Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geestelijke Stoornissen en krijg online een antwoord van de specialist in Geestelijke Stoornissen

Zelf een vraag over Geestelijke Stoornissen? Klik hier.
Meer vragen over Geestelijke Stoornissen.
De huidige beheerder van de rubriek Geestelijke Stoornissen:
Naam: Nadine
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 96 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Nadine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Geestelijke StoornissenVragen over Geestelijke Stoornissen via RSS. Klik hier.
RSS over Geestelijke Stoornissen op jouw website?Vragen over Geestelijke Stoornissen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Geestelijke StoornissenVragen over Geestelijke Stoornissen via E-mail. Klik hier.

"Diagnose" autisme

[Gesteld op: 28-01-2010]

Toelichting:
Een psychiatrische instelling heeft een valse verklaring van een derde in eerste instantie serieus genomen. Ik heb hem ervan overtuigd dat de verklaring vals is en ik heb nooit meer iets van deze instelling gehoord. Totdat ik ineens een jaar later erachter komt dat er gedeclareerd is bij de verzekeraar op basis van een Pervasieve stoornis (declaratie toelichting). Er is geen behandeling of opname geweest en ik ben nooit bij de betreffende instelling geweest.

Na een beetje gegoogeld te hebben heb ik hieruit afgeleid dat ik volgens hem een autist zou zijn. Bij de verzekeraar sta ik nu dus als zodanig geregistreerd.

Ik heb deze psychiater dus alleen maar kort telefonisch gesproken. Zijn "diagnose" is gesteld op basis van de verklaring van 1 persoon. Ik weet overigens dat ik geen autist ben ik heb zowel sociaal, motorisch, proffesioneel etc. geen enkel probleem en ook nooit gehad. De symptomen vertoon ik niet.

Nu lees ik in een antwoord van u op dit forum het volgende:
"De diagnose dient multidisciplinair te gebeuren, niet enkel door de psychiater.
Na observatie in de vertrouwde omgeving en/of in een ander milieu en een psychiatrisch onderzoek kan de diagnose gesteld worden.
Bij een diagnose kijkt de deskundige vooral naar de sociale context, de medische voorgeschiedenis, taalontwikkeling, stereotiep gedrag/interesses/handelingen, cognitief functioneren, neuropsychologische gezondheid, motorische vaardigheden, zelfredzaamheid en psychisch en sociaal-emotioneel functioneren."

Dit is dus in deze kwestie absoluut niet gebeurd. Kunt u mij aangeven waarop u bovenstaand citaat op baseert (regelgeving/richtlijnen) of is dit uw persoonlijke overtuiging ? Hiermee kan ik me mogelijk verweren want ik krijg nu een stempel op mijn voorhoofd gedrukt en deze psychiater wil mij niet te woord staan.

Kan een psychiater overigens zonder een dossier te hebben en zonder inhoudelijk met mij gesproken te hebben vast stellen dat ik een autist ben ?

Bij voorbaat dank.
Antwoord:

Hallo,

 

Ik wil trachten u vanuit mijn beperking van advies te dienen. Ik ben geen deskundige op het gebied van wet en regelgeving.

Het antwoord waar naar u verwijst is overigens niet mij op dit forum geplaatst. Misschien door een voorganger of op een ander deel van dit forum door een ander daar geplaatst. Dat neemt niet weg dat ik dat antwoord onderschrijf.

 

Het stellen van een diagnose t.a.v. psychische klacht vraagt om een brede differentiatie van de anamnese.  Daarin horen vele aspecten thuis die onderzocht dienen te worden zoals reeds door u zijn aangehaald: de psychosociale invloeden, de medische voorgeschiedenis, taalontwikkeling, stereotiep gedrag/interesses/handelingen, cognitief functioneren, neuropsychologische gezondheid, motorische vaardigheden, zelfredzaamheid en psychisch en sociaal-emotioneel functioneren meegewogen te dienen worden. 

Om te komen tot een ( juiste) diagnose zijn er binnen DSM IV ( diagnostisch statistisch handboek) diverse diagnostische modellen.

Een psychiater die een diagnose stelt op uitsluitend een  telefonisch contactmoment lijkt mij geen recht doen aan  de zorgvuldigheid die dit beroep nu eenmaal vergt en daarop kan m.i. nooit een juiste diagnose berusten.  Daarom zou ik mij afvragen of er überhaupt een diagnose gesteld is.

 

Ik adviseer u uw dossier bij de betreffende psychiater op te vragen. Het kan goed zijn dat dit er niet is omdat er nimmer sprake is geweest van “het aangaan van een professionele relatie”.  Maar indien ooit een diagnose is gesteld mag je op zijn minst verwachten dat dit is vastgelegd in een dossier. 

U heeft altijd recht op inzage van uw dossier. Dit is vastgelegd in de WGBO ( wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) .

 

Als de diagnose is gebaseerd op verzoek van, of op de stelling van een derde partij, en die derde partij was geen wettelijke vertegenwoordiger van u, nog als opdrachtgever door u aangesteld, is de diagnose volgens mij ‘op een niet rechtsgeldige wijze tot stand gekomen’.

Tegen de betreffende psychiater kan dan ( indien er inderdaad een diagnose is gesteld ) een klaagschrift ingediend worden  dan wel bij de instelling waar hij/zij werkzaam is. 

 

Als zorgvragen heeft u recht op een second opinion.

 

Maar wellicht zijn er woorden uit zijn verband gerukt door die bewuste derde partij en is dat klakkeloos aangenomen door een verzekeraar. Dan dient u te klagen bij de verzekeraar en te vragen naar de gronden waarop men tot een dergelijk besluit is gekomen. Meer dan waarschijnlijk kunnen zij die gronden niet rechtvaardigen omdat gegevens uit een dossier ( waaronder een diagnose) geheim gehouden dienen te worden. Een zorgverlener mag deze gegevens NOOIT doorspelen aan een  andere partij dan de zorgvrager of diens wettelijke vertegenwoordigers.

 

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Vriendelijke groet en veel succes!

Hans Kamps

 
Reactie vraagsteller:
Zeer bedankt voor uw antwoord. Wat betreft een medische dossier kan ik u het volgende mededelen. Omdat we het erover eens waren (psychiater en ik) dat de verklaring van de derde een ander belang diende en vals was is de verklaring vernietigd (op basis van mijn schriftelijk verzoek). Meer was er niet dus het hele dossier is vernietigd.

Men kan nu dus declareren wat men wil. Want ze zeggen gewoon het dossier is vernietigd dus we kunnen niet meer achterhalen waarom we de betreffende diagnose gesteld hebben.

Nu sta ik bij de verzekeraar geregistreerd op basis van een autistische stoornis maar men had ook kunnen declareren op basis van een diagnose van schizofrenie of psychose. Want het dossier is vernietigd. Door deze declaratie kan ik in de toekomst te maken krijgen met een premieverhoging of acceptatieweigering bij een andere verzekeraar. Dit terwijl ik zelfs nooit bij de betreffende instelling geweest ben en de psychiater nooit ontmoet heb.

Het enige dat ik m.i. kan doen is aantonen dat de diagnose niet zorgvuldig is gesteld. Uit uw antwoord leid ik af wat ik al vermoedde; om de diagnose van autisme te stellen is een zorgvuldig traject noodzakelijk. Ik kan wel aantonen dat dit niet is gebeurd in deze kwestie.

Ook ik vraag me overigens af of er wel een diagnose is gesteld. Volgens mij is deze diagnose opgevoerd om op basis daarvan te kunnen declareren bij de verzekeraar.

Een second opinion brengt ook weer kosten met zich mee en dan zal wederom mijn verzekering aangesproken worden. Waarschijnlijk is dit wel de enige mogelijkheid waarmee ik kan aantonen dat de diagnose onjuist is.

Ik stap in ieder geval naar de interne klachtencommissie en het regionaal Tuchtcollege.

U stelt dat de diagnose in deze situatie mogelijk niet op een rechtsgeldige wijze tot stand is gekomen. Dat vermoeden heb ik ook, het punt is alleen dat ik op juridisch gebied een leek ben. Ik heb wel in de BOPZ gekeken maar dan zie je al snel de bomen door het bos niet meer. Deze rubriek is waarschijnlijk niet bedoeld voor juridische kwesties maar als u toevallig op de hoogte bent welke wettelijke voorschriften hier van toepassing zijn hoor ik het graag. Eventueel andere informatie met betrekking tot het aantonen van onrechtmatig handelen is uiteraard ook zeer welkom.

Nogmaals zeer bedankt voor uw antwoord.

 
Antwoord Beheerder:

Een lastige kwestie.

Misschien kunt u het opbrengen zich niet laten leiden door de angst dat u ooit geweigerd wordt door een zorgverzekeraar op basis van deze indicatie.  Indien er nooit  soortgelijke aanvullende indicaties of vergoedingaanvragen voor behandeling m.b.t. deze diagnose  binnenkomen bij de zorgverzekeraar zal het naar mijn veronderstelling niet leiden tot iets dergelijks.

Wellicht dat u de zorgverzekeraar een melding kunt maken dat deze diagnose ooit onterecht is gesteld en op uw verzoek door de psychiater is vernietigd. Maar men zegt ook wel eens “nooit wrijven in een vlek”.  En dat is naar de zorgverzekeraar misschien wel beter niet te doen.

Temeer omdat de kwestie lastig is te onderbouwen. Er zijn immers geen bewijsstukken meer.

 

Ik vermoed dat de meest aan te bevelen handeling voor dit moment luidt:  niets ondernemen.

zonder aanvullende indicaties zal er ooit vanzelf een conclusie getrokken kunnen worden door de zorgverzekeraar dat de diagnose van destijds berust op een misverstand.

Maar dit doet natuurlijk geen recht aan uw behoefte van rectificering.

Wendt u voor verder advies anders naar een consumentenorganisatie of de klachtencommissie van de beroepsorganisatie waarbij de psychiater is aangesloten.

Ik wens u veel succes.  

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Geestelijke Stoornissen:
ADD & ADHD
Angst & Paniek
Autisme
Borderline
Delier
Dementie
Depressie
Dissociatie
Dyslexie
Eten
Leer- & Gedragsstoornissen
Schizofrenie
Stress & Burnout
TMS-rTMS Behandeling
Zelfdoding
Ziekte Van AlzheimerGerelateerde vragen aan "Diagnose" autisme:

hoe krijg ik meer massa en spieromvang?
      [Gesteld in Fitness]
2008-07-05 17:07:32
€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47
Hulp bij opstellen brief opzeg immo.
      [Gesteld in Vastgoed]
2011-01-10 15:17:36
Ik ben bang dat ik MS heb.
      [Gesteld in Hyperventilatie]
2013-05-26 19:49:15
is het mogenlijk het kind van een kennis te adopte
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2013-11-22 00:51:01

Gemiddelde score Geestelijke Stoornissen: 8.4 (23x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+