Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Hart- & Vaatziekten » Hoge Bloeddruk
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hoge Bloeddruk en krijg online een antwoord van de specialist in Hoge Bloeddruk

Zelf een vraag over Hoge Bloeddruk? Klik hier.
Meer vragen over Hoge Bloeddruk.
De huidige beheerder van de rubriek Hoge Bloeddruk:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: Méderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hoge BloeddrukVragen over Hoge Bloeddruk via RSS. Klik hier.
RSS over Hoge Bloeddruk op jouw website?Vragen over Hoge Bloeddruk op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hoge BloeddrukVragen over Hoge Bloeddruk via E-mail. Klik hier.

Hoge bloeddruk, kortademigheid, vermoeidheid

[Gesteld op: 25-01-2010]

Toelichting:
Al jaren heb ik een hoge bloeddruk en jaren had ik aan het medicijn enapril genoeg. Sinds vorig jaar is mijn bloeddruk regelmatig over de 200/150 geweest. Ben bij de hartspecialist geweest, heb 1 dag met bloeddrukmeter gelopen en de fietsproefmoeten doen een echo is er gemaakt en mijn longen zijn oke constatering het zit tussen mijn oren....Ik heb allerlei medicijnen geprobeerd. Momenteel is mijn bloeddruk netjes met de medicijnen hydrochloorthiazide Actavis 25 mg/ metropololtartraat retard 50 mg/ nifedipine ratiopharm retard 30 mg.
Maar ik ben waarschijnlijk door de medicijnen (alle welke ik geprobeerd heb) zo kortademig dat ik na 2 min paardrijles compleet buiten adem ben, boven aan de trap moet bijkomen en zo moe dat ik om 19 uur zittend in slaap val. En zo het lijkt is er geen opbouw aan conditie mogelijk. Het liefste gooi ik alle medicijnen de deur uit want ik voel me slechter met medicijnen als zonder. Ik ben 47 jaar wel wat te zwaar 1.74 lang en 83 kg. Ik ga nu elke dag iets aan mijn conditie doen/ afvallen en op tijd naar bed proberen te gaan en als het dan niet beter wordt weet ik het echt niet meer...Graag uw advies.
Antwoord:

Beste,

Kortademigheid en een verminderde conditie kunnen inderdaad door de antihypertensiva veroorzaakt worden. Dit is een bijwerking die zich "normaal" slechts op korte termijn mag manifesteren. Indien u al langere tijd de combinatie hydrochloorthiazide/actavis/metropololtartraat gebruikt en nog steeds last hebt van deze bijwerkingen, kunnen we inderdaad besluiten dat deze combinatie niet geschikt is voor u.

Ik begrijp het stuk van "het zit tussen uw oren" niet. Bedoel je dat je een normale bloeddruk had met de 24h bloeddrukmeting? Dan vraag ik mij af waarom de behandelende arts je dan toch redelijk zware medicatie heeft voorgeschreven. Kortom, ik had graag wat verduidelijking hieromtrent alvorens ik verder vertel.

Ook had ik graag geweten:

-Of u roker bent, zo ja, hoeveel?

-In welke mate u alcohol gebruikt?

-In welke mate u op uw voeding let?

-Om even terug te komen op de kortademigheid: Bent u zéér zeker dat u deze niet heeft alvorens u begon met de combinatie hydrochloorthiazide/actavis/metropololtartraat?

-Deze kortademigheid, is deze geleidelijk aan beginnen verergeren? (Tot zelfs kortademigheid in rust?)

-Last van gezwollen enkels? (Hoe lang?)

Mijn excuses voor de uitgebreidheid van mijn vragen. Ik wens u immers geen standaardadvies te geven. U zult een reactie op mijn bericht kunnen plaatsen.

Met vriendelijke groet.

 

 
Reactie vraagsteller:
Beste de Rudder,
Ja het is een lang verhaal maar als je het inkort komt het niet geheel over. Ik vind het fijn om geen standaard advies te krijgen maar dat u zich verdiept in mijn problematiek. In mijn familie komt hoge bloeddruk voor een van mijn zussen en mijn broer. (de laatste heeft het medicijngebruik kunnen stoppen??)
Ik heb jaren enapril gebruikt zonder bijwerkingen en klachten(de dosering wel een keer opgevoerd naar 20 mg vanwege mijn bloeddruk) maar ik kreeg geleidelijk steeds meer last van kortademigheid en flinke moeheid en dan heb ik het niet over een beetje maar bijv. ook last hebben met fietsen niet vooruit komen en de situaties die ik eerder noemde. De huisarts heeft me in eerste instantie een paar keer bloed laten prikken daar kwam niets specifieks uit (ik heb de uitslagen nog) en ik kreeg hydrochloorthiazide erbij.Toen doordat mijn bloeddruk erg hoog bleef en door mijn klachten doorverwezen naar de longarts voor een foto en naar de hartspecialist die dus fietsproef/ bloeddrukmeter/ echo heeft laten doen maar hij zei dat het allemaal in orde was, alleen mijn bloeddruk niet, dus toen kreeg ik metropoltartraat erbij en de opmerking dat het niet kwam door iets lichamelijks maar iets psychisch. Toen werd enapril geschrapt door de huisarts en kreeg ik Cozaar erbij maar die kortademigheid en moeheid bleven en Cozaar deed niets met mijn hoge bloeddruk (was precies hetzelfde als de keer zonder Cozaar) Kreeg ondertussen ook last van dikke voeten en daarna zat ik op de 3 tabletten waar ik nu op zit maar de klachten verdwijnen niet en als ik alle tabletten moet proberen en andere combinaties dan ben ik jaren verder.
even antwoord op uw vragen;
1. ik ben geen roker
2. ik drink 1x per kwartaal met een feestje iets verder niet
3. Gebruik geen zout tot weinig zout, snoep wel graag dus soms drop of chips maar let zeer zeker op zout, drink elke dag wat koffie maar niet extreem.
4. Kortademigheid en moeheid is er ingeslopen tijdens het gebruik van Enapril en gebleven met alle andere medicijnen die ik geprobeerd heb en nu gebruik.
Ik fiets elke dag kleine stukjes, rij paard 2x per week en zit niet stil alleen s'avonds en 12 uur per week op mijn werk. Ik ben niet overactief maar m.i. actief genoeg. Wat ik vertelde over het paardrijden ik heb het idee dat ik mijn conditie niet kan uitbouwen maar dat hij gewoonweg bijzonder slecht blijft.
5. De vochtophopingen onder mijn ogen (heb daar een foto van en dan schrik je van het extreme) zijn verdwenen na het gebruik van de plastabletten. De gezwollen enkels (sokken die in je benen snijden) zijn sinds de combinatie van tabletten die ik nu gebruik nu misschien 6 weken of iets.
Mijn huisarts is blij dat mijn bloeddruk onder controle is maar mijn klachten waar ik voor kwam zijn niet verdwenen. Van een veel te hoge bloeddruk heb ik geen klachten geen hoofdpijn enz alleen voel ik het wel in mijn lichaam maar ik heb last van de bijwerkingen. Ik voel me soms een vrouw van 70 jaar qua conditie.
Wat ik zelf nu ga doen is minimaal 7 kg afvallen/ elke dag 30 min op de hometrainer of paardrijden en op tijd naar bed gaan na een dutje in de stoel. Maar het voelt niet goed. Indien u nog aanvullende info wilt geef ik die graag. Ik ben iemand die niet graag naar de dokter gaat en zeker niet op deze manier aandacht op mij wil vestigen. Hartelijk dank. Met vriendelijke groeten Manon Alderlieste
 
Antwoord Beheerder:

Geachte

Ik ben blij dat de fietsproef en echo in orde was. Ik had verwacht dat Cozaar een groot effect zou hebben gehad op de bloeddruk bij u. Het is immers een zogenaamde ACE remmer die tevens postief zou moeten werken op de oedeem (vochtvasthouden). Volgens mij heeft de hartspecialist zich destijds verkeerd uitgedrukt. Het is niet psychisch (enkel het wittejassensydroom is psychisch), maar wel iets lichamelijks. Men heeft enkel niet de moeite gedaan om de werkelijke oorzaak te vinden van de hoge bloeddruk (wat vrijwel nooit wordt gedaan, men schrijft meteen medicijnen voor). Daarom krijgt de patiënt meteen de diagnose van essentiële hypertensie, oftewel hypertensie zonder beduidende oorzaak. Om verder te gaan met het verhaal, cozaar bleek bij u de oedemen (vochtophoping) te veroorzaken, terwijl cozaar positief zou moeten werken tegen oedemen, gezien het als ACE remmer de nieren zou moeten stimuleren om vocht uit het lichaam te trekken.  

Wat u nu moet weten, is dat Enalapril ook een ACE remmer is (welke de klachten heeft veroorzaakt).

Kortom, mijn inziens heeft men ergens de fout gemaakt van u opnieuw een ACE remmer (Cozaar) te geven, ook al bleek dat enalapril (ook een ACE remmer) niets deed aan de bloeddruk. Integendeel, juist klachten veroorzaakte.

U kunt nu zelf verklaren waarom uw hoge bloeddruk destijds niet zakte door cozaar. Men heeft immers gewoon de enalapril vervangen door cozaar, wat twee geneesmiddelen zijn uit dezelfde groep (ACE remmers).

Van de drie medicijnen die u nu neemt, zijn geen van alle ACE inhibitoren. In principe zou ik toch verwachten dat de klachten na verloop van tijd zullen verdwijnen. Weet wel dat u een tijd lang op een vrij hoge dosis ACE remmers stond. Indien u merkt dat er in uw situatie geen verandering komt, zullen er helaas nieuwe medicijnen moeten ingenomen worden. De markt van medicijnen tegen hoge bloeddruk is zo groot, dat uiteindelijk vrijwel iedereen op een goede manier geholpen kan worden.

Met vriendelijke groet

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoge bloeddruk, kortademigheid, vermoeidheid:

WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Is mijn hoge hartslag normaal??
      [Gesteld in Hoge Bloeddruk]
2010-02-16 11:29:34
man heeft nierziekte henoch schonlein
      [Gesteld in Nierziekten]
2011-05-24 11:48:15
hoge bloeddruk
      [Gesteld in Geneeskunde]
2011-11-17 10:30:52

Gemiddelde score Hoge Bloeddruk: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258154
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+