Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Status eigendom Turkse VOF

[Gesteld op: 17-02-2010]

Toelichting:
1.
A. heeft in 2005 met toenmalige (samenwoon) partner B. het idee opgevat om een pension in Turkije te beginnen. A. heeft dit vervolgens aangekaart bij haar bemiddelde tante. Deze heeft dit plan 100% gefinancierd.
2.
Pand is aangekocht. Ondergebracht in Turkse VOF, contractueel (bij notaris) verdeling vastgelegd als 50/50.
3.
Intussen is de verhouding tussen A. en B. uitermate slecht. Jan 2009 geen samenwoning meer. Later 2009 verder verslechterd. Akties B.: Slot veranderd, huurder ingezet, dit alles eenzijdig.
4.
In overleg met familie A. besloten pand z.s.m. te verkopen om de situatie op te lossen, B. ingestemd.
5.
Januari 2010 B. weigert per Email alle verder contact en medewerking, is naar Turkije verhuisd en doet daar verder wat hij wil.


Zijn er mogelijkheden via NL recht? Per slot van rekening gaat het om een overeenkomst tussen twee NL rechtspersonen, is de constructie secundair?
Wat kan A. doen om i.i.g. haar deel (wat is dat: 100% of 50%?) veilig te stellen? Volstaat het om uit de VOF te stappen en te eisen dat er verdeling plaats vindt?

En verder:

Ad 1.
Volgt hieruit wellicht dat de inbreng van A. gezien de familieband 100% is?

Ad 2.
Wat is de waarde van de inhoud van dit (Turkse) contract? Is er belang te hechten aan een eventuele clausule die de bevoegdheid van handelen zou vastleggen? (i.v.m. de dan noodzakelijke exacte vertaling van het Turks)

Mijn vriendelijke dank. Ik stel deze vraag uit naam en op verzoek van een vriendin die erg emotioneel is aangegrepen door het verloop van deze kwestie en hier niet op deze manier toe in staat is.
Antwoord:

U stelt een aantal vragen waar ik best op zou willen in gaan, maar helaas niet kan omdat het een Turkse VOF betreft. Ik neem aan dat hiermee wordt bedoeld een VOF in Turkije, dus volgens Turks recht. Een andere mogelijkheid is dat het een VOF in Nederland is, volgens Nederlands recht, maar dan had u het waarschijnlijk geen Turkse VOF genoemd. Als het Nederlandse recht van toepassing was, dan had ik u verder kunnen helpen, maar van het Turkse recht heb ik geen verstand. Het ligt dan voor de hand deze vragen in Turkije aan een deskundige te stellen.
Overigens gaat het hier niet om een handeling tussen 2 rechtspersonen, zoals door u genoemd, want een rechtspersoon is bijvoorbeeld een B.V.. Het gaat hier om een handeling tussen 2 natuurlijke personen, en dat valt in dit geval geheel onder het Turkse recht.

Als het een Nederlandse VOF betrof, dan zouden de handelingen eenvoudig zijn; A kan dan uit de VOF stappen door uitschrijving bij de Kamer van Koophandel, en vervolgens moet er een financiele afrekening komen met B voor wat betreft het aandeel in de VOF. Dit aandeel is geen 50 %, en ook geen 100 %. Dit aandeel is namelijk opgebouwd uit de eerste storting in de VOF, verhoogd met 50 % van de winst tot nu toe, en verminderd met prive-opnames. Als A meer of minder opnames dan B heeft gedaan betekent dat dat het aandeel in de VOF onderling afwijkt. Dat bedrag moet in ieder geval worden uitbetaald. Als B dit weigert kan dit via een advocaat worden gerealiseerd

Opheffing van de VOF betekent ook niet automatisch dat het pension moet worden verkocht. B kan het pension gewoon voort blijven zetten, maar dan moet hij dat uiteraard wel kunnen financieren; als A een bedrag moet worden uitbetaald, en B heeft dit niet, en kan het ook niet van een bank lenen, dan ligt verkoop van het pension voor de hand.

Ik hoop hiermee een klein beetje op weg te hebben geholpen.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor dit uitgebreide en snelle antwoord! Inderdaad, natuurlijke personen; ik wilde daarom juist eigenlijk exact datgene weten waarop u nu ook stuit:
Zijn er mogelijkheden volgens Nederlands recht (inderdaad, VOF is naar Turks recht), vanwege de overeenkomst tussen twee Nederlandse personen (ongeacht de (Turkse) constructie)?
 
Antwoord Beheerder:
Het antwoord op die laatste vraag is ontkennend; het gaat hier uitsluitend om beeindiging van een VOF die onder Turks recht is afgesloten dus Nederlands recht is niet van toepassing. Het feit dat het toevallig om een overeenkomst tussen 2 Nederlandse personen gaat is niet van belang als in het VOF-contract is afgesproken dat het Turks recht van toepassing is.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Status eigendom Turkse VOF:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
verdeling erfenis na overlijden langstlevende
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-08-19 13:06:05
Hoe werkt in dit geval het wilsrecht
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-12 22:15:52

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+