Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Hoe leer ik mijn pup alleen te zijn

[Gesteld op: 25-01-2010]

Toelichting:
Ik heb een Amerikaanse Stafford pup reu, vandaag 11 weken oud. Met 7 weken opgehaald bij de fokker.
Tijdens de lange autorit terug heeft hij bij mij opschoot gelegen.
De eerste periode dat we hem hadden was het weer zo bar slecht, koud en sneeuw.
Omdat hij moeite had zich warm te houden (kwam uit een nest van 12) lieten we em plassen en poepen in de tuin, en zodra hij binnenkwam was hij aan het rillen dus kwam hij op schoot liggen.
We hebben geprobeerd 's nachts in de bench maar na een kwartier blaffen en piepen was hij zo enorm overstuur dat we hem in een hoge wasmand in de slaapkamer hebben gezet.
Probleem is dat hij dus eerst op de arm in slaap moet vallen voor ik hem daarin kan leggen anders blijft hij piepen en blaffen.
Ik zit zelf in de wao en ben hele dagen thuis...maar nu komt het probleem dat ik ook wel eens naar het ziekenhuis moet, maar die kleine dus niet alleen thuis kan zijn.
En ook zou ik graag willen dat hij 's nachts niet meer in de slaapkamer hoeft. Los lopen is geen optie want dan bijt hij op alles, bench ook niet want hij gzzt zolang door dat hij echt helemaal hysterisch wordt. Vannacht geprobeerd in de keuken met de deur dicht maar daar bleef hij ook blaffen en het stopt gewoon niet tot hij weer bij je mag zijn.
Hoe leer ik hem alleen te zijn?
Antwoord:
Alles moet geleerd worden, ook benchtraining. Ik geef u hieronder wat informatie. Als u zich er de tijd voor neemt, zult u binnen niet al te lange tijd de hond uit uw slaapkamer halen. Soms helpt het als u een (oud) gedragen T-shirt in de bench legt, het ruikt naar u en dat voelt veilig. veel succesén geduld,

Benchtraining met een jonge hond;

Een Bench? Wat is dat nou weer? Het is een veilig hondenhuisje in een mensenhuis. Een box, een kooi, een krat, een kamerkennel. Een geventileerde doorkijkruimte, waarin we een hond een poosje kunnen opsluiten zodat hij/zij niet in gevaar kan komen en ook geen rampen kan aanrichten in zijn omgeving.

Vroeger! Zette men een pup Â’s nachts met wat stro of een dekentje in een kist met een verzwaard deksel in de schuur of, als het hard vroor, in de buurt van de keukenkachel. En dan moest-ie niet verder zeuren. Janken hielp niet, want ze gingen hem niet verwennen. Overdag had het dier alle ruimte op het erf, in het land of rond de schuren. Voor een beetje gezelschap hobbelde hij/zij vanzelf achter de baas/bazin aan. Tegenwoordig hebben we andere inzichten gekregen in de hondenopvoeding. De methodes zijn veranderd!

We proberen ons huisdier op te voeden tot een huisgenoot met veel vertrouwen in de baas/bazin tot een hond die graag en goed gehoorzaamt en met de baasjes bezig is. De omstandigheden zijn veranderd, want zeg nou zelf; wie woont er nu nog helemaal vrij op een flink stuk land? De meeste mensen met honden wonen in een rijtjeshuis, twee onder één kap enz., een bench kan dan als hulpmiddel bij de opvoeding van de hond zeer nuttig zijn. Onder andere bij het stapje voor stapje opvoeren van periodes dat de hond even alleen moet zijn.

Een hond is een groepsdier, wil graag contact hebben met zijn huisgenoten. Het alleen zijn is onnatuurlijk voor hem, dat moet hij dus aanleren. Door het hem minuutje voor minuutje te leren voorkomen we verkeerd gedrag zoals janken, blaffen, slopen, onzindelijkheid enz. Het is belangrijk dat de hond de bench als een veilige, leuke en comfortabele eigen plaats gaat beschouwen. Ook zindelijkheidstraining kan bevorderd worden door het gebruik van een bench op die momenten dat u even niet op de hond kunt letten.

Aan welke eisen moet een bench voldoen?

De bench moet veilig zijn. Zonder loshangende delen die de pup kan inslikken, touwtjes waarmee hij zich kan wurgen of splinterende onderdelen. De grootte van de bench hangt af van de grootte van de hond. Die moet erin kunnen staan, omdraaien en languit liggen. Wil je hem ook gebruiken als de hond volwassen is, kun je hem op de groei kopen, met een verplaatsbaar tussenschot. In de bench leg je een deken, plaid of badlaken. Samen met een lapje uit het ouderlijke nest. Kussens zijn in het begin niet zo geschikt. Als een pup daarop gaat kauwen of krabben vliegen de vlokken in het rond en kunnen, als u pech hebt, ook in zijn luchtpijp terechtkomen. Een handdoek of deken is vlot te wassen en te drogen en ook gemakkelijk te verplaatsen, bv. naar een plaats waar u op visite gaat.

Heel belangrijk is de plaats van de bench in huis. Uit de loop, maar toch uitzicht biedend op de gebeurtenissen bij de rest van de roedel. Tochtvrij, niet te warm met desnoods een krant of mat onder de bench om optrekken van kou, vocht en condensvorming te voorkomen.

Nadat de pup een poosje gespeeld heeft en is uitgelaten, doen we de halsband af. Hij is er echt aan toe om een poosje te gaan slapen. We geven hem wat puppybrokjes in de bench en iets waar hij veilig op kan kauwen. We aaien hem in de liggende houding en laten hem verder met rust! De hond kan ons nog horen en zien als hij dat wil. Wat is-ie braaf hé? De bench is een aangenaam plekje en hij gaat slapen. Als de hond eenmaal slaapt kunt u nog eens even weglopen en iets anders gaan doen, zonder angst dat de hond in de fout gaat. Is de hond nog steeds erg attent op u, dan kunt u hem heel kort in de bench doen met een paar brokjes. Zelf loopt u de kamer uit en komt terug als het stil is! Doe dat dus net voordat de hond aanstalte maakt te jodelen. Is de pup niet meer stil, dan blijft u buiten beeld. De ongewenste protesten corrigeert u vanachter de deur met een scherp NEE (lage stem). Of u geeft van buiten zijn gezichtsveld/beeld een schrikeffect, bijvoorbeeld een dreun tegen de deur, rammelen met een bus knikkers of het gooien van een werpkettinkje in zijn buurt. Van schrik houdt de pup zich stil. En die stilte is gewenst gedrag. Dus dan, als het stil is komt u terug. U geeft hem in de bench een brokje door het achtergaas. Even daarna doet u de bench open, roept het hondje eruit en brengt hem snel naar buiten voor een plas en een spelletje. Begin met één minuutje en bouw het in de loop van de week op tot 5 ‘a 10 minuten. Let goed op om te zien wat uw hond aan kan. Kom op tijd terug, voordat het fout gaat. Belonen van het gewenste gedrag is voor beiden leuker dan corrigeren van ongewenst gedrag. Puppies leren snel. Niet alleen als het om gewenst gedrag gaat, maar ook als het ongewenst gedrag betreft. Als hij doorheeft, dat elke keer als hij zit te jodelen, zijn baas komt, heeft hij zijn eerste les geleerd. Kom dus pas terug als het stil is. Beloon de pup als hij in de bench is. En heel kort en zakelijk als u hem eruit hebt gehaald (een dergelijk prestatie was het nou ook weer niet).

Zet een pup nooit voor straf in de bench. De bench moet een aangename, veilige leuke plaats zijn. Waar vandaan hij oogcontact kan houden met zijn omgeving. Een plek waar hij zich ongestoord even kan terugtrekken om een tukje te doen. De bench is een prima oplossing om te voorkomen dat een jonge hond fouten gaat maken als je even niet op hem kunt letten. Maar het is tevens een situatie met weinig uitdagende prikkels, dus hij leert er ook vrijwel niets bij. Als de pup in de bench heeft geslapen en wakker wordt zal hij zijn behoefte moeten doen. Dat doet hij het liefst niet op zijn slaapplaats. Dus dan wordt hij onrustig, gaat zoeken. Neem hem eruit en breng hem onmiddellijk naar een plaats waar hij die behoefte kan en mag doen. De bench mag aanvankelijk dus niet te groot zijn, anders heeft de hond de mogelijkheid om aan de ene kant zijn slaapplaats te creëren en aan de andere kant zijn wc-tje. Door hem op te tillen remt u de drang om te plassen af. Til hem niet aan zijn nekvel, maar ondersteun zijn hele lijf.

Zindelijk maken met behulp van de bench

’s Avonds laat geeft u de hond na een spelletje of stoeipartijtje nog even ruimschoots de gelegenheid om buiten zijn behoefte te doen. Het liefst op een plaats waar hij dat al eerder heeft gedaan. Als de hond klaar is wordt hij met een aai en een ‘braaf’ of ‘goed zo’ uitgebreid geprezen. Daarna brengen we hem naar zijn bench, waar we hem door het gaas heen achterin lokken met een brokje. We aaien hem in liggende houding en sluiten rustig het deurtje. In het begin zal de pup graag zijn roedelgenoten willen zien om zich veilig te voelen (ook in het nest lagen ze immers steeds in contact met elkaar). Naarmate de hond ouder en zelfstandiger wordt heeft hij uw directe nabijheid minder nodig. Hij kent inmiddels de hal, kamer, de keuken enz. dan zet u de bench niet meer naast u ‘bed’, maar bijvoorbeeld in de hal of in de keuken.

Bij het zindelijk maken is het voordeel van de bench dicht bij u ‘bed’, dat u onmiddellijk hoort wanneer de pup ’s nachts onrustig wordt. U kunt hem laten voelen dat u er nog bent. Als het goed is gaat hij weer slapen. Met een soort van fopspeen in de vorm van een kauwkluif. Als het menens blijkt te zijn dan merkt u dat ook. Dan pakt u de pup op en brengt u hem onmiddellijk naar buiten om zijn behoefte te doen, want wakker worden voor een pup betekend: Help in moet nodig! Ga dus niet eerst zelf plassen of tandenpoetsen, want dan bent u prompt te laat en vind je een warme plas of bolus en een zeer gefrustreerde hond. Soms wordt de hond uit zichzelf wakker, maar het kan ook de brievenbus zijn of de buurman die vroeg naar zijn werk gaat. Of van uw gestommel in de badkamer. Voorkom in het begin dat het fout gaat. De hond gaat eerst! Daarmee voorkom je geplas in huis en vorm je een goede gewoonte bij het dier. Als die gewoonte er eenmaal in zit kunt u de tijd tussen wakker worden en naar buiten gaan steeds wat meer gaan rekken. Dan komt er een dag dat u gewassen, gekamd en aangekleed uw hond kunt gaan uitlaten.

Overdag is het een kwestie van goed opletten, als de hond om u heen rommelt. Kunt u even niet opletten, laat de hond dan eerst even goed uit en breng hem dan voor zijn slaapje in de bench, met een beloning. U zult samen al snel een vaste regelmaat ontwikkelen van goede gewoontes. De hond zal in ieder geval naar buiten moeten;

v  Als hij net wakker wordt

v  Na het eten

v  Als hij een poosje druk aan het spelen is geweest

De eerste dagen brengt u hem ongeveer om het uur naar buiten. Als hij de meeste plasjes buiten kan doen, zal hij het snel doorhebben, dat het buiten moet. Geef hem en uzelf de tijd om die goede gewoonte erin te slijpen. Voorkom dat de hond het binnen doet door heel goed op te letten! Het hebben van een pup is een fulltime baan! Veel honden maken op een gegeven moment ‘met gekruiste benen’ de gang richting achterdeur en worden niet opgemerkt. Na de laatste uitlaatbeurt, om ongeveer elf uur ’s avonds, is het voor een pup wel een erg lange ruk tot de volgende morgen zeven uur. Zet de wekker nog een keer halverwege de nacht of ga onmiddellijk naar buiten zodra de pup zich serieus meldt. Als u geluk hebt, is dat pas een uur of vijf. Daarna kunt u allebei nog even verder tukken.

Ook al doet iedereen nog zo zijn best om op te letten, het kan natuurlijk gebeuren dat de pup toch wat in huis doet. Betrapt u hem op heterdaad, dan zegt u boos ‘NEE’ of ‘FOEI’, tilt de pup op (niet aan zijn nekvel!) en brengt hem naar de plaats waar het wel mag. Met een beetje geduld volgt hopelijk buiten de rest van zijn boodschap. In elk geval heeft de pup dan ervaren dat het binnen plassen niet aangenaam is, want daar grijpen ze hem in de kladden en beginnen te mopperen. Buiten wordt hij geprezen, dat is wel aangenaam. Hebt u de hond niet op heterdaad kunnen betrappen, maar is het kwaad al geschiedt, ga dan niet mopperen, hij snapt het verband niet. Haal hem er zeker niet met zijn neus door, dat is je reinste dierenmishandeling. U ruimt het gewoon op als de hond het niet ziet en u let gewoon de volgende keer beter op! Maak er geen drama van. Het beestje doet het niet om u te pesten maar moet het gewoon nog leren. Trouwens… hoe lang hebt u zelf in de luiers gelopen? Wanneer hebt u voor het een week lang ’s nachts droog gehouden? Gun het dier de tijd en voorkom fouten door heel goed op te letten.

NOOT: kijk uit, vooral als de pup nog erg jong is met kauwspeeltjes e.d., een en ander is niet altijd zonder gevaar, doorslikken van (grote) stukken enz. kan leiden tot zeer ongewenste complicaties, zelfs de dood tot gevolg hebbende!!!  mvg elaine

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hoe leer ik mijn pup alleen te zijn:

Mijn bouvier hangt verschrikkelijk aan mij.
      [Gesteld in Hondengedrag]
2011-11-25 15:49:31
Hond plast sinds kort in huis.Hoe leren we dit af?
      [Gesteld in Hondengedrag]
2012-12-23 19:18:13
verlatingsangst??
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-07-13 17:43:20
krabt sinds kort aan de deur
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-03-27 17:29:10
bouwen in een gebied waar vleermuizen leven
      [Gesteld in Vleermuizen]
2010-09-23 15:11:05

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+