Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

Graag een vraag over (1) preŰmtief en (2) volgbo

[Gesteld op: 24-01-2010]

Toelichting:
Vraag 1- Mag je met een 8 kaart en 10 pt. als openaar wel met 1 in een kleur openen? Ik heb altijd begrepen dat je dan zeker als je niet kwetsbaar bent 4 in een kleur gaat openen, zo speel ik dat en wist niet dat je ook een 1 opening mag geven. Heeft dat te maken met de kwetsbaar heid? en moeten er dan 2 honneurs in zitten?
Vraag 2- Partner opent 1rui, tegenpartij 1 ha kan ik met een 4 kaart op 1 niveau 1 schoppen bieden? of: 1 rui 1schoppen kan ik dan met een 4 kaart op 2 niveau 2 harten bieden? of moet dat een 5 kaart zijn of moet het na een tussenbieding altijd een 5 krt zijn?, ik vind het nogal verwarrend, de ÚÚ'n zegt zo de ander zo.
Antwoord:

Ja, verwarring ontstaat door verschillende inzichten, maar de helderheid krijg je door met je partner sluitende afspraken te maken.

Vraag 1: Met een 4 schoppen opening ben je bereid jezelf 2 down te spelen en je wilt tegelijk voorkomen dat de tegenpartij via een niet al te zwaar gestoord biedverloop in 4 of 5 harten komt. Als je de regel van 17 volgt, mag je met die kaart ook op 1 schoppen beginnen en rustig opbouwen.
Zoals Cruijff al zei: elk nadeel hep ze voordeel en nu dus ook. Als je denkt dat jouw kaart maak-kansen heeft voor 4 schoppen, dan moet je juist met 1 schoppen openen. Als je een sterke partner hebt, zit je zo in 6.
Als je een zwakke kaart hebt met alleen slagen in schoppen, dan zit er voor de tegenstander misschien een manche in en dan is het beter om meteen met 4 schoppen te openen. Je 13 kaarten zijn niet alleen lengte en punten, maar vooral waar kan je slagen maken of verliezen. De speelkracht van jouw kaart moet bepalen of je op 1- of op 4-hoogte opent.

Vraag 2: Voor deze biedsituatie is het negatief doublet uitgevonden. Als partner opent en rechts biedt tussen dan betekent een doublet: partner ik heb minstens 7 punten en een 4-kaart in de hoogste overgebleven kleur. Dat kan je meteen afspreken, dat als je dan die kleur zelf biedt (in plaats van een doublet), dat het een 5+ kaart is en zal een fit in een hoge kleur wellicht sneller gevonden zijn.

Als je geen negatief doublet speelt, is elke kleur in principe een vierkaart. Alleen als je een nieuwe kleur op 2-hoogte introduceert die hoger is dan de openingskleur, dan beloof je een vijf+ kaart. Dat is ook het geval als er niet wordt tussengeboden. Ik zou je adviseren om je te verdiepen in het negatieve doublet.

Succes!

 
Reactie vraagsteller:
We spelen wel het negatieve doublet maar partner geeft soms antw. met een 4 kaart, vandaar dat ik twijfelde, maar je hebt het voor me opgelost en ben nu zeker van de zaak, kleur zeggen is 5 krt en anders negatief 4 krt.
Dank je wel ron.
 
Antwoord Beheerder:

Graag gedaan.

Het kan nooit kwaad om van tijd tot tijd (en liefst NIET nadat het zojuist aan tafel fout is gegaan) met je partner het systeem nog eens door te spreken. Inmiddels heb je ervaring opgebouwd waar partner sterk in is en waar hij/zij nog wel eens een steekje laat vallen. je moet van tijd tot tijd je afspraken opnieuw bekijken en beslissen of je dat allemaal nog wilt spelen of dat je iets wilt toevoegen aan je systeem.

Succes!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Graag een vraag over (1) preŰmtief en (2) volgbo:

volgbod
      [Gesteld in Bridge]
2010-02-25 14:06:25
Openen in de vierde hand.
      [Gesteld in Bridge]
2012-01-07 17:59:44
Na opening (N) volbod of doublet door (O)?
      [Gesteld in Bridge]
2012-04-13 20:28:29
Zwak sprongvolgbod.
      [Gesteld in Bridge]
2013-11-04 12:56:23
Dag Ron, meningsverschil:
      [Gesteld in Bridge]
2016-05-26 10:17:26

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1193x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+