Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening » Mediation
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Mediation en krijg online een antwoord van de specialist in Mediation

Zelf een vraag over Mediation? Klik hier.
Meer vragen over Mediation.
De huidige beheerder van de rubriek Mediation:
Naam: Wim
Bedrijf: Sf
Reactiesnelheid: uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Wim vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over MediationVragen over Mediation via RSS. Klik hier.
RSS over Mediation op jouw website?Vragen over Mediation op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MediationVragen over Mediation via E-mail. Klik hier.

Huis verkopen of behouden bij relatiebreuk?

[Gesteld op: 08-02-2010]

Toelichting:
Mijn ex en ik zijn sinds kort uit elkaar. In nov. 2007 hebben wij een huis gekocht met een totale hypotheek E259000 ( incl E10000 bouwdepot )
Huis is door makelaars opgenomen en zou een verkoopwaarde hebben van ongeveer E240000. Bank heeft toegezegd dat mijn ex de lening over kan nemen, mits we de E10000 bouwdepot aflossen. Ik wil graag dat hij in het huis blijft wonen, want dan kan het sneller afgehandeld worden, maar mijn ex weet het niet zeker. We zijn het niet helemaal eens over de kosten die er bij komen kijken.
Wat vind u de beste keuze? Huis verkopen of behouden?
Antwoord:

Hier is in zijn algemeenheid geen zinnig antwoord op te zeggen. het hangt van heel veel zaken af, zowel financieel als praktisch en emotioneel. Ik begrijp dat u e.e.a. snel wilt regelen, maar wat zijn de gevolgen op langere termijn, m.n. voor uw ex? Zijn er kinderen voor wie het belangrijk is dat ze een deel van hun tijd in een vertrouwde omgeving kunnen blijven? T.a.v. de kosten neem ik aan dat u een beeld heeft over de kosten die het huis nu met zich meebrengt. Dat zal straks waarschijnlijk wel wat lager worden, maar in principe verandert er niet zo veel. En wat betekent het fiscaal? Een fiscaal adviseur kan hier over vrij snel een advies uitbrengen.

Ik weet niet hoe jullie de scheiding regelen, via een advocaat of via een mediator. In het laatste geval zal een goede mediator ook aan dit asprect ruime aandacht besteden.  Daarbij is belangrijk dat er afspraken gemaakt worden die voor u beiden, ook op langere termijn, goed zijn en voelen. 

Sterkte

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw snelle reactie.
Er zijn geen kinderen in het spel en we zijn niet getrouwd ( wel samenlevingscontract )
Doordat het huis minder waard is dan de hypotheek die we hebben, zal er dus een schuld zijn. Deze schuld zal 40 - 60 gedeeld moeten worden ( ik 40% ) in geval van behouden huis door ex, zullen er een aantal kosten zijn: * wijzigen hypotheek bij bank, notariskosten, boete aflossen bouwdepot.
Nu is mijn ex er van overtuigd dat in geval van behoud huis, we wel moeten uitgaan met alle kosten die er bij komen kijken als we het huis verkopen. Dus dat ik nu ook mee zou moeten betalen in de makelaarskosten die er vij verkoop zijn. Ik vind dit nu geen relevante kosten, want deze zijn er ook in werkelijkheid niet, Als reden geef ik ook op, dat als hij er nog een x aantal jaar blijft wonen, en dan het huis verkoopt ( wie weet met een nieuwe partner ) dat hij dan deze kosten zou kunnen delen, maar dan gaat hij toch ook niet een deel van de eventuele winst aan mij uitkeren??
Het is een keuze voor hem om in het huis te blijven wonen. Alle lasten komen dan op hem te staan. Hypotheek etxc...en natuurlijk ook het risico. Omdat dit een keuze is, moet ik hiervoor toch niet betalen dan. Je kiest of voor verkopen wat bepaalde kosten met zich meebrengt, Of je kiest voor behouden, wat ook bepaalde kosten met zich meebrengt, maar deze kosten moeten niet door elkaar gehaald/gemengd worden toch?Fiscaal gezien weten we wat er nog te wachten staat ivm aangiftes etc. Het gaat ons nu puur alleen om het huis. Wel of niet verkopen.
 
Antwoord Beheerder:

Hallo. Het is niet de rol van een mediator om te bepalen wat redelijk is en wat niet. Bij mediation gaat het om het totaal van de zaken die spelen en afhankelijk van dat totaal zullen jullie zelf afspraken moeten maken. De mediator helpt jullie daarbij om duidelijk te krijgen wat voor jullie van belang is. En het huis is daar een onderdeel van.

Het alternatief is dat jullie de dingen afwikkelen via advocaten. Ga er maar van uit dat jouw advocaat jou gelijk zal geven en zijn advocaat hem. Vaak is dan de afloop dat je ergens halverwege uitkomen en jullie allebei een hoop kosten gemaakt hebben.

 Ik zou dus kijken of jullie toch niet samen een gesprek met een mediator kunnen hebben. Op de siite van het Nederlands Mediation Instituur of de VFAS vind je mensen die in ieder geval een goede oplieiding daarvoor hebben.

 Sterkte er mee.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Mediation:
Alimentatie Mediation
Arbeid Mediation
Conflictbemiddeling
Echtscheiding Mediation
Omgangsregeling Mediation
Ontslag MediatonGerelateerde vragen aan Huis verkopen of behouden bij relatiebreuk?:

oplevering huis is niet te vervroegen...
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-10-27 13:18:08
bevoegdheid executeur
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-11-23 14:46:39
onenigheid wel of niet verkoop goederen uit erfeni
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-11-25 12:39:15
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Hoeveelheid produceren
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2012-11-07 11:39:55

Gemiddelde score Mediation: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+