Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

Reactie op uw antwoord (vraag 22.01.10 23:59

[Gesteld op: 29-01-2010]

Toelichting:
Dank voor uw antwoord, maar het is niet helemaal wat ik bedoel. Misschien moet ik de situatie nog nader toelichten.

Ten behoeve van het vaststellen van alimentatie wordt als eerste gekeken naar de behoefte van de kinderen.
Die behoefte wordt vastgesteld volgens een tabel, waarbij het netto inkomen van beide ouders ten tijde van de scheiding bepalend is in combinatie met het aantal/de leeftijd van de kinderen.
Stel nu dat de behoefte van de kinderen wordt vastgesteld op 600 euro.
In principe dienen beide ouders, bij een 50/50 verdeling van de zorg, beide 300 euro bij te dragen. Op basis van een draagkrachtmeting wordt vastgesteld of beide ouders dit bedrag ook daadwerkelijk kunnen betalen. Daarbij blijkt dat ouder A geen draagkracht heeft en ouder B wel. Dan wordt ouder B geacht te voorzien (in de vorm van kinderalimentatie) in het deel dat ouder A niet kan opbrengen. Mijn stelling is nu dat die bijdrage niet meer hoeft te bedragen dan het deel dat ouder A voor zijn/haar rekening wordt geacht te nemen maar niet kan betalen.
Als dat niet het geval is, betaalt ouder B namelijk 600 euro alimentatie aan A, maar bekostigt hij/zij ondertussen ook nog zijn/haar eigen deel (50%) van de kosten.
Dan betaalt ouder B dus 600 + 300 euro aan eigen deel van de kosten = 900 euro in totaal, terwijl vastgesteld is dat voor de kinderen niet meer dan 600 euro benodigd is.
Dat vind ik vreemd.

Graag nog een reactie van uw kant hierop.
Antwoord:

Ik heb het eerste antwoord niet gegeven (omdat ik de nieuwe beheerder ben) maar probeer zo goed mogelijk zonder die voorinformatie deze vraag tocht benatwoorden.

U heeft gelijk als u stelt dat bij kinderalimentatie gekeken wordt naar de behoefte van de kinderen. Maar die basisregel gaat ook op de partneralimentatie. De twee grootste verschillen tussen kinderalimentatie (KA) en partneralimentatie (PA) zijn: KA wordt gebaseerd op de financiële cijfers tijdens het huwelijk (net voor de scheiding). Bij PA is dat in de nieuwe situatie na de scheiding en rekeninghoudend met de inkomsten, eventueel vermogen, en lasten van beide partners. Een KA-toezegging gaat voor op een PA-toezegging. Als er geen geld meer is voor PA omdat de KA dat beslag legt, heeft de ex-partner pech. Als we kijken naar de draagkracht en het opbrengen van de kinderkosten/kinderalimentatie dan is in Nederland wettelijk bepaald dat kinderen geen slachtoffer mogen zijn van een (echt)scheiding. Er is een zogenoemde verzorgingsplicht van beide ouders. Als die ouders ex-partner worden mag -hoe dan ook- een kind daar geen slachtoffer van worden. Als blijkt dat één ouder zijn of haar deel van de kinderkosten niet kan betalen omdat deze al op een minimaal financieel niveau zit, komt dit voor rekening van de andere ouder. Als beide ouders het niet kunnen betalen, houdt het simpelweg op en kan men alleen m.b.v. de heffingskortingen, kinderbijslag en bijstand een kind ondersteunen. Als bijvoorbeeld de man altijd kostwinner is geweest en hij heeft ook altijd de kosten voor het gezin gedragen, is dit ook in lijn met de gedachte van “financiële status tijdens het huwelijk”. Alleen heeft u nooit de daadwerkelijke concrete kinderkosten zo ervaren. Er zijn daarom 3 algemene verdeelmogelijkheden die misschien beter passen op de verdeling van kinderkosten en ook door het Nibud als gebruikelijk worden aangemerkt:·         Volgens de verhouding van de draagkracht per iedere ouder. Als één van de ouders geen draagkracht heeft zal de andere ouder, zoals tijdens de relatie het geval was, algeheel kostendrager zijn.·         Ieder exact voor de helft van de kinderkosten. Dit is slechts een reële optie als de exacte helft van de kinderkosten ligt op of onder de grens van de draagkracht van beide ouders. ·         Volgens het principe van de verhouding van het aantal verzorgingsdagen. Kort samengevat betaalt één ouder nooit meer dan de totale kinderkosten, als blijkt dat de andere ouder (ex-partner) geen draagkracht heeft. De berekening van € 900,- klopt dus niet en zou gewoon € 600,- moeten zijn (€ 300,- uw deel en € 300,- van uw ex-partner). Houd daarbij ook rekening met het principe dat u als beide ouders dit verschuldigd bent aan de kinderen. De beherend/verkrijgend ouder van KA dient dit te gebruiken voor ook daadwerkelijk de kinderen. Uw berekeningswijze lijkt alsof er tussen ouders verrekend wordt. Dat is niet het geval. 

Als de kinderen ingeschreven staan bij die andere ouder kan de KA-verstrekker de kosten voor het levensonderhoud aftrekbaar maken als “persoonsgebonden aftrek levensonderhoud kinderen”.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw uitgebreide en heldere antwoord!
Er is in mijn geval alleen sprake van kinderalimentatie, partneralimenatie is niet aan de orde. Is het juist als ik concludeer dat u mijn stelling onderschrijft en dat a) de kinderalimentatie nooit meer kan zijn dan de vastgestelde behoefte van de kinderen en dat b) bij een gelijke verdeling van de zorg (50/50) de alimentatie niet meer kan zijn dan de helft van de behoefte?* Dan komt bij mij gelijk de vraag op hoe die kinderalimentatie door de ontvangende partij aangewend dient te worden. Mag zij dat volledig naar eigen goeddunken gebruiken voor haar huishouding met de kinderen? We hebben een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten van de kinderen (kleedgeld, schoolgeld, zakgeld, contributies etc.). Ik verwacht dat zij een deel van de alimentatie op deze rekening stort, gelijk aan het bedrag dat ik t.b.v. de lasten van de kinderen op deze rekening overmaak (200 euro per maand).
Sinds 1 november 2009 is niet langer sprake van een gelijke verdeling van de zorg voor de kinderen. Beide kinderen staan nu op mijn adres ingeschreven omdat zij te kennen hebben gegeven meer op ÚÚn plek te willen zijn. In de praktijk zijn de kinderen 70% bij mij en 30% bij hun moeder. Wat betekent dit voor mijn alimentatieverplichting aan haar? Komt die te vervallen omdat de kinderen hun hoofdverblijf bij mij hebben, de zorg voor de kinderen grotendeels bij mij ligt en er in feite sprake is van een omgangsregeling of zal de rechter de kinderalimentatie naar rato van de verdeling vast stellen? Dus 30% van 600,00 = 180 euro per maand. En dan rijst opnieuw de vraag of zij dit geheel voor haar huishouding met de kinderen kan aanwenden of niet?
* als de kinderalimentatie inderdaad op 300,00 euro wordt vastgesteld en daarmee in de behoefte van de kinderen wordt voorzien, moet dat alimentatiebedrag dan nog vermeerderd worden met mijn belastingvoordeel Ún de kinderbijslag, zodat de alimentatie dan toch nog op ca. 500 euro uitkomt?
 
Antwoord Beheerder:

a) Ja. Eventuele 'bijzondere behoeftes' van de kinderen zoals hobbies, topsporten etc. moet aangetoond worden met eerder gemaakte kosten voor die kinderen tijdens het huwelijk. b) bij bewust gekozen exact gelijke zorg voor de kinderen: ja. De totaalkosten omvatten alle kosten die kinderen maken. Dus eten, drinken, onderdak, studie, kleding, woonlasten etc. etc.. Echter de uitgaven dienen wel in verhouding te staan met deze zaken en zijn alleen voor de kinderen bestemd. KA gebruiken voor alleen de aflossing voor bijvoorbeeld de hypotheek of de aankoop van een auto is uit den boze. Een gezamenlijke rekening met beide toegang ertoe is een hele goede oplossing.

De KA-hoogte is afhankelijk van de draagkracht. Als de kinderen voor 70% bij u zijn, wordt 70% van de kosten al door uw 'interne' huishoudrekening gedekt. Voor degene die de kinderen meer in huis heeft dan de ander heeft zogenoemde 'versleutelde' kosten die een gedeelte zijn van de KA. Als u niet van de 50%-50%-verdeling afstapt, zoals eerdergenoemd bij "a" dan kan het aantal verzorgingsdagen een nieuwe verdeelsleutel zijn (zij betaalt 20% extra KA, dus € 120,- aan u) of u houdt de oorspronkelijke verdeling aan. Er is daar geen wettelijke rekenregel voor. U kunt samen kiezen uit: exact de helft ongeacht de draagkracht, naar draagkracht (tot ieders eventuele maximum of o.b.v. één inkomen (kostwinner)) of naar verhouding van het aantal verzorgingsdagen.

Nee, de kosten voor de KA worden altijd bruto uitgerekend. Dus als de KA op € 300,- wordt vastgesteld zijn dit de kosten die kinderen netto maken, maar voor u gedeeltelijk (fofaitiar) aftrekbaar zijn. In werkelijkheid betaalt u dus minder.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan Reactie op uw antwoord (vraag 22.01.10 23:59:

Chihuahua pupje Gizmo
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2007-05-26 20:12:06
Geachte heer Veldman
      [Gesteld in Wijn]
2008-12-05 18:08:26
Verkoop zwembad
      [Gesteld in Juridisch]
2009-08-17 13:33:12
Hoge kosten kroon terecht berekend?
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2010-09-15 17:50:44
" Beste Harvey ",
      [Gesteld in Droomuitleg]
2017-04-26 14:42:24

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+