Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Vraag over doelomschrijving stichting

[Gesteld op: 27-01-2010]

Toelichting:
Ik ben bezig met de lancering van een advertentie site alleen gericht op kleding voor vrouwen, mannen en kids.

We willen een stichting oprichten, maar we twijfelen over de doelomschrijving. ons doel waar we aan denken: inzetten voor een schoner milieu, doordat mensen geen kleding weggooien maar juist een tweede leven geven;
het stimuleren van het het kopen en verkopen van tweedehands of nieuwe (merk)kleding via www.klerenbende.nl waar de particulier gratis van onze dienst gebruik kan maken en hun eigen online winkel kan beginnen binnen de website;
c.het stimuleren van het verlenen van diensten tegen een kleine vergoeding voor de kleine zelfstandige kledingwinkels die geen geld/tijd hebben voor een eigen website/webshop en via klerenbende.nl ook een kans hebben om online actief te kunnen zijn.

Ik heb vernomen dat het doel is waar de hele stichting omdraait en kan ook in beginsel nooit meer veranderd worden. We hebben ook vernomen dat je als stichting wel winst mag maken en dus een onderneming zijn. Maar eerlijk gezegd heb ik hier weinig verstand van en ik zou hier graag advies over willen hebben.

Alvast bedankt!

Gr,

Sebastiaan van Engelenburg
Antwoord:

Het is juist dat het doel van de stichting goed moet worden overdacht; deze doelstelling wordt opgenomen in de statuten die door de notaris worden opgesteld, en hetbestuur van de stichting mag alleen namens de stichting handelen voor zover dit past binnen de doelstelling van de stichting. Maar het is niet waar dat deze doelstelling niet meer kan worden veranderd. Dat kan op ieder moment, als het bestuur daartoe besluit. Het heeft wel als nadeel dat de notaris de statuten moet aanpassen, wat extra kosten geeft.

Een stichting wordt in de regel voor een goed doel opgericht, en een stichting mag geen winst beogen. De stichting mag wel winst maken, maar dan in beperkte mate. Deze winst moet dan worden gereserveerd voor opvang van toekomstige tekorten. De winst mag nooit worden uitgekeerd.
Ik vraag mij dan ook af waarom u een stichting zou willen oprichten. Als het u gaat om zich inzetten voor een maatschappelijk doel, dan kan dat inderdaad met een stichting. Als het u gaat om het opstarten van een winstgevende onderneming, dan moet u dat juist niet zoeken bij een stichting, omdat u van de winsten af moet blijven. In dat geval zou een eenmanszaak of een VOF voor u de meest geschikte vorm zijn. Het voordeel daarvan is dat u daarvoor niet naar een notaris hoeft, maar uitsluitend naar de Kamer van Koophandel.

Als u toch door wilt met een stichting, dan raad ik u aan een notaris in uw regio te raadplegen. Vaak heeft de notaris brochures over dit soort onderwerpen liggen. Hij kan u ook helpen met de juiste omschrijving van de doelstelling. Overiegsn heeft u bij een stichting ook een bestuur nodig dat bestaat uit minimaal 3 personen, die de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester vervullen. Zij worden in de statuten van de stichting benoemd als eerste bestuur.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw reactie!
Ja dat begrijpen we volkomen dat de doelstelling goed overdacht moet worden.
Die reactie kregen we ook al van de notaris. Hij deelde ons echter mee dat het doel in beginsel ook nooit meer kan worden gewijzigd. De formulering van het doel kan in de toekomst nog wel worden gewijzigd, zolang de werkzaamheden en het feitelijke doel maar niet wijzigen.

Wij willen ons inzetten voor duurzaamheid en recycling. We faciliteren een dienst waar de aanbieder gebruik van kan maken. Namelijk de mogelijkheid om je kleding en accessoires te verkopen via onze site. Ons doel is in ieder geval om geen winst te maken. We gaan in ieder geval goed nadenken over de formulering van de doelstelling waarbij duurzaamheid en recycling centraal zal staan.

We zijn met z'n tweeŰn dus we zijn een bestuur wat uit twee personen bestaat. Volgens de notaris kon dit ook zonder meer, alleen voor een anbi of cbf rangschikking worden meerdere bestuurders verlangd.
 
Antwoord Beheerder:

Prima, u lijkt het al goed te hebben overdacht, en heeft zelfs een notaris al geraadpleegd. De stichting lijkt een goede rechtsvorm voor u. De notaris kan u verder helpen met de formele eisen.
Wat betreft de invulling van het bestuur: ik kom inderdaad wel eens tegen dat een bestuur uit 2 personen bestaat. 1 persoon vervult dan de functie van voorzitter, en de andere van secretaris en penningmeester tegelijk. Naar mijn ervaring komt dit niet vakk voor, omdat de 2e persoon het dan druk heeft; de secretaris moet alle post voor het bestuur afhandelen, en voor iedere bestuursvergadering een agenda opstellen en notulen (niet vergeten!) en de penningmeester is verantwoordelijk voor het financiele beheer, waaronder bestellingen, administratie en betalingen. De voorzitter daarentegen geeft alleen leiding aan de bestuursvergadering en is het gezicht naar buiten toe.
Dat lijkt een oneerlijke taakverdeling, en om die reden is een groter bestuur wenselijk. Er is nog een andere reden: u blijft niet eeuwig aan het bestuur deelnemen; als 1 bestuurder wegvalt (bijvoorbeeld als gevolg van een ruzie) blijft er nog maar 1 bestuurder over, en dat is te weinig. Door nu al meer personen bij het bestuur te betrekken hoeft dat geen probleem te zijn.
Overigens noemt u zelf al de ANBI: als de stichting de ANBI-status aanvraagt is het voor gulle gevers aantrekkelijk om geld te doneren aan de stichting, omdat de gift dan aftrekbaar is. Wellicht iets om in overweging te nemen?

Succes met uw activiteiten!

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Vraag over doelomschrijving stichting:

Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23
Percelen en woonhuis inbrengen in een stichting.
      [Gesteld in Suriname]
2015-03-09 17:35:50
Oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-04-24 18:08:15

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+