Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Pensioen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Pensioen en krijg online een antwoord van de specialist in Pensioen

Zelf een vraag over Pensioen? Klik hier.
Meer vragen over Pensioen.

Beheerder worden?

De rubriek Pensioen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Pensioen Klik hier.

RSS over PensioenVragen over Pensioen via RSS. Klik hier.
RSS over Pensioen op jouw website?Vragen over Pensioen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PensioenVragen over Pensioen via E-mail. Klik hier.

bijzonder partnerpensioen

[Gesteld op: 19-02-2010]

Toelichting:
Mijn vriend heeft, toen hij ongeveer 48 jaar was (nu 8 jaar geleden) een jaar lang samengewoond. Hij heeft zijn toenmalige vriendin aangemeld voor partnerpensioen en haar, pas een jaar na hun uit elkaar gaan, afgemeld. Nu pas komt hij erachter dat zij recht heeft op bijzonder partnerpensioen, en dat is een fors bedrag. vraag 1: is het bedrag zo fors omdat het over alle pensioenrechten gaat, die hij tot het moment van uit elkaar gaan heeft opgebouwd, ook al hebben ze maar ÚÚn jaar samengewoond? vraag 2: hij wil haar, ivm ons voorgenomen huwelijk, vragen afstand te doen van het bijzonder partnerpensioen; wat voor mogelijkheden heeft hij als ze dat niet wil? vraag 3: kan het zo zijn dat, bij een zelfde pensioenfonds, zij wel als (ex)partner van hem, maar hij niet als (ex)partner van haar geregistreerd staat (want hij ontvangt nooit iets over toekening van een bijzonder partnerpensioen), zo ja, is daar iets aan te doen (ze hadden een notarieel samenlevingscontract)
Antwoord:
Geachte bezoeker,

M.b.t. de hoogte van het bijzonder partnerpensioen adviseren wij u het pensioenfonds te informeren over de periode van duurzame gezamenlijke huishouding, i.c. 1 jaar. Afhankelijk van wat het pensioenreglement bepaald bij ongehuwd samenwonenden met samenlevingsovereenkomst kan van invloed zijn op de hoogte van het te verdelen partnerpensioen (of van het tijdens de samenwoning opgebouwde partnerpensioen of het tot beeindiging samenwoning opgebouwde partnerpensioen). Wel is het zo dat het volledige partnerpensioen was toegekomen aan de (ex)partner als uw partner was overleden tijdens de samenwoning. M.b.t. afstand doen: Kan alleen (achteraf indien men dan afwijkt van de afspraken rondom pensioenverdeling zoals men dat bij beeindiging was overeengekomen) door instemming van beide partijen (getekende verklaring van afstand door beiden met kopie legitimatie) en als het pensioenfonds daaraan medewerking verleend. T.a.v. geen rechten: Indien er geen toekenning van wederzijdse pensioenrechten is geweest is er waarschijnlijk geen melding (moet binnen 2 jr. anders vervalt het recht) gedaan door beide partijen. Indien de beeindigingsovereenkomst van de samenwoning wel verdeling aan beide partijen toekent, is een melding daarvan alsnog raadzaam. Stel dat wederzijds 'verevend' zou worden, kan wellicht alsnog tezamen worden overengekomen wederzijds afstand te doen. Of de pensioenuitvoerder nog meewerkt aan wel-toekennen (t.b.v. uw partner t.l.v. het pensioen van de ex-partner) is - bij melding na 2 jaar - aan het pensioenfonds voorbehouden. Wij adviseren u over deze 3 punten contact op te nemen met het pensioenfonds en de beeindigingsovereenkomst van samenwoning raadplegen op de daarin gemaakte afspraken. Tenslotte kunt de onderdelen als echtscheiding in het van toepassing zijnde pensioenreglement nalezen, daarin staat hoe het fonds omgaat met dergelijke situaties.

Met vriendelijke groet,
Pensioen Adviesbureau Gerritsen
www.pabg.nl

M.J.S. Gerritsen RPA
Directeur
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan bijzonder partnerpensioen:

rechten bijzonder partnerpensioen na overlijden
      [Gesteld in Pensioen]
2008-09-13 15:00:16
Geen recht op partnerpensioen?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-03-10 18:46:17
Ik heb een vraag over Bijzondere Bijstand
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-05-07 01:38:47
Wel of geen recht op bijzonder partnerpensioen
      [Gesteld in Pensioen]
2010-02-12 16:30:05
wettelijke regels bijzondere bijstand
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-11-01 13:53:44

Gemiddelde score Pensioen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+