Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

kindsdeel naar kleinkinderen

[Gesteld op: 18-01-2010]

Toelichting:
Geachte notaris,

Mijn ouders hebben 4 kinderen. Drie kinderen hebben zelf ook meerdere kinderen. EÚn kind heeft geen kinderen; dat ben ik. Mijn vader is vier jaar geleden overleden. Ze waren in gemeenschap van goederen getrouwd en er was geen testament.
Nu blijkt dat mijn moeder ieder jaar een bedrag overmaakt aan haar kleinkinderen. Ik voel me nu een beetje benadeeld, want het gaat niet om een paar tientjes.
Is het nu zo dat het geld dat ze aan haar kleinkinderen geeft na haar overlijden in mindering wordt gebracht op het kindsdeel van mijn drie broers? Mag mijn moeder onbeperkt het geld weggeven aan haar kleinkinderen?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Antwoord:

Allereerst dient heel goed duidelijk te zijn dat er inderdaad geen testament van uw vader is. Er zijn nog veel mensen die een vruchtgebruik testament (vorm van langstlevende testament) hebben en dat niet beseffen of denken dat het niet van toepassing is. Zo'n testament is wel van toepassing. Als in het vruchtgebruik-testament niet specifiek is vermeld dat inderdaad beschikt mag worden of geschonken mag worden, dan kan dat ook niet. Dus wel laten nagaan door een notaris of er inderdaad geen testament is.

Als er geen testament is, is uw moeder enig eigenaar geworden van alles. U bent niet ontert, nee..., voor de kinderen dient te zijn uitgerekend wat hun erfdeel is, namelijk 1/5 gedeelte van de erfenis (meestal is de erfenis de helft van de gemeenschap van goederen.

Ten aanzien van de hoogte van deze rekensom, dus ter hoogte van uw erfdeel krijgt u een vordering op uw moeder. IN principe is deze niet opeisbaar. Als dit niet is vastgesteld kunt u zeggen dat dit nog wel moet gebeuren.

Omdat uw moeder enig eigenaar is van alles kan zij over alles beschikken, dus mag zij ook geld uitlenen of schenken. Pas als zij is overleden wordt gekeken of u te kort bent gedaan. Uw legitieme portie kan dan worden uitgerekend. Gekeken wordt dan naar het vermogen dat er nog is als ook naar de giften welke aan de kleinkinderen zijn geschonken. Is er zoveel geschonken dat u de helft minder krijgt dan dat er niet geschonken zou zijn, dan kunt u verzoeken dat de schenkingen weer wordne ingebracht in de erfenis.

Beter is het om nu met uw moeder te praten, mooi zou zijn dat dit bij een notaris zou gebeuren. Deze kan dan namelijk ook wijzen op het belang om de vordering uit hoofde van de erfenis van uw vader vast te leggen. (Scheelt later een hoop rekenwerk, en kan besparend zijn voor de successie-rechten).

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries

notaris Ureterp

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kindsdeel naar kleinkinderen:

hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+