Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Letteren Wetenschap » Taal- & Letterkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Taal- & Letterkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Taal- & Letterkunde

Zelf een vraag over Taal- & Letterkunde? Klik hier.
Meer vragen over Taal- & Letterkunde.

Beheerder worden?

De rubriek Taal- & Letterkunde heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Taal- & Letterkunde Klik hier.

RSS over Taal- & LetterkundeVragen over Taal- & Letterkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Taal- & Letterkunde op jouw website?Vragen over Taal- & Letterkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Taal- & LetterkundeVragen over Taal- & Letterkunde via E-mail. Klik hier.

Analyse Schilderij en gedicht

[Gesteld op: 16-01-2010]

Toelichting:
Beste Meneer/Mevrouw

Ik moet voor mijn profielwerkstuk een aantal gedichten en schilderijen analyseren. De gedichten hebben betrekking op het schilderij. Nu heb ik al veel schilderijen geanalyseerd en heb er nog eentje te gaan. Ik heb mijn eigen idee er bij, maar ik zou graag van een onafhankelijk iemand een analyse willen.

Op de volgende site staat het schilderij: http://www.verenigingrembrandt.nl/collectie/kunstenaar/samuel-van-hoogstraten/gezicht-vanu it-het-noordtransept-van-westminster-abbey-te-londen

En het gedicht zal ik hieronder plaatsen, van H.H. Ter Balkt:

Het verdijnpunt ligt in Wenen of in Rome,
niet hier aan de Kill. In Londens verdwijnvalleien. In de kijkkasten van steen waar de keizer tuurde naar het donderen in Keulen. Mijn dwaaltochten

over,denkt hij, daar vooraan. En ook het hondje
achter het paar en hun schaduw op de plavuizen rust. 't Is herfstelijk hier als in een woud grenzend aan water. Geen geluid dringt dˇˇr brand of pest.

Door zwepen voortgejaagd langs het veld met guichelhiel, achter het roosvenster oud vuur als in een late keizertijd, zit hij die Rembrandts leerling was, bij

de pilaar met de lieflijke spreuk voor de armen. 'na het jaar met de drie zessen had ik nog twaalf jaar'. Hoog in de abdij balt schemer zich al samen.

Dit was het gedicht. Nu heeft het schilderij en het gedicht betrekking op elkaar. Ik zelf heb een soort van analyse gemaakt, maar ik zou graag ook eentje van u willen zodat ik weet waarop elke zin in het gedicht op slaat.

Alvast bedankt!
Antwoord:
Zo! Had jij even een pittige vraag. Maar wel leuk. Een analyse heb ik beperkt tot het geven van suggesties van betekenis. Misschien kunnen deze dienen om je eigen analyse te verbreden.

Westminster Abbey: Het is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden. Dus een plek waar ‘hooggeboren’ mensen werden geëerd.

Verdwijnpunten: is het einde van een perspectief punt.

Londense verdwijnvalleien kunnen slaan op de Tower van Londen. Als je daar eenmaal in terecht was gekomen, was de kans dat je er weer uit kwam (rechtop en lopend bedoel ik) miniem.

Kijkkasten/Kijkdozen: http://www.nationalgallery.org.uk/server.php?show=conObject.283

Kijkje in het interieur van Nederlandse gezinnen, kijkdozen gemaakt door Samuel van Hoogstraten.

Maar kijkkasten van steen kunnen ook de kantelen van een kasteel of klooster zijn. Van oudsher uitkijkposten.

Kijken alsof men het in Keulen hoort donderen/de keizer tuurt naar het donderen in Keulen:  Heel verbaasd kijken, vooral als het om een onverwachte tijding gaat

Londen is geteisterd geweest door een brand en de pest. Beide gebeurtenissen hebben de Londense bevolking behoorlijk uitgedund.

Roosvenster: van oudsher een symbool van de vrijmetselaars. Zie volgende tekst: 'Het grote thema van de gotische roosvenster is de geboorte van het licht uit het donker.
Met een schittering die wij anders alleen van edelstenen kennen, breken de kleuren stralend vanuit het donker door en openbaren ze hun innerlijk licht.
Roosvensters vertellen het geheim, hoe je te midden van duisternis geheel van binnen uit kunt leven en stralen.
Bij ieder mens zit in het diepste van zijn ziel deze geheimzinnige kracht, die hem kan laten stalen;
in alle donkere fasen van het leven wordt dit licht niet gedoofd.
Kan het doorbreken, dan ervaar je een wedergeboorte en genade.' Einde citaat.

 Let op de woorden ‘in het diepste van de ziel’, lees: verdwijnpunt. ‘Donkere fasen van het leven, lees: herfst en winter. Openbaren hun innerlijk licht, lees: niet dwalen zoals de keizer, die op zoek is naar macht, maar het niet kan vinden.

De dwaalpunten van de keizer kunnen slaan op oorlogstochten, op zoek naar macht dwaalde hij van noord (Wenen) naar zuid (Rome, wat tevens de zetel van de paus is. Aangezien men in Engeland de Angelsaksische kerk aanhangt, was vroeger het rooms-katholieke geloof bijna net zo erg als brand of de pest.)

Herfstelijk: een woud in de herfst dat aan het water ligt, is over het algemeen bedompt, qua atmosfeer, het ruikt naar aarde, dus een wat zware oergeur, bladeren gekleurd in de tinten rood en geel, vallende bladeren, aanloop tot de verstilling van de winter. De winter is synoniem voor in jezelf keren, introspectie. De herfst is de aanloop ervan.

Drie zessen: 666 staat bekend als het getal van de duivel. Of anders: driemaal zes is 18, plus 12 jaar, leeftijd 30 jaar. Arme mensen werden niet zo oud, vanwege honger en ziekte. De lieflijke spreuk der armen: kan slaan op verhalen uit de Bijbel waarin wordt gezegd dat de armen van op aarde na hun dood in de hemel terechtkomen en dan rijk en goed gevoed zullen zijn. Dit is een vrije vertaling van mij, hoor.

De mensen op de voorgrond zien er rijk gekleed uit. H.H. ter Balkt hekelt in zijn gedicht in mijn optiek de nietsziendheid van de rijken ten opzichte van de armen, of de beter bedeelden ten opzichte van de minder bedeelden. Ze sluiten liever de ogen, of negeren de minder bedeelden, dan dat ze er iets aan doen. Meestal sluit men de ogen uit angst, zowel letterlijk als figuurlijk.De wat kinderlijke benadering van: als ik mijn ogen dichtdoe, dan is het weg. En wat dat aangaat, is er nog niet zoveel veranderd in de wereld.

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen. Ik wens je veel succes met je studie en afronding ervan! Ik ben benieuwd naar jouw analyse. Als je dat wilt mailen, reageer dan op dit antwoord, dan geef ik je mijn mailadres. Hartelijke groet, Marian
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Taal- & Letterkunde:
LetterkundeTaalkunde


Gerelateerde vragen aan Analyse Schilderij en gedicht:

Hoe help ik iemand bij rouwverwerking?
      [Gesteld in Rouw]
2006-11-09 17:23:25
Analyse schilderij en gedicht
      [Gesteld in Geschiedenis]
2010-01-15 16:04:33
nog steeds koude op kamer
      [Gesteld in Ghosthunting]
2010-04-20 20:30:24
Mag ik iemands gedichten gebruiken?
      [Gesteld in Jurist-Limburg]
2012-01-26 15:16:54
Mag ik iemands gedichten gebruiken?
      [Gesteld in Jurist-Overijssel]
2012-01-26 15:18:13

Gemiddelde score Taal- & Letterkunde: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+