Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Inrichting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Inrichting en krijg online een antwoord van de specialist in Inrichting

Zelf een vraag over Inrichting? Klik hier.
Meer vragen over Inrichting.
De huidige beheerder van de rubriek Inrichting:
Naam: Caroline Taal
Bedrijf: Kleurentaal kleur en interieur vormgeving
Reactiesnelheid: 185 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Caroline Taal vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InrichtingVragen over Inrichting via RSS. Klik hier.
RSS over Inrichting op jouw website?Vragen over Inrichting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InrichtingVragen over Inrichting via E-mail. Klik hier.

Maakt 1 oranje muur je woonkamer te onrustig?

[Gesteld op: 17-02-2010]

Toelichting:
Onze doorzon woonkamer(6,5 bij 8m) bestaat uit 2 donkerbruine banken, eiken vloer, grenen/eiken meubels, rode gordijnen en de muren zijn gestuct in een cremekleur. De langste muur moet geverft worden want er zitten koffievlekken op. Mij lijkt een donkeroranje muur met lichte gordijnen erg leuk, gezellig en vrolijk, maar ik hou ook van een huis dat rust uitstraalt.
Een andere optie is dat we de muur licht bruin verven met nieuwe oranje/rode gordijnen.

Ik wil graag wat anders, maar ben bang dat het tegen gaat vallen. Wat is uw advies?

Groeten,
judith
Antwoord:

Beste Judith,

Sorry voor de late beantwoording, ik had eerst problemen met mijn mail en internet en was daarna op vakantie. Gelukkig is alles weer hersteld en kan ik mijn antwoord eindelijk doorgeven.

Het is voor veel mensen lastig om van te voren te bedenken hoe een verandering van kleuren in een ruimte zal uitpakken. Een manier om daar achter te komen is een moodboard te maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies dat wat je het meest aanspreekt, wat je écht mooi vindt. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt. Zo’n moodboard kan ook worden gemaakt als een deel van de woonruimte wordt veranderd. Zoek dan beelden en stalen van vloer, meubels en andere materialen die je al hebt en kies daar de nieuwe kleur en nieuwe materialen (gordijnen) bij.

Om rust in een ruimte te creëren is op de eerste plaats een goede ruimtelijke indeling van belang. Zorg dat er voldoende (loop)ruimte is. Haal meubels of grote planten, hoe mooi ook, weg als ze in de looproute staan. Zet niet te veel spullen neer. Door enkele grote meubels te plaatsen, in plaats van meer kleinere stoelen en kastjes, oogt een kamer ruimer.

Zet ook niet te veel kleine spullen of accessoires neer. Dat oogt al snel rommelig en druk. Groepeer kleine spullen in plaats van ze te verdelen over veel plekken in de ruimte. Berg lelijk ogende spullen of kleine spullen uit het zicht op. In het zicht geeft dat al snel een rommelige indruk en oogt allesbehalve rustig. Berg die kleine spullen op in dichte kasten, of in manden of bakken. Zorg dat alles een vaste en duidelijke plek heeft. Geef manden of dozen of bakken een label zodat duidelijk is wat erin zit. Kies dezelfde soort en maat opbergdozen of -bakken, en/of zorg dat ze allemaal dezelfde kleur hebben. Ook dat brengt rust. Door symmetrie in een ruimte te brengen, ontstaat ook rust. Kijk of het mogelijk is zo’n opstelling te maken.

Naast de indeling en het zorgen voor voldoende bergruimte speelt kleur een rol in de rust die een ruimte uitstraalt. Als je rust in een ruimte wilt, gebruik dan kleuren die dicht bij elkaar liggen. Combineer kleuren ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt. En andersom, hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. Gebruik voor een rustig interieur zeker geen grote contrasten (rood met groen of oranje met blauw) op grote oppervlakken zoals muren. En gebruik liever zachte, vergrijsde kleuren dan harde, felle tinten.

Verder stralen bepaalde kleuren rust uit en andere juist actie. Zo is groen bij uitstek een rustgevende kleur, maar worden we van rood actief. Ook blauw kalmeert en verzacht net als een zacht lichtpaars. Verder kun je voor een rustige sfeer alle grijs-, bruin en wittinten gebruiken.

Wat betreft jouw situatie zou ik met een eiken vloer en grenen/eiken meubels toch niet kiezen voor een lichtbruine muur. Het is wel een rustige kleur en ton sur ton met de rest van de meubels, maar het wordt echt te veel van hetzelfde, te veel lichtbruin. Oranje is een vrolijke, warme kleur en wordt door veel mensen ervaren als gezellig. In combinatie met bruin is het een rustige en vriendelijke kleur en kun je met de juiste kleur oranje zeker een rustig interieur creëren. (bruin en oranje liggen ook dicht bij elkaar). Kies een niet te felle en harde maar wat vergrijsde oranje die niet al te donker is. Een te donkere kleur geeft misschien te veel contrast met de lichte muren. Schilder in elk geval niet meer dan één muur oranje. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een deel van de muur oranje te maken, een muurvlak, bijvoorbeeld het deel waar de zithoek is geplaatst, als je denkt dat het te veel (te onrustig) wordt als de hele muur oranje is. (welk deel van de muur dat het beste kan worden, kan ik alleen zeggen als ik de indeling ken). Gebruik naast het oranje verder wit, offwhite, grijs en bruintinten, geen rood of geel. Houd de overige kleuren dus rustig en/of ton sur ton.

Groen (ik denk aan een warme groen met geel erin, groengeel eigenlijk) zou ook heel goed passen bij je vloer en houten meubels en veel rust uitstralen. En blauwtinten zijn ook mooi met hout. Maar als je niet (zo) van groen en/of blauw houdt, blijf dan bij je keus voor oranje.

Ik geef tot slot nog een paar algemene kleurentips:

  • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
  • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in je huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.
  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.
  • Bij de inrichting van een ruimte in een bepaalde sfeer gaat het er altijd om de balans te bewaren tussen vol en leeg, donker en licht, warm en koud, zacht en hard enz. Breng voldoende kleurnuances aan en wissel materialen en vormen af.

Ik hoop dat je er zo uitkomt en dat het resultaat niet tegenvalt. En mocht de muurkleur toch niet helemaal het effect hebben dat je had gewild, dan raad ik aan de muur over te schilderen in een andere kleur. Beter een middag verven en een extra pot verf gekocht, dan jaren wonen in een ruimte die niet (helemaal) naar het zin is.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Inrichting:
Luchtzuivering


Gerelateerde vragen aan Maakt 1 oranje muur je woonkamer te onrustig?:

Kleur muren en gordijnen in woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2008-09-07 14:14:16
welke kleur kan ik die muur doen?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-02-25 10:04:24
Woonkamerkeuken met trap, kleurgebruik?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-11-12 19:56:21
Passen ral 1013 keuken en true taupe van flexa
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-04-15 13:41:06
Buren bepalen kleur kozijn tussenmuur onze zijde.
      [Gesteld in Tuin]
2010-11-04 22:12:36

Gemiddelde score Inrichting: 8.6 (32x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+