Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Omzetten van een eenmanszaak naar Stichting?

[Gesteld op: 20-01-2010]

Toelichting:
Een jaar geleden is mijn Zorgboerderij van start gegaan, het is een eenmanszaak. Omdat de Zorgboerderij een maatschappelijke doelstelling heeft en geen winstoogmerk, wil ik de eenmanszaak omzetten naar een stichting. Er zijn 3 potentiele bestuursleden (geen familie). Het is mogelijk om de eenmanszaak te laten bestaan en deze in de vorm van stichting te gieten, ook is het mogelijk de eenmanszaak op te heffen en alleen een stichting op te richten. Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen?
Ik wil liever nog niet in loondienst van de stichting, de inkomsten zijn nl. nog beperkt en wisselend. Een loon is lastig vast te stellen.
Antwoord:

Het is jammer dat u eerst heeft gekozen voor een eenmanszaak, want deze rechtsvorm is m.i. niet geschikt voor het doel. Een belangrijk nadeel is namelijk dat u inkomstenbelasting bent verschuldigd over de winsten die worden gemaakt. Nu zijn deze beperkt, of wellicht negatief (verlies), dus de schade valt momenteel nog mee.
Feit blijft echter dat een stichting meer mogelijkheden biedt. Niet alleen zijn de opbrengsten niet belast met winstbelasting, maar stichtingen kunnen ook makkelijker subsidies verkrijgen. Er zijn namelijk ontzettend veel subsidiepotjes in Nederland,l waarbij vaak als eis wordt gesteld dat het moet gaan om een non-profit instelling. Als eenmanszaak heeft u daar dan geen recht op, maar voor een stichting kan dit heel interessant zijn. Het kan gaan om subsidie van de gemeente, de provincie, landelijk, of zelfs Europees maar ook zijn er vele particuliere fondsen. Door overleg met anderen (bijvoorbeeld een andere zorgboerderij of een subsidioloog) kan u daar meer informatie over krijgen.

Op basis van uw informatie lijkt het mij logisch de eenmanszaak per direct te beeindigen, en de stichting op te richten. Denk er daarbij aan dat u niet in het bestuur mag plaatsnemen als u een loon uit de stichting wilt ontvangen. Uw bezwaar dat een loon lastig is vast te stellen acht ik overigens geen groot bezwaar; in het arbeidscontract neemt u gewoon een normaal uurloon of maandloon op, en als achteraf blijkt dat aanpassing van het loon nodig is, dan laat u het contract aanpassen. De enige voorwaarde is dat het bestuur van de stichting (waar u dan dus niet in participeert) met aanpassing van het contract kan instemmen.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte A.P. de Ruyter,

Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

Inderdaad is een van de redenen om een stichting op te zetten, dat we Fondsen aan kunnen gaan schrijven. We willen bijv. deelnemen aan een kwaliteitstraject (certificering).

Mag ik nog een vraag stellen? Als dit niet de bedoeling is, dan hoor ik dat ook graag.
Mijn partner wil graag in het bestuur zitten, mijn partner zal geen loon of vergoedingen ontvangen. Maar mijn partner wil wel graag zeggenschap hebben over de zorgboerderij.
Om een ANBI status te verkrijgen mogen de bestuursleden onderling geen familie van elkaar zijn? Stel dat mijn partner wel bestuurslid mag zijn, dan mogen er geen andere bestuursleden vanuit mijn familie of mijn partner's familie inzitten, toch?

Mocht u nog op deze vraag kunnen reageren, dan alvast hartelijk bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

P. Vollink

 
Antwoord Beheerder:

Het is mij niet bekend dat bestuursleden voor toepassing van de ANBI-regeling onderling geen familie van elkaar mogen zijn. Ik heb de voorwaarden er op nageslagen, maar ik heb die regel niet kunnen vinden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de belastingdienst, die de ANBI-aanvragen beoordeelt. U kan uw vragen stellen aan de belastingtelefoon tel. 0800-0543. Ook kan u informatie over deze regeling vinden op http://www.belastingdienst.nl/variabel/niet_commerciele_organisaties/

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Omzetten van een eenmanszaak naar Stichting?:

hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+