsdag 13-10
      [Gesteld in Europees recht]
2011-10-13 08:21:14
vliegtuigen te dicht bijelkaar in de lucht
      [Gesteld in Vliegtuigen]
2012-12-28 12:04:34
planschadeclaim art 19 wro
      [Gesteld in Rechtshulp-Gelderland]
2008-11-09 22:57:11

Gemiddelde score Europees recht: 7.2 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258149
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+