Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Arbeidsrecht Advocaat » Arbeidsrecht Advocaat-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht advocaat-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht advocaat-Friesland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht advocaat-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht advocaat-Friesland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht advocaat-Friesland:
Naam: Mr. H. van Dijk
Bedrijf: Aanzet arbeidsrecht
Reactiesnelheid: 31 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. H. van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht advocaat-FrieslandVragen over Arbeidsrecht advocaat-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht advocaat-Friesland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht advocaat-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht advocaat-FrieslandVragen over Arbeidsrecht advocaat-Friesland via E-mail. Klik hier.

Mag een werkgever een werknemer overplaats-en?

[Gesteld op: 17-01-2010]

Toelichting:
Ik zal eerst even de situatie voorleggen. Op dinsdag en donderdag werk ik op een pand via een schoonmaakbedrijf als schoonmaakster. Ik zit er nu al sinds augustus 2003. Intussen al voor het 3-de schoonmaakbedrijf maar wel nog steeds op hetzelfde pand.
Nu kreeg ik 2 weken geleden een telefoontje van mijn baas met de vraag of ik die uurtjes nog nodig had. Mijn antwoord hierop is natuurlijk ja! Toen vroeg hij of ik dan de gehele week wilde werken (1,5 uur per dag, zelfde werkzaamheden die ik dinsdag en donderdag doe). Mijn antwoord hierop was nee. Ten eerste heb ik uitgelegd dat ik ma, woe en vrij ook andere schoonmaakwerkzaamheden verricht voor een ander schoonmaakbedrijf en ten tweede vindt ik dat er te weinig tijd voor de werkzaamheden staat en dat wil ik niet de gehele week doen. Dit heb ik ook gezegd. Toen werd hij wat pissig en zei een beetje op een nare toon dat hij dan een andere oplossing zocht. Dat kon betekenen dat hij mij ging overplaatsen. Hij wou een vast persoon voor het gehele gebouw voor de hele week. Daarmee was het gesprek ook gedaan. Nou vraag ik mij af in hoeverre hij het recht heeft om mij over te plaatsen. Dit wil ik helemaal niet. Nu kreeg ik gisteren een brief met een uitnodiging voor een gesprek voor dinsdagmorgen. Nou, ik weet nu dus wel waar dat over gaat. Ik ben van plan om heen te gaan en mijn man gaat mee.
Kunt u mij advies geven wat te doen? Ik ga in ieder geval niet akkoord met overplaatsing en ontslag wil ik ook niet nemen. Wat zijn mijn rechten? En hoeveel kans heb ik dan?
Antwoord:

Ik heb natuurlijk niet alle informatie die in dit geval van belang is dus kan niet op alle aspecten ingaan. Vooral de inhoud en omvang van uw arbeidscontract is van belang. De afspraken in uw arbeidscontract over de arbeidsuren, arbeidsplaats en standplaats (dus waar u werkt) mogen in ieder geval niet zonder uw toestemming worden gewijzigd.

Indien u die toestemming niet geeft moet uw werkgever naar de rechter stappen.

Het is goed dat u niet alleen naar het gesprek gaat en iemand meeneemt. Hoort u aan wat de werkgever u te vertellen heeft en vraagt u om een schriftelijke bevestiging.

Als het gesprek hier aanleiding toe geeft kunt u contact opnemen en een afspraak maken.

 

 
Reactie vraagsteller:
Hallo, hartelijk dank voor u informatie.
Ik ben inmiddels op gesprek geweest en er is me nu meer duidelijk.
Ik zal het proberen zo goed mogelijk voor te leggen aan u:
Het blijkt dat mijn werkgever (schoonmaakbedrijf) een pand is kwijtgeraakt aan een ander schoonmaakbedrijf. Dit is hier in het dorp. Hier werkten volgens mij nog wel wat personeel. Nu blijkt dat er personeel bij zit die niet mee over wilden naar het andere schoonmaakbedrijf. Het gaat in ieder geval om 1 persoon met een contract van ongeveer 10 uur. En om deze dame weer een plekje te geven in het dorp zou het voor mijn werkgever handig zijn om haar op het grootste pand te plaatsen. Het pand waar ik dus op dinsdag en donderdag werk. En haar dan dagelijks te laten werken. Hij zei letterlijk: de mensen met het kleine aantal uurtjes zitten me in de weg. Die wil hij er zoveel mogelijk uit hebben. Ik zelf vindt het niet eerlijk om op zo'n manier personeel er uit te werken. Hij zelf noemt het reorganisatie. Hij had voor mij wel een ander plekje als ik wilde hier in het dorp. Daar ga ik vanavond even kijken of het wat is. Maar degene die nu op deze plek werkt wordt dan ook weer ontslagen/overgeplaatst? Ik zou het niet weten. Maar hij had het wel over dat er 5 baantjes op de tocht staan.
Ik zelf heb het hele gesprek opgenomen op een voice recorder. Ik weet niet of dit wettelijk mag? Maar hoe makkelijk hij omgaat met ontslagbewijzen en ontslagen vindt ik niet kunnen. Ook had hij het over uitkopen en dergelijke. Dit staat ook allemaal op de tape.
Zou ik tegen overplaatsing ingaan wat kan ik dan verwachten? Maak ik een kans? Ik neem aan dat als ik er tegen in ga ik ontslag krijg. Dat kon ik wel uit zijn woorden opmaken. Zou ik wel gelijk worden gesteld door de rechter, kan ik dan op mijn oude stekje terug worden geplaatst? Ik heb geen idee wat ik er van kan verwachten.

Met vriendelijke groet,

Ida Jager
Surhuisterveen
06-30338287
 
Antwoord Beheerder:

Uw werkgever heeft een zekere beleidsvrijheid als het gaat om het inrichten van het werk. Biij wegvallen van werk etc. zal de rechter ook vinden dat beide partijen flexibel moeten zijn en zich moeten inspannen voor een oplossing voor zover dit binnen hun mogelijkheden ligt. Als dit niet lukt kan ontslag een optie zijn. Houdt u dus goed bij wat u bespreekt in verslagen die u maakt naar aanleiding van uw opnames. Doorgaans kunnen dergelijke opnames alleen met toestemming worden gebruikt. U kunt er natuurlijk wel verslagen van maken.

Uw werkgever kan niet lukraak de mensen ontslaan die hem "in de weg zitten", behalve die mensen die zelf instemmen met ontslag. Om de onstlagvolgorde vast te stellen moet hij (wettelijk vastgestelde) regels toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het afspiegelingsbeginsel. Ook moet de bedrijfseconomische noodzaak worden aangetoond.

Ik zie dat u zich zorgen maakt om andere collega's. Deze hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordeijkheid om te protesteren. Probeert u echt zoveel mogelijk in goed overleg tot een oplosisng te komen en geeft u zoveel mogelijk uw knelpunten/bezwaren aan.

Als u er samen niet uitkomt neemt u dan eens contact op voor een vrijblijvend gesprek hier op kantoor.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag een werkgever een werknemer overplaats-en?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
waar moet ik op letten bij een arbeidsovereenkomst
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2007-03-13 09:35:40
verplicht vak dagen uitbetalen ?
      [Gesteld in Ontslagrecht]
2009-04-07 13:29:52
Verplicht vakantiedagen uitlaten betalen
      [Gesteld in Ontslagrecht]
2009-06-12 05:22:57

Gemiddelde score Arbeidsrecht advocaat-Friesland: 8.8 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+