Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

2 fiscale vragen mbt VOF

[Gesteld op: 29-01-2010]

Toelichting:
Ik heb een VOF in maatpakken en overhemden. Onze leverancier zit in Thailand. Via UPS wordt het naar NL verzonden. Nu heb ik 2 vragen:
1. Soms bestel ik overhemden. Die blijken niet de juiste maat. Ik bestel daardoor nieuwe. De foutieve overhemden boek ik op relatiegeschenken. De BTW van de UPS factuur (verzamelfactuur met vele andere kledingstukken) verreken ik met de belastingdienst. Echter, als ik de foutieve overhemden op relatiegeschenken boek, dan betaal ik over die overhemden geen BTW terwijl ik wel BTW terugkrijg bij de aankoop. Hoe dien ik dit op te lossen?
2. Hetzelfde geldt als ik een pak voor mezelf koop. Die boek ik onder promotie, want ik draag deze bij klanten. Hier weer het zelfde verhaal. Bij de factuur van UPS (verzamelfactuur met vele andere kledingstukken) vraag ik de btw terug, maar ik betaal geen btw, want ik verkoop hem niet. Hoe dien ik dit op te lossen?
Hoop dat u snel kunt antwoorden, omdat ik bezig ben met de belastingaangifte (deadline 31 januari). Bij voorbaat dank.
Antwoord:

Het is niet van belang of u de pakken verkoopt of niet. Het gaat er om dat de kosten ten laste van de onderneming komen, en door de VOF worden betaald. Als dat het geval is kunt u de door u betaalde BTW terugontvangen van de belastingdienst.
Echter.... u geeft aan dat de foutief ontvangen overhemden door u op relatiegeschenken boekt. Maar wat gebeurt er feitelijk mee? Geeft u ze inderdaad weg aan relaties? Dat lijkt mij onwaarschijnlijk; ook al is het een verkeerde maat, ze kunnen toch nog wel worden verkocht? Als ik deze vraag stel, dan zal de belastingdienst deze vraag ook stellen. U moet dus aannemelijk maken dat deze overhemden onverkoopbaar zijn, en weg zijn gegeven. Als u dat niet aannemelijk kan maken kan de belastingdienst aannemen dat u ze heeft verkocht zonder daarover belasting te betalen, en kan u een naheffingsaanslag worden opgelegd.

Als ik uw tweede vraag lees dan krijgt u zeker een probleem met de belastingdienst. Pakken die u voor u zelf koopt kunnen niet als kosten van de onderneming worden geboekt. Het maakt niets uit dat u deze pakken draagt bij klanten, er is voldoende jurisprudentie over die zegt dat kleding uitsluitend een prive-karakter heeft. Er is 1 uitzondering: als er reclame voor de onderneming duidelijk zichtbaar op de kleding is bevestigd (van een bepaalde minimale omvang) dan kan het worden beschouwd als werkkleding. Als dat bij u niet het geval is, dan moet u de waarde van het pak betalen aan de VOF, en moet de BTW daarin  worden afgedragen aan de belastingdienst, alsof het een verkoop van de VOF aan u is.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Nog 1 onduidelijkheid. De pakken die ik zelf ga dragen (die ik dus onder promotie heb gezet) moet ik nu aan mezelf prive factureren. Wat nu als ik ze voor 1 cent aan mezelf verkoop. Dan hoef ik hierover zakelijk bijna geen btw aan de belastingdienst te betalen!! Kan dit?
 
Antwoord Beheerder:
Leuk bedacht, maar daar trapt de belastingdienst niet in. U heeft de pakken uit de onderneming onttrokken, dus dat betekent dat de aankoopprijs niet ten laste van de onderneming mag worden gebracht. Met andere woorden, u hoeft niet de normale verkoopprijs hanteren, u mag ook de inkoopprijs die de onderneming betaalt hanteren voor de verkoop aan u. Maar dat is dan wel het minimum.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan 2 fiscale vragen mbt VOF:

Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33
for
      [Gesteld in Administratie]
2013-11-01 13:15:48
ontslagvergoeding banksparen opgave fisc.aangifte
      [Gesteld in Ontslagvergoeding]
2011-03-16 14:17:19
Afrekening bij uittreding vennoot 20% uit V.O.F.
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-02-19 11:58:17
Inkomstenbelasting 2007 & fiscaal partnerschap
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2010-07-23 23:05:06

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+