Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Meningsverschil BV - aandelen verkopen

[Gesteld op: 21-01-2010]

Toelichting:
Ik heb enorme meningsverschillen met mijn mede-aandeelhouder van onze BV. Ik werk hard en mijn partner loopt de kantjes er vanaf. Ik wil mijn aandelen verkopen aan een derde. Wat kan ik doen als niemand deze aandelen wil kopen. Is de andere aandeelhouder dan verplicht deze over te nemen. Desnoods doe ik ze cadeau, als ik maar van deze partner af ben. Kan de andere eigenaar verkoop van mijn aandelen tegen houden, want hij wil de bv zo laten. Hoe kan ik uit de bv, desnoods houd ik er qua geld niets aan over.
Antwoord:

Als u samen zou werken in een VOF, dan zou u de stekker er uit kunnen trekken. Daarna volgt verplicht een financiele afrekening tussen beide partners, is de VOF opgeheven en bent u er vanaf.

U werkt echter in een B.V., en dan gaat het totaal anders. Een B.V. is een zelfstandige rechtspersoon, die gewoon doro kan gaan, ook als u er niet meer werkt. Bij een B.V. is er scheiding tussen eigendom en arbeid. U geeft alleen aan dat u mede-eigenaar bent, maar ik neem aan dat u ook in de B.V. werkt, wellicht als directeur. De aandeelhouders benoemen de directie, en kunnen de directie ook ontslaan. Wellicht zijn aandeelhouders en directie dezelfde personen, maar het is toch van belang om dit onderscheid te maken. De directie bepaalt namelijk het beleid van de B.V., en ik neem dan ook aan dat u de discussie niet als aandeelhouder voert, maar als directeur. Als er 2 directeuren zijn, en ze kunnen niet met elkaar overweg, dan is het verstandig dat een directeur ontslag neemt, met in acht neming van hetgeen is gesteld in de arbeidsoverenkomst.
U kan dat doen, en dan elders als ondernemer of werknemer weer aan de slag gaan.
De aandelen kan u echter gewoon houden; u bent dan mede-eigenaar van de onderneming, en de andere eigenaar bepaalt het beleid in zijn functie van directeur. Als hij het goed doet maakt de onderneming winst, en hoeft u als aandeelhouder slechts 1 keer per jaar de vergadering van aandeelhouders bij te wonen, de jaarrekening bespreken, en besluiten of de opgebouwde winst door de onderneming wordt gereserveerd, of aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Als alternatief kan u de aandelen ook verkopen. Dan komt echter de vraag: heeft u bij de oprichting van de B.V. een aandeelhoudersovereenkomst afgesloten bij de notaris? Zo ja, dan lees tu daarin dat u de aandelen eerst moet aanbieden aan de mede-aandeelhouders, voor een daarin bepaalde prijs, en dan kan dit probleem snel worden opgelost. Heeft u echter geen aandeelhoudersovereenkomst, dan heeft u een probleem. U kan uw mede-aandeelhouder dan niet verplichten de aandelen over te nemen, en de discussie over de prijs kan dan lang duren. Daarom adviseren zowel accountants als notarissen altijd wel de aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten.

Uw opmerking dat u de aandelen eventueel cadeau wilt doen is bijzonder onzakelijk, en zoals blijkt uit het bovenstaande ook helemaal niet nodig. Weggeven kost u altidj geld, terwijl er in de toekomst wellicht nog best een leuk rendement uit kan komen, zonder dat u veel contact met de andere aandeelhouder moet hebben.
Ik hoop hiermee uw vraag voldoende te hebben beantwoord.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer De Ruyter,
Harteliijk dank voor uw reactie. Er is zeker een aandeelhoudersovereenkomst, maar helaas kan het niet zo makkelijk opgelost worden. De andere partij heeft geen financiele middelen om mijn aandelen over te nemen. Dat heb ik hem al aangeboden, maar hij zit financieel aan de afgrond, door prive-redenen. Wij werken beiden in de zaak, als ik mede-aandeelhouder blijf, maar niet persoonlijk meewerk , is de zaak binnen no time failliet. De verdeling aandelen is 51% van mij en 49% van de partner. Ik heb hem ook al aangeboden om hem uit te kopen, maar mijn "bod" werd geweigerd. Hij wil koste wat het kost de zaak overeind houden, omdat door MIJN harde werken elke maand zeker is van zijn inkomsten. Ik weet dat het heel onzakelijk is om te zeggen dat ik de aandelen cadeau zou willen doen, maar dat roep ik uit frustatie, omdat ik van de andere partij af wil. Zijn er nog andere mogelijkheden? Mocht hij mijn bod weigeren? Wat als niemand mijn aandelen wil kopen, maar ik er toch uit wil? Wat raad u mij aan. Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie.
 
Antwoord Beheerder:

Het is mooi dat er wel een aandeelhoudersovereenkomst is, dat zal toch een oplossing moeten bieden.
Wat ik echter niet begrijp in uw verhaal is dat u stelt dat als u mede-aandeelhouder blijft, maar niet persoonlijk meewerkt, dat de zaak in no time failliet is. Ik vermoed dat u daarmee bedoelt dat u onmisbaar bent in uw onderneming, en niet door een ander kan worden vervangen. Daar staat wel tegenover dat als u vertrekt, dat de onderneming dan niet uw salaris van minimaal € 41.000 hoeft te betalen, en daardoor weer bespaart op de kosten. 

Een andere mogelijkheid is dat uw partner ontslagen wordt uit de onderneming, en daardoor bespaart op de kosten. U noemt dat u 51 % van de aandelen heeft, dus u kan dat in de vergadering van aandeelhouders worden besloten. Ik begrijp uit uw verhaal dat u ontevreden bent over zijn inzet, dus u heeft argumentatie.

Het kan zijn dat in uw aandeelhoudersovereenkomst is genoemd dat als hij niet meer werkt in de onderneming, dat hij verplicht is zijn aandelen aan u te verkopen. Ik raad u dus aan deze overeenkomst er op na te lezen, want daarmee kunnen uw problemen worden opgelost. Overigens zal in de aandeelhoudersovereenkomst ook zijn vermeld op welke manier de waarde van de aandelen moet worden bepaald. Hij kan dus uw bod niet weigeren, zoals u stelt. Hij is dan verplicht te leveren, en u bent verplicht dat bedrag te betalen.

Als u er met deze reactie nog niet uit komt raad ik u aan een accountant in uw regio te benaderen, die wellicht met inzicht in uw onderneming alternatieven kan bedenken. Ook zou een advocaat wellicht wat kunnen betekenen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Meningsverschil BV - aandelen verkopen:

aandelen
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-22 22:33:14
Wij hebben twee BV's en de verdeling in waarde is
      [Gesteld in Suriname]
2010-02-11 20:56:34
wat houd het in om aandelen te verkopen?
      [Gesteld in Starters]
2010-08-24 10:05:50
Uitkopen uit BV gecompliceerd
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2012-08-02 17:19:24
Behoud van aandelen bij ontslag uit eigen startup
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2016-10-04 19:34:06

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+