Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

mij hond kan niet alleen thuis zijn wat kan ik doe

[Gesteld op: 31-01-2010]

Toelichting:
heb een hond van 1 jaar oud,als we weg gaan doen we hem in de bench maar dan gaat hij janken blaffen.ook als ik thuis ben loopt hij me overal achterna wat kan ik hier aan doen??
Antwoord:

 Het feit dat hij u overal in huis volgt, en niet alleen gelaten wil worden, duidt op verlatingsangst. Het janken en blaffen doet hij omdat hij er al eerder succes mee heeft gehad, en u hem waarschijnlijk er toen uit gehaald heeft. Hetgene dat u kunt doen is de benchtraining helemaal opnieuw beginnen:

Alleen zijn
Honden zijn van huis uit sociale dieren en hebben een natuurlijke behoefte om deel uit te maken van een roedel. Deze inclusiebehoefte zorgt ervoor dat een hond van nature moeite heeft met alleen zijn. Aan de andere kant is een hond ook een gewoontedier en bovendien wil hij graag braaf gevonden worden, dus is het heel goed mogelijk om hem het alleen zijn aan te leren.
Het is ook even wat! Pupje komt zo uit het nest, van zijn moeder en broertjes en zusjes vandaan, en is nog nooit alleen geweest. Dan alle aandacht van de nieuwe familie. Pupje is nog steeds niet alleen. 's Nachts slaapt hij wellicht in een doos, in de onmiddellijke nabijheid van het baasje, die bij het minste geringste piepje het pupje komt troosten.
Na een paar dagen is pupje gewend alleen te slapen. Nu wordt het ook tijd om hem zo nu en dan eens overdag alleen te laten. Eerst een minuut of vijf. Wanneer ons hondje zich keurig heeft gedragen, belonen wij hem uitbundig. Blaft hij en protesteert hij luidkeels, dan spreken wij hem bestraffend toe, om vervolgens weer de deur uit te gaan. Wanneer het pupje nu rustig blijft, ook al is het maar twee minuten, dan belonen wij hem uitbundig. Pup is braaf! De truc is om de `brave' perioden steeds langer te laten worden. Pup moet weten dat wij heus terugkomen en dat hem een beloning te wachten staat wanneer hij zich goed heeft gedragen. Weten wij dat pup na exact vijf minuten gaat blaffen, dan komen wij na vier minuten binnen en belonen wij de pup. Wij zijn hem telkens een slag voor en zorgen ervoor dat zijn braaf zijn bij onze thuiskomst iets positiefs oplevert.
Honden die niet goed alleen kunnen zijn, vertonen behalve luidkeels blaffen vaak ook `vernielzucht'. Zindelijke honden vergeten hun zindelijkheid. Als wij thuiskomen en de bank heeft een ingrijpende verandering ondergaan, dan heeft het weinig zin de hond te bestraffen voor een misdrijf die hij wellicht uren geleden heeft begaan. De hond heeft werkelijk geen idee waarvoor hij wordt bestraft. Een bench, met voldoende speelgoed om verveling tegen te gaan, biedt hier wellicht uitkomst. Laat de hond niet alleen bij jullie afwezigheid in de bench, maar ook als jullie gewoon thuis zijn. Wen de hond eraan dat de bench zijn veilige, eigen plek is en laat bij jullie aanwezigheid altijd het deurtje open staan. Wij kunnen een hond slechts bestraffen wanneer wij hem op heterdaad betrappen. Daarom is het soms nodig bepaalde situaties te creëren. Meestal zijn twee tot drie `heterdaadjes' voldoende om de hond bepaald gedrag af te leren.
Een hond heeft zogenaamde `haalmotieven'; hij heeft geleerd dat bepaald gedrag iets positiefs oplevert. Vernieling kan de verveling tegen gaan, of het nare gevoel van doorbrekende tanden en kiezen. Blaffen betekent aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht) en/of aanwezigheid van de baas. Wij moeten ervoor zorgen dat de `haalmotieven' van het ongewenste gedrag worden geëlimineerd, dat wil zeggen dat de positieve opbrengst van het gedrag verdwijnt en er een negatieve opbrengst voor in de plaats komt. Dat zal leiden tot het staken van het ongewenste gedrag.
Wanneer blaffen geen aandacht oplevert, zelfs geen negatieve aandacht, dan heeft het voor de hond geen zin om te blijven blaffen. Dus negeren wij het blaffen, hoe moeilijk dat soms ook is. Heb geduld, de ene hond is intelligenter dan de andere, en de ene hond zal sneller in de gaten hebben dat zijn gedrag tot niets leidt dan de andere.
.
Een minder afhankelijke hond
Vaak is afhankelijkheid de reden van het niet alleen kunnen zijn of het vernielen van huisraad tijdens jouw afwezigheid. Nu is afhankelijkheid aangeleerd gedrag, dat dus ook weer afgeleerd kan worden. Dat doen wij door middel van een beloning (voedsel) en een signaal of symbool dat met die beloning wordt geassocieerd. Bij voorbeeld: als wij weg gaan, geven wij de hond iets lekkers en zetten wij tegelijkertijd de radio aan. Als wij terugkomen krijgt de hond weer iets lekkers, zetten wij de radio uit en geven wij hem alle aandacht.
Dit gedrag wordt door ons heel consequent opgebouwd. Dus, wanneer wij de kamer verlaten en de hond blijft achter - al is het maar voor vijf minuten - krijgt hij wat lekkers en gaat de radio aan. Komen wij terug dan krijgt hij weer wat lekkers, gaat de radio uit en pas daarna spelen wij even met hem. Weldra zal de hond het weggaan associëren met de radio en met iets lekkers, en het terugkeren met het uitzetten van de radio, iets lekkers en spel (aandacht). Na verloop van tijd zal hij begrijpen dat hij tijdens het radiogeluid geen aandacht hoeft te verwachten. Op een gegeven moment kunnen wij het lekkers achterwege laten en is het aan- en uitzetten van de radio voldoende om de hond te laten begrijpen wat er gaat gebeuren. Blijf de hond echter wel aandacht geven zodra de radio uit gaat.
Wanneer de hond gewend is aan dit ritueel, kunnen we nog een stapje verder gaan. Wanneer wij wel in de kamer zijn maar even niet door de hond gestoord willen worden, zetten wij de radio aan. De hond zal zich er letterlijk en figuurlijk bij neerleggen en wacht hoopvol op het moment dat de radio weer uit gaat, want dat betekent spel en aandacht.
In bovenstaand voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van drie elementen: gedrag (weggaan en terugkomen), symbool (radio) en beloning (iets lekkers en spel). Deze drie elementen zijn essentieel voor de operante conditionering van de hond. Maar het weggaan en terugkomen kan worden vervangen door ander gedrag, net als de radio als symbool door iets anders kan worden vervangen, bijvoorbeeld het ontsteken van een bepaalde lamp (die alleen voor dit doeleinde gebruikt wordt!) of  het in de kamer plaatsen van een bepaald opvallend voorwerp dat er zich daar anders nooit bevindt. Er is slechts één vast element: de beloning in de vorm van aandacht en spel. Ik wens u veel succes, mvg elaine

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan mij hond kan niet alleen thuis zijn wat kan ik doe:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje
      [Gesteld in Honden]
2007-10-31 20:55:11
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
Mijn bouvier hangt verschrikkelijk aan mij.
      [Gesteld in Hondengedrag]
2011-11-25 15:49:31

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3198x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+