Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Bordspellen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bordspellen en krijg online een antwoord van de specialist in Bordspellen

Zelf een vraag over Bordspellen? Klik hier.
Meer vragen over Bordspellen.

Beheerder worden?

De rubriek Bordspellen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Bordspellen Klik hier.

RSS over BordspellenVragen over Bordspellen via RSS. Klik hier.
RSS over Bordspellen op jouw website?Vragen over Bordspellen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BordspellenVragen over Bordspellen via E-mail. Klik hier.

Zijn er patenten op spel/naam scrabble

[Gesteld op: 20-01-2010]

Toelichting:
Ik ben bezig met kerstpakkettenassortiment spellen. Ik importeer rechtstreeks uit verre oosten en wil graag spellen toevoegen als Scrabble, mikado, rummikub, boggle, ganzenbord, Jenga, domino

Ik wil problemen met huidige leveranciers voorkomen. Daarom moet ik weten of het spel cq de naam beschermd zijn
Antwoord:
Beste,


"Op basis van vrije markt, zullen er geen problemen zijn met leveren. Eerder met mogen produceren voor de markt waar je handel met het product wilt gaan drijven." 


Als ik de vraag goed begrijp wil je spellen importeren uit het verre Oosten, en niet overhoop willen liggen met leveranciers die dezelfde spellen leveren in Nederland.
De vraag is dan eigenlijk specifieker. 

Ik begrijp ook dat je de spellen niet gaat verhandelen (je gaat er niet de markt mee op) alhier, maar je gaat ze kado doen.


Het zit zo: wanneer jij een leverancier vindt die een bepaald product mag leveren in ons land. Is er in het geheel geen probleem. Of deze leverancier nu uit het verre Oosten komt of niet. Leveranciers concurreren onderling over het leveren van (dezelfde! soort) goederen in dezelfde markten. 


De onderliggende vraag hier is: a) Leveren de leveranciers hier spullen die in deze markt mogen verschijnen? 
En eventueel: b) Zo ja, zijn er reeds afspraken vanuit de producent(en) over wie hier dát mogen leveren?


a)
Wanneer de productie van de spellen aldaar legitiem is, is het goed. 
Producten worden altijd geproduceerd met een markt voor ogen. Deze mark is bijvoorbeeld een land, een groep landen, etc. 
Wanneer een product gebonden is aan eigendomsrechten, dan dient de producent deze in acht te nemen. Producteigendommen (patenten) gelden voor bepaalde regios; ofwel wederom landen.
Dus, indien het gaat om spellen die daar geproduceerd zijn - op basis van patent inachtneming - en deze spellen mogen daarmee geproduceerd worden (ofwel ze zijn vrij van patenten, ofwel er werd aan de patenthouder betaald voor het mogen uitzetten van patent gebaseerde producten voor de patent-verbonden markt) dan is de productie legitiem, en daarmee ook de handel van dat product in die landen waar het patent eigendom voor werd afgekocht. 

Iemand heeft het eigendom op een patent voor een land. Dat kan een producent zijn, of iemand aan wie elke producent moet betalen. Zo bepaalt de eigenaar wie er wel en niet mogen produceren voor de voor het land geldende patent. Wanneer dit een producent is (bijv. Mattel, of MB, etc.) zul je niet gauw tegenkomen dat ze concurrenten het recht geven patenten in te zetten tegen betaling (tenzij de betaling goed genoeg is om er niet op te hoeven concurreren.. maar waarom zou de andere producent het dan willen proberen?).

Wanneer de producent dat product mag uitzetten in onze markt. Dan mag de producent elke leverancier aantrekken het naar hier brengen, en te verhandelen. De leveranciers concurreren onderling, of maken onderling 'afspraken' (wat eigenlijk in strijd is met vrije markt.. cartelvormingen, alleen rechten op het mogen leveren).

Alleen in het geval van 'afspraken' tussen leveranciers over dezelfde goederen zou je moeilijkheden kunnen verwachten.
Daar kun je achterkomen. Mag jouw leverancier dat product uitzetten in dit land?

Wellicht komt je daar niet 1-2-3 achter. Hier geldt: mocht de producent (zit deze ook in het verre Oosten?) dit spel maken voor onze markt? Ofwel: was er een patent voor? Zo ja, is ervoor betaald? Dan is er niets aan de hand.


Let wel: Als het gaat om niet eigendoms gebaseerde productie voor onze markt, dan ben je niet goed bezig.

Voorbeeld: Wanneer er dus een scrabble wordt geproduceerd die er net zo uitziet als de Scrabble - met het logo van producent Mattel - waar Mattel patenten voor heeft gelden voor onze markt, is dit verboden wanneer de producent er Mattel niet voor heeft betaald. Ofwel: Illegale kopiën.


(b)
Die verantwoordelijkheid ligt in den beginne bij de producent dus, en zijn wens (de wens evt. van zijn leverancier) om het hier uit te zetten.Sommige van de spellen die je noemt, kennen voor elk land zo hun 'bekende' producenten (en daarmee leveranciers die van de producent mogen afnemen - soms is de leverancier weer een bedrijfgedeelte van de producent - ook dan zie je weer vaak alleenrecht en geen concurrentie), zoals bijv. Scrabble door Mattel wordt uitgegeven onder EAN code: 5011363523469

Oude spellen, kennen vaak geen patenten meer. Dan is alles vrij.


Let wel; ik begrijp dat je niets gaat verhandelen. Slechts dan geldt of je import rechten hebt voor privé gebruik; zoals bij de douane dat geldt voor invoer van artiekelen voor privé gebruik uit reizen.* Producenten kunnen en zullen patenten proberen te omzeilen door af te wijken van de patentomschrijving door varianten. Dit zie je dan weer terug in eiegn logo's, spelnamen (merknamen; ook eigendommen) die anders (bijv. 'Wrabble' ipv 'Scrabble', of 'Dobbelwoord' ipv 'Boggle'), spelregels, puntentelling die anders verloopt. 
Het is het 'spel' in de vrije markt om marktaandeel te krijgen, door gelijksoortig te zijn aan bekende standaarden om grote klandizie te generen - maar door toch af te wijken van patenten. ...of door ervoor te batalen.
Wordt er betaald; dan is productie en leveren legaal."Op basis van vrije markt, zullen er geen problemen zijn met leveren. Eerder met mogen produceren voor de markt waar je handel met het product wilt gaan drijven."


Additioneel:

Ik verwacht eerder problemen op de volgende gebieden voor je:
Let op de levervoorwaarden vanuit het verre Oosten. Vaak zijn ze daar onduidelijk in. Ze vragen of extra hoge additionele transportkosten, of je wordt gevraagd zelf vervoer naar hier te regelen, of ze vervoeren het tot een bepaalde (lucht)haven, vanwaar je zelf verder voor vervoer dient te zorgen. 
Let dus op de extra kosten die je hier zult maken.

Len Art
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Bordspellen:
Backgammon
Dammen
Go
Kolonisten Van Catan
Mahjong
Risk
Schaken
Scrabble


Gerelateerde vragen aan Zijn er patenten op spel/naam scrabble:

rust er patent of octrooi op damborden?
      [Gesteld in Bordspellen]
2008-12-04 15:51:08
Wat is de verhouding letters in het spel Scrabble?
      [Gesteld in Bordspellen]
2009-03-25 12:27:29
bordspellen verkopen onder andere namen?
      [Gesteld in Bordspellen]
2010-01-20 13:22:05
blanco op 2 of 3 x woordwaarde nog eens dubbel?
      [Gesteld in Bordspellen]
2010-05-09 11:41:48
hoe breng ik een nieuw bordspel op de markt ?
      [Gesteld in Bordspellen]
2010-07-05 12:44:12

Gemiddelde score Bordspellen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+