Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Recreatie » Humor » Taal
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Taal en krijg online een antwoord van de specialist in Taal

Zelf een vraag over Taal? Klik hier.
Meer vragen over Taal.

Beheerder worden?

De rubriek Taal heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Taal Klik hier.

RSS over TaalVragen over Taal via RSS. Klik hier.
RSS over Taal op jouw website?Vragen over Taal op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TaalVragen over Taal via E-mail. Klik hier.

Zie toelichting voor vraag.

[Gesteld op: 30-01-2010]

Toelichting:
Hallo,
Mijn vraag gaat over een woord en hoe je de betekenis daarvan kunt opvatten. Om dit te verduidelijken gebruik ik een zin:

- Ik merk dat ik gegroeid ben, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn geloofsleven.

Wanneer ik kijk naar de definitie van geloofsleven in het van dale woordenboek, krijg ik deze definitie: 'het hogere leven van de mens, voor zover dit door zijn godsdienstige overtuiging bepaald en beheerst wordt.'
Mijn vraag is: kun je 'geloofsleven' alleen letterlijk opvatten als een leven dat je leidt, in mijn geval naast het persoonlijk leven, of kan het in mijn zin ook betekenen dat ik gegroeid ben in geloof wat onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven.

Ik wil nl. niet dat uit de zin blijkt dat het persoonlijk leven en het geloofsleven aparte levens zijn, want dat is het niet. Ik leid ÚÚn (dagelijks) leven waarin het geloof een belangrijke rol speelt.
Maar misschien kun je de zin dan beter zo formuleren?: Ik merk dat ik gegroeid ben, gegroeid als persoon en gegroeid in geloof.
Ik hoor het graag en wat u denkt over de definitie van het geloofsleven, want eigenlijk vind ik de eerste zin mooier.
Antwoord:
Hallo, mooie vraag. Ik denk dat in dezen het eerste gedeelte van de definitie van de Van Dale meer de nadruk moet krijgen. Vooral in uw geval. Dat slaat dus op het hogere leven van de mens. Wat is nu 'hoger leven'? Dat kan voor ieder anders liggen, maar wat het eerste opkomt, is een geestelijk leven. Een geestelijk leven blijft een theoretische zaak als je dat niet in de praktijk brengt. Als voorbeeld: je kunt roepen dat je goed bent voor de medemens en jezelf daarvoor op de schouders kloppen, maar als je die goedheid beperkt tot een bezoek aan de kerk en de bedelaar die op de stoep voor de kerk zit een schop geeft, dan breng je je hoger leven niet in de praktijk. En dat is waar een echt geloofsleven om gaat. Let wel, dat is mijn mening. Als je zegt (ik citeer je eerste zin. Ik hoop dat ik je inmiddels met 'je' mag aanspreken. Mijn naam is Marian overigens. :)) 'Ik merk dat ik gegroeid ben, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn geloofsleven' dan geef je daarmee aan dat beide facetten in jouw leven in het bijzonder en het leven in het algemeen een verdieping heeft gekregen. Voor jou zijn die zaken onafscheidelijk. (Voor wat het waard is, voor mij ook.) Groei is ontwikkeling. Ontwikkeling kun je zien als iets dat groter wordt én als iets dat je ont-wikkelt. Lees: je haalt schillen van iets weg. Als je die metafoor voor je leven nu gebruikt, dan ben je wat schillen kwijtgeraakt. Schillen die je er eerst van weerhielden om bepaalde zaken wel te weten (de ratio), maar nog niet naar je hart (je gevoel) te brengen. Gewoon, omdat dat er niet van kwam, dus niet omdat je dat niet wilde. Ontwikkelen is, in mijn optiek, iets waardoor je groeit, lees: diepgang krijgt. Je kijkt wat meer door de oppervlakte heen. Kortom, je geloofsleven, dat waarin je gelooft, groeit. Het wordt steeds meer een geloofsleven waarin je met hart en ziel gelooft. Als je dat doet, kun je de schoonheid van geloof uitdrukken en blijft het geen academisch geloof.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gemiddelde score Taal: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+