Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

eenmanszaak omzetten naar BV

[Gesteld op: 08-02-2010]

Toelichting:
Fiscaal is voor mij aantrekkelijk om de eenmanszaak om te zetten naar Holding-werkBV; liefst ruisend inbreng i.v.m. stakingslijfrente. Kan deze constructie ook via het oprichten van 2 contante Holding&BV en daarna de eenmanszaak inbrengen? indien ja hoe moet dat? eindbalans eenmanszaak = openingsbalans BV? waar moet ik rekening meehouden? moet ik dit van te voren afstemmen met de fiscus? ik heb mij laten vertellen dat een acoountantverklaring in deze constructie niet nodig is; klopt dat? Dank voor uw reactie
Antwoord:

Er zijn versschillende mogelijkheden om de eenmanszaak in de B.V. in te brengen. Dit kan ruisend (met belastingafrekening) maar ook geruisloos (zonder belastingafrekening). U kiest voor ruisend, waarbij u gebruik wilt maken van de vrijstelling voor de stamrechtvoorziening. Dat kan, maar bedenk wel dat deze stamrechtverplichting dan in de B.V. op de balans komt, en aan u periodiek moet gaan uitkeren, onder inhouding van belasting. U bereikt dus alleen een belastinguitstel, geen belastingbesparing.

De inbreng in de B.V. kan vervolgens tegen geld, of in natura. Bij de inbreng in natura wordt eerst de werkmy in de holding ingebracht tegen uitreiking van aandelen. Vervolgens richt de holding de werk-BV op, en wordt de onderneming daar in gebracht.

U kan de B.V. ook in geld oprichten; u stort dan € 18.000 aandelenkapitaal in de Holding B.V., waarna deze kan worden opgericht. Daarna stort de holding € 18.000 aandelenkpaitaal in de werk-BV waarna die kan worden opgericht. Daarna verkoopt u als prive-persoon uw eenmanszaak aan de werk-BV. De bezittingen moeten daarbij op de werkelijke waarde worden gewaardeerd, en de B.V. moet een bedrag voor goodwill betalen aan u voor de overname. Het berekenen van de goodwill is niet eenvoudig, en als u geen discussie daarover wilt hebben met de belastingdienst, dan is het zeker raadzaam om daarvoor een accountant in te huren. Maar het is niet verplicht, in principe kunt u dit wel zonder een accountant doen. Ik raad dat echter niet aan, omdat er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt, die u geld kunnen kosten of opleveren.

Voor de volledigheid: uw vraag over eindbalans eenmanszaak = openingsbalans BV: Deze stelling is alleen van toepassing bij een geruisloze inbreng. Bij een ruisende inbreng moet u de balansposten aanpassen naar de marktwaarde, en moet u de goodwill opnemen.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw heldere reactie; ter verduidelijking nog wat vragen.

Bij ruisend gaat het om extra aftrek van de stakingslijfrente gedurende 10 jaar; een lijfrente wordt in principe niet direct uitgekeerd; kunt u uitleggen wat u bedoelt met periodiek uitkeren: een lijfrente wordt niet direct belast, pas bij uitkering: door uit te stellen tot je 65jr heb je wel een belastingbesparing of niet???

Bij geruisloos inbreng is er geen sprake van belastingafrekening: wat betekent dat in de praktijk: gaat de nieuwe holding-BV afrekenen dus met omzet- en vennootschapsbelasting of toch IBbelasting (EMZ).

Wat is fiscaal aantrekkelijker: geruisloos of ruisend?

alvast dank voor uw reactie. groet doc007
 
Antwoord Beheerder:

Uw stelling dat u bij ruisende inbreng een extra aftrek heeft van stakingslijfrente gedurende 10 jaar is onjuist; Op het moment van staking van uw eenmanszaak moet de stakingswinst worden berekend, waarover belasting moet worden afgerekend. Als u de stakingswinst omzet in lijfrente is een deel onbelast tot een bepaald maximum. U betaalt dus op een later moment belasting, als de lijfrente tot uitkering komt. Dat bedoel ik dus met de periodieke uitkering.
De voorwaarden voor de lijfrente kunt u zelf bepalen, zoals de ingangsdatum en looptijd. U kan daarbij keizen voor het storten van het lijfrentekapitaal naar een verzekeringsmaatschappij, maar in de praktijk wordt meestal met de nieuwe B.V. een lijfrenteovereenkomst afgesloten, en neemt de B.V. de betalingsverplichting van de lijfrente op zich. Daarvoor neemt de B.V. in de balans een lijfrentevoorziening op de balans.
Wat betreft de belastingen: in principe is er sprake van uitstel, niet van besparing. Daarop is 1 uitzondering: als de lijfrente wordt uitgekeerd als u 65 jaar of ouder bent, dan zijn de tarieven lager, en kan u wel gebruik maken van belastingbesparing. Aangezien de politiek echter plannen heeft om die tarieven gelijk te trekken zou ik nu niet te veel rekenen op een besparing.

Bij een geruisloze inbreng neemt de B.V. de verplichting over om belasting in de toekomst af te rekenen. De B.V. betaalt echter altijd vennootschapsbelasting, en geen imkomstenbelasting. De belastingdruk van beide belastingen is omgeveer gelijk.
U noemt ook de omzetbelasting: dit heeft niets te maken met de geruisloze inbreng. De nieuwe B.V. krijgt een eigen BTW-nummer, en zal eigen BTW-aangiftes moeten indienen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan eenmanszaak omzetten naar BV:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+