Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Peuters & Kleuters
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Peuters & Kleuters en krijg online een antwoord van de specialist in Peuters & Kleuters

Zelf een vraag over Peuters & Kleuters? Klik hier.
Meer vragen over Peuters & Kleuters.
De huidige beheerder van de rubriek Peuters & Kleuters:
Naam: Elin Zwier
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 733 uur
Waardering: 10.0 (van max. 10)
Meer informatie over Elin Zwier vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via RSS. Klik hier.
RSS over Peuters & Kleuters op jouw website?Vragen over Peuters & Kleuters op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via E-mail. Klik hier.

Hoe gaan we om met paniek?

[Gesteld op: 03-02-2010]

Toelichting:
Onze dochter van 3,5 heeft steeds paniek over alledaagse dingen.2 weken geleden at ze niet want het eten moest door haar keel, at ze dan toch begon ze te huilen en wilde ze meteen naar toilet,vorige week had ze paniek en constant vragen over tanden wisselen, gisteren huilde ze en stond steeds voor de spiegel omdat ze een losse wimper had. En zo hebben we meer voorbeelden. We beantwoorden haar vragen en gaan niet in op paniek maar we zijn bang dat dit van kwaad tot erger wordt, als we dit niet goed aanpakken. Consultatieburo had het over "hoog sensitief"maar ik heb dit opgezocht en vond niet zoveel overeenkomsten.
Antwoord:

Kenmerkend aan Arons onderzoek is niet dat zij vastgesteld heeft dat niet ieder mens even gevoelig is, want dat was een bekend feit. Wat haar werk typeert, is dat zij een verband probeert aan te tonen tussen wat zij noemt interne en externe gevoeligheid:

 1. externe gevoeligheid: duidt een kenmerkende zintuiglijke gevoeligheid aan, die van jongsafaan kan worden geobserveerd. Zulke kinderen krijgen bijvoorbeeld kriebels bij het aantrekken van een mohair trui en zijn vaker ergens allergisch voor. Schelle geluiden en kleuren worden niet verdragen, evenmin als het aanraken van ruwe stoffen. Ook als volwassene blijft die verhoogde gevoeligheid bestaan. Mensen liggen, na het drinken een kop koffie 's middags, uren lang wakker 's nachts. Ze worden na twee glazen wijn al dronken, kunnen niet tegen tl-licht of horen twee huizen verder nog de buren. Kortom: deze mensen reageren gevoeliger op externe prikkels dan gemiddeld.

 2. interne gevoeligheid: refereert aan emotionele gevoeligheid en een rijk gedachteleven. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een verhoogde sensitiviteit voor kunst en muziek en ergens snel door ontroerd raken. In het dagelijks leven raken zij vlug uit balans door signalen van de buitenwereld die een ander mens niet zo diep tot zich laat doordringen. Als bijvoorbeeld iemand boos naar hen kijkt blijven ze de rest van piekeren waarom die persoon boos was, of hij misschien zijn dag niet had enzovoort. Mensen met interne gevoeligheid verdragen geen drukke menigten. Gewoonlijk zijn ze ook opmerkzamer dan de gemiddelde persoon. Zo merken ze bijvoorbeeld sneller op dat iemand liegt door gezichtsuitdrukkingen of stemintonatie te observeren.

Ik kan enige overeenkomsten vinden wel. Het is namelijk bijna het zelfde als de innerlijke ervaringen als angstig ervaren. Misschien is dit moeilijk uit te leggen. Ze ervaart haar emoties en ziet haar uiterlijk. Deze combi geeft voor haar b.v. bij de spiegel een vertekend beeld. Ze denkt dat haar wenkbrauw los zit, maar ziet niet dat het niet zo is. Misschien is er een haartyje dat eveniets anders zit of ze fronst een keer iets meer dan anders en daar kan ze dus op reageren als ze hsp heeft. dus een hoogsensitief persoon.

Ik wil u adviseren om eens een afspraak te maken met de huisarts en te vragen of het niet verstandig is een gedragstherapeut in te schakelen, om het een en ander duidelijk te maken. Wat ook kan zijn natuurlijk is heel eenvoudig, dat ze teveel dingen ziet op tv, die eigenlijk te heftig zijn. Tegenwoordig zitten in veel kinder tekenfilms al erg veel geweld tot sclachtpartijen aan toe. Mogelijk zou ze zoiets gezien hebben. Ook kan het door een spllewtje op de pc komen of ps3 noem maar op. Alles wat eng kan zijn is voor haar misschien iets te veel.

Ik adviseer u dus de huisarts te bellen en te kijken of de enge dingen op tv en spelcomputers misschien ook niet van invloed zijn .

Heel veel sterkte, want ik begrijp u goed, dat u zorgen maakt.JP

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Peuters & Kleuters:
Handwerk
Kleuren & Tekenen
Prematuren
TelevisieGerelateerde vragen aan Hoe gaan we om met paniek?:

Klachten veroorzaakt door bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2007-11-28 17:52:38
Heb ik een vorm van bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-09 20:08:24
angst/paniek
      [Gesteld in Psychologie]
2009-08-07 13:09:32
Welke bloesems zijn geschikt?
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2009-10-24 19:52:35
Wanneer is zelfdoding in een opwelling....?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-06-24 12:59:05

Gemiddelde score Peuters & Kleuters: 10.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+