Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Financiele kwesties omtrent VOF

[Gesteld op: 27-01-2010]

Toelichting:
Goeiemorgen,
Ik ben pas geleden een VOF begonnen in maatpakken. Nu heb ik een paar vraagjes:
1. Hoe doe je het met de auto? Ik wil het prive houden. Kun je 0,19 per km declareren? Of alleen van het winstsaldo aftrekken? Zo ja, is dit alleen bij VOF? Ik heb bij een NV gewerkt en daar kun je gewoon km declareren als werknemer zijnde. Moet je ook benzinebonnetjes bewaren?

2. Ik breng geregeld pakken naar de kleermaker en deze geeft dan simpele bonnen met prijs en btw vermelding en handtekening. Is dit voldoende? of moet ik echt officiele facturen hebben? Zo nee, wat kunnen de consequenties zijn?

3. De 1224 uren regeling? Geldt dit voor 612u voor mij en 612u voor de andere vennoot? Of moet ieder 1224u werken?

Hoop dat u mij zsm kunt helpen. Ik moet deze week namelijk de belastingaangifte doen. Hoe zit het eigenlijk met controle? Doet de belastingdienst dit? Hoe vaak? Kondigen zij dit aan?

Verneem graag van u.
Antwoord:

Gefeliciteerd met de start van uw onderneming.
In antwoord op uw vragen:
1) De met de prive-auto gereden kilometers kan u in mindering brengen op de winst van de VOF. Dit kan door de kilometers a € 0,19 te declareren, en uit te betalen, en het kan ook door de winst te verlagen en dit bij te boeken op uw ondernemingsvermogen. Dit laatste is een administratieve boeking. Het ondernemingsvermogen mag u altijd aan uzelf laten betalen, dus het maakt niets uit voor welke optie u kiest.

U kan de BTW op autokosten aftrekken, voor zover ze zijn toe te rekenen aan de zakelijke kilometers. U moet dus de benzinebonnen bewaren, en facturen van de garage etc., de BTW optellen, en daarvan kan een evenredig deel via de VOF worden teruggevraagd bij de belastingdienst.

2) Uw kleermaker valt onder het kasstelsel, en dat betekent inderdaad dat hij niet verplicht is om facturen op te stellen. Een tegenhanger daarvan is het factuurstelsel, waarbij altijd verplicht facturen moeten worden opgesteld. Welk stelsel op u van toepassing is hangt af van uw activiteiten, en hoe u levert. Meer informatie kan u vinden op http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob04/ob04-45.html#P537_68382

3 ) Een ondernemer heeft recht op extra aftrekposten als hij in een jaar meer dan 1225 directe en indirecte uren besteed aan de onderneming. Deze toest wordt per ondernemer gedaan, niet per onderneming. U moet dus zelf meer dan 1225 uren besteden.

4) De belastingdienst controleert uw belastingaangifte jaarlijks, gedeeltelijk automatisch, en gedeeltelijk handmatig. Zij beschikken over diverse bestanden, waardoor de automatische controle bijzonder effectief blijkt. Daarnaast worden alle ondernemers ook bezocht. Dit kan door zonder aankondiging de onderneming te bezoeken en zich als klant voor te doen. Het kan ook gaan om een boekenonderzoek, die uiteraard wel wordt aangekondigd omdat u alle informatie klaar moet hebben liggen.
De frequentie van de onderzoeken varieert. Dat hangt bijvoorbeeld af van het aantal vraagtekens dat uw belastingaangifte oproept, of van signalen van derden dat er vreemde zaken gebeuren. Ook hangt het er bijvoorbeeld van af wie uw belastingaangifte verzorgd. Als u dat zelf doet kan u sneller bezoek verwachten dan in de situatie dat dit door een deskundig kantoor wordt verzorgd. 
Overigens heeft de belastingdienst tegemwoordig ook vaak de regel dat alle startende bedrijven worden bezocht, om o.a. de opzet van de boekhouding te bekijken, en indien nodig bij te sturen. Als u een dergelijk bezoek krijgt, dan kan u al uw vragen aan hem/haar kwijt. 

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw spoedige antwoord. Super! Hier mijn reactie:
1. Helder verhaal. 1 vraag. Hoe kan ik aan de belastingdienst laten zien dat ik een x aantal km heb gemaakt voor de zaak en een x aantal km voor prive? Om dus dat evenredige deel aan btw terug te vragen. Wat zien zij als bewijs?
2. Helder.
3. Helder.
4. Helder.

Verneem graag.
 
Antwoord Beheerder:
De belastingdienst kan u vragen om de verhouding tussen zakelijke en prive-kilometers aannemelijk te maken. Zij weten bijvoorbeeld hoeveel kilometers u in een jaar rijdt door de registratie van de garage, en als uw gedeclareerde zakelijke kilometers worden afgetrokken blijft over wat u voor prive gereden zou hebben. Dit wordt met uw eigen opgave vergeleken, en alleen bij grote verschillen zal uw opgave wordenverworpen. Bedenk wel dat het zelden gaat om duizenden euro's, dus het belang is beperkt. Maar u kan natuurlijk uw eigen opgave ondersteunen met een uitgebreidere regsitratie van uw ritten (prive en zakelijk). Dat is echter niet verplicht. 
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Financiele kwesties omtrent VOF:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...
      [Gesteld in Huwelijk]
2009-02-04 09:36:46
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Huur verhoging winkelpand
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-07-02 11:51:12
rechten van opgenomen cd
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-02-15 21:23:04

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+