Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Arbeidsrecht Advocaat » Ontslagrecht » Ontslagrecht-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ontslagrecht-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Ontslagrecht-Utrecht

Zelf een vraag over Ontslagrecht-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Ontslagrecht-Utrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Ontslagrecht-Utrecht:
Naam: E.A. van Jaarsveld
Bedrijf: Ontslagspecialist
Reactiesnelheid: 40 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over E.A. van Jaarsveld vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Ontslagrecht-UtrechtVragen over Ontslagrecht-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Ontslagrecht-Utrecht op jouw website?Vragen over Ontslagrecht-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ontslagrecht-UtrechtVragen over Ontslagrecht-Utrecht via E-mail. Klik hier.

ontslag en alcohol

[Gesteld op: 28-01-2010]

Toelichting:
Ik ben helaas verslaafd aan alcohol. Toch doe ik mijn werk goed. Mijn baas wil mij ontslaan. Kan dat zomaar?
Antwoord:


Een dronken werknemer kan volgens de wet op staande voet ontslagen worden, maar uit de rechtspraak blijkt dat alcoholmisbruik lang niet altijd een geldige ontslagreden is. Rechters zien alcoholverslaving eerder als een ziekte waarbij de werkgever zich tot het uiterste moet inspannen om de werknemer te helpen.

Alcoholverslaving als ziekte
Rechters zijn geneigd alcoholverslaving als ziekte te zien, waarbij met name de omvang, ernst en duur van het alcoholprobleem een rol speelt. Indien een werknemer uitvalt door alcoholverslaving, komt dit in beginsel voor rekening en risico van de werkgever. Dit is alleen anders wanneer de werknemer de alcoholverslaving opzettelijk veroorzaakt of wanneer de werknemer weigert zich te laten behandelen of weigert passende arbeid te verrichten.

De zaak
Een werkgever vermoedde al een tijd dat een van zijn werknemers, een chauffeur op een strooiwagen, verslaafd was aan alcohol. De man in kwestie ontkende echter dat er een probleem was. Daarop had de man een gesprek met de arbo-arts waarbij de werknemer gewezen werd op de risico's van alcohol tijdens het werk. Ook werd een maatschappelijk werkster ingeschakeld om de man te begeleiden bij zijn verslaving. Tot slot kreeg de werknemer van zijn werkgever een schriftelijke waarschuwing.

Toen de chauffeur op een koude winterdag bij een opdrachtgever aan het werk was, deed zich een ernstig incident voor. Bij aankomst op zijn werk viel de chauffeur bij het openen van de deur uit zijn bedrijfswagen waarbij hij verkeerde in kennelijke staat van dronkenschap. De chauffeur werd verboden te gaan werken op de strooiwagen maar hij weigerde de instructies van de werkgever op te volgen. In de auto van de werknemer werden talloze halve literflessen bier gevonden waarvan er al vijf leeg waren.

Voor de werkgever was het incident genoeg reden om de chauffeur op staande voet te ontslaan. De werknemer was het met het ontslag niet eens en vocht dat voor de rechter aan.

De rechter
De chauffeur vroeg voor de rechter aandacht voor zijn persoonlijke omstandigheden. Hij had hartproblemen en zijn huwelijk was stukgelopen. Hij had vervolgens zijn toevlucht gezocht tot alcohol. Hij was ondertussen in behandeling voor zijn alcoholverslaving en hij wilde weer aan het werk. Hij ontkende ooit op het werk te hebben gedronken.

De rechter stelde voorop dat een werkgever niet alles van een alcoholverslaafde werknemer hoeft te accepteren. Evenmin kan een werknemer zich altijd achter zijn alcoholprobleem verschuilen. Wel mag van een werkgever verwacht worden dat hij de werknemer de nodige hulp biedt om van het probleem af te komen. Pas als de werknemer daarna nog steeds terugvalt in het problematische gedrag, dan kan de werkgever het dienstverband rechtsgeldig beëindigen. In deze zaak had de werkgever zich volgens de rechter onvoldoende ingespannen om de werknemer van zijn verslaving af te helpen.

In deze zaak speelde ook mee dat de betreffende chauffeur al 10 jaar in dienst was, en tot voor kort altijd goed had gefunctioneerd. De rechter oordeelde dat het alcoholprobleem het ontslag in dit geval niet kan rechtvaardigen. De werkgever werd door de rechter in het ongelijk gesteld en moest de werknemer weer toelaten op het werk.

Kantonrechter Haarlem, 31 maart 2006, LJN: AV7917

 
Reactie vraagsteller:
Veel dank voor dit complete antwoord
 
Antwoord Beheerder:
Tot uw dienst.
Beantwoord door:
E.A. van Jaarsveld
profielpagina


Gerelateerde vragen aan ontslag en alcohol:

behoud ik recht op herleving uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-09-08 18:27:13
Ontslag tijdens zwangerschap
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-03-17 09:54:06
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
heb ik recht op een uitkering na strafontslag
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-07-07 19:24:33
Is er een rechtsartikel aan wijzigen ontslaggrong.
      [Gesteld in Ambtenarenrecht]
2011-01-19 17:59:52

Gemiddelde score Ontslagrecht-Utrecht: 9.0 (19x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+