Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

een warme kleur wit die llichter is dan 3819

[Gesteld op: 18-01-2010]

Toelichting:
Onze woonkamer is smal en ligt op noordwesten. Wij hebben een plavuizen vloer, beetje beige/l.bruiin.
Op de muren zit nu glasvliesbehang in kleur sigma 3819 gesaust. Deze vind ik nu erg grauw, alsof er jaren gerookt is in huis. Nu wil ik het gaan opfrissen maar weet niet met welke kleur wit. De een is te geel de ander te steriel. Ik wil dus wel wat lichters maar toch met een warme uitstraling.
Ik heb 3 mogeljike kleuren: Nepal wit van flexa, de vos 201 of monaco wit (vlgs. Mij is deze laatste wel erg wit en dus steriel).
Graag advies
Antwoord:

Helaas veel later dan mijn bedoeling was een antwoord op uw vraag. (erg drukke weken en ik moest de kleuren bij daglicht bekijken) Met een woonkamer op het noordwesten is het verstandig een warme wit te kiezen. Het licht in uw kamer zal veelal koel zijn, behalve op zonnige dagen in de namiddag. Het is ook een goede keus om de lange wanden in een smalle woonkamer licht te houden. Met de lange wanden in een donkere kleur wordt de ruimte voor het oog smaller. (zie de algemene tips hierna om de ruimte breder te laten lijken) Zowel Nepal wit als Monaco wit hebben een beige basis en passen dus zeer waarschijnlijk goed bij uw vloer. (omdat zeker te weten zou ik de kleur van de vloertegels moeten zien). Beide kleuren zijn warm. Nepal wit is misschien iets donkerder dan Monaco wit en daarom ervaart u Monaco wit als sterieler. Maar ook Monaco wit is beslist geen spierwit. Om deze lichte kleuren goed te beoordelen, moeten ze bekeken worden op een groter vlak. Wit 201-00 van de Vos vind ik ook een iets gelige ondertoon hebben. 201-01 is wat donkerder en meer met een bruine/beige toon. Dit is een hele bruikbare warme, niet gele wit. Mooie bij bruine en beige tinten.

Er zijn overigens veel meer kleuren wit waaruit u kunt kiezen dan deze drie. (en dat maakt het niet altijd makkelijker! Het kiezen van witte lichte tinten is overigens meestal nog moeilijker dan het kiezen van andere kleuren.) Daaronder zijn veel witten die te geel of te oranje zijn. Of roze. Dat is niet mooi bij uw beige/lichtbruine vloer. Ik noem nog twee witten die mogelijk ook geschikt zijn voor uw woonkamer met noorderlicht in de ochtend en begin van de middag en een beige/lichtbruine vloer. (Helaas kon ik niet beoordelen of deze witten lichter zijn dan Sigma 3819. Deze kleurstaal heb ik niet in huis. Mogelijk gaat het om een oud nummer, die niet meer op de nieuwe waaiers zit.)

  • 0302-G44Y van Histor (Gelukzalig) niet steriel en niet gelig (maar misschien voor u te wit?)
  • Great white 2006 van Farrow & Ball. Een neutrale wit die niet geel is en ook niet koud. Heeft wel iets warm grijzigs.

Een andere veel gebruikte niet spierwitte wit is RAL 9010, maar die heeft toch nog iets geligs, en zou ik niet kiezen. Ik raad u aan om van alle genoemde witte kleuren kleurstalen in huis te halen, en te kijken hoe deze kleuren er in uw woonkamer uitzien en hoe ze passen bij de vloertegels. Alleen zo krijgt u een juist beeld van de kleur. (in de winkel kunt u dat niet bekijken, daar is het licht niet zoals bij u thuis.)

Kies twee witten die u het mooist lijken en die ook goed bij de vloertegel passen. (dat kan ik zo online natuurlijk niet beoordelen) Ik denk dat de wit van Vos 201-01 een goede kans maakt en ook great white van Farrow & Ball. Koop van beide kleuren een proefpotje en breng de verf aan op een dunne plaat of eventueel een stuk behang. Zo heeft u een groot oppervlak en kunt u gemakkelijker – ook op verschillende plekken in de kamer - beoordelen hoe de kleur overkomt. Of maak een proefvlak op de muur.

Ik geef u nog een paar algemene tips over kleur en kleurgebruik:

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
  • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
  • Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.

Met het oog op de laatste tip raad ik u aan om ten minste één korte wand donkerder te verven en/of een kleurvlak op één van uw lange wanden aan te brengen. Daarmee creëert u diepte in de kamer. Met allemaal witte muren wordt het wat vlak. Bijvoorbeeld de bruingrijze kleur Forel van Histor. (niet heel donker, maar geeft een duidelijk verschil met de hierboven genoemde witten) Maar misschien past dat niet bij uw vloertegels. Neem anders een kleurtoon uit de vloertegel, maar dan een donkere nuance daarvan. Neem indien mogelijk een vloertegel mee naar een goede verfwinkel en vraag daar advies.

Ik wens u veel succes met de kleurkeus en het schilderwerk.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar      

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123             &nb sp;                                                                                            

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

 

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk bedankt, Ik begrijp uit uw antwoord dat een wit met een gele tint niet geschikt is. Ik dacht juist dat dat warm zou zijn. De vos kleur 201-00 is nl. dezelfde kleur als de sigma 3819 die we nu hebben. Dit vind ik zelf te donker/grauw. Nu zei de verfwinkel dat leliewit 6213 ook een mooie kleur wit is, maar deze is dus met okergeel erin. In Nepal wit zit als het goed is donkerbruin, en wat er in Monaca wit zit weet ik eigenlijk niet. Ik wil dus kiezen uit een van deze 3 kleuren wit. Welke van de 3 witten kan ik het beste doen?
In de woonkamer zitten nog 2 korte muurtjes van de trapkast en keuken. Dit zijn echt donkere muren. Ik dacht zelf om deze in Nepal nuance taupe of midden taupe te verven. Kan dat of wordt dit echt te donker? Onze vloertegel heeft meerdere kleurnuances: beige/l.bruin/geel afentoe bij zonlicht zelfs een beetje rozig.
 
Antwoord Beheerder:

Een gele tint is ook warm en zonnig. Maar in uw oorspronkelijke vraag gaf u aan geen wit te willen die (te) geel is. (ik vind een wit al gauw te geel, maar misschien verschillen we daarover van mening) Bovendien lijkt een gelige wit mij minder mooi bij uw vloertegel, omdat er dan te weinig contrast is. (maar om dat goed te kunnen beoordelen moet ik de tegel zien. Welke kleur beige/licht bruin heeft de tegel?) Een wit met een meer bruine ondertoon is dus een goed idee. Dat is warm, niet te geel en ook niet grauw. Dat er geel in een wit zit wil overigens nog niet zeggen dat de kleur gelig overkomt. (en daar gaat het natuurlijk om.Gelukzalig van Histor bevat ook geel, maar komt niet als een gele wit over) Dat hangt af van de hoeveelheid geel in verhouding tot de andere kleuren die er aan de witte verf worden toegevoegd. Aan Nepal wit zal geen donkerbruin zijn toegevoegd, maar zwart en rood en geel vermoed ik. Zoals ik al aangaf, kan ik pas zeggen welke wit u het best kunt kiezen als ik uw vloertegels heb gezien en ook de ruimte en de lichtinval. Ik begrijp dat u graag een knoop wilt doorhakken, maar zo online kan geen specifiek kleuradvies worden gegeven. De wit van de Vos 201 of Sigma 3819 vindt u te grauw en te donker. Als ik de kleur bekijk vind ik ‘m alles behalve grauw en donker. De lichtinval in uw kamer, de vloer en overige kleuren en meubels, bepalen hoe een kleur er uiteindelijk uitziet. Dus hoe Nepal wit of Lelie wit bij u thuis op de muur overkomt, is op afstand niet te voorspellen. Het probleem is ook dat u eigenlijk een hele lichte wit wilt, maar ook een wit die niet té wit en niet té geel. De vraag is of die kleur bestaat. Want aan een niet té witte wit wordt altijd een beetje kleur toegevoegd waardoor de kleur donkerder wordt. Als ik u was zou ik één of twee proefvlakken maken van Nepal wit , Monaco wit en/of Leliewit en dan kijken hoe die kleur er bij u uitziet. Leliewit is overigens ook een gele wit.

Ook uw vraag of de kleur Nepal nuance taupe niet te donker wordt kan ik om bovengenoemde redenen niet beantwoorden. Helaas. Misschien wilt u een afspraak maken, zodat ik ter plekke advies kan geven?

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar      

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123                                                                                                          

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan een warme kleur wit die llichter is dan 3819:

Ik weet niet welke kleur ik in mijn huiskamer wil.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 11:59:57
graag kleuradvies (muren, accessoires)
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-08-10 11:08:36
hoe geef ik mijn slaapkamer een warm gevoel?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-01-06 17:06:30
Wat voor tafel(s)?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2012-07-18 22:20:26
Welke kleuren in onze slaapkamer te gebruiken?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2012-10-14 23:20:48

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+