Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

erfgrens

[Gesteld op: 15-01-2010]

Toelichting:
Ik heb 2,5 jaar geleden een huis gekocht met tuin erbij. Het huis werd aangeboden met een tuin van +/-90m2. de shuttingen stonden er al en de tuin is volledig betegeld.Nu is gister de eigenaar van het winkelpand langs geweest om aan te geven dat wij ca. 20m2 van hem in gebruik hebben.Hij kwam met een uittreksel kadastrale kaart waarin hij aangaf hoe de grenzen lopen.Ik heb zelf bij kadaster.nl ook een uittreksel opgevraagd en het klopt opzich wel.Het perceel waar hij het over heeft is 1 groot perceel waar zijn winkel maar ook andere winkels aan liggen. hij had met pen op zijn kaart het grote stuk perceel verdeeld onder de 4 winkel maar op de kaart die ik op heb gevraagd is het 1 groot stuk perceel met 1 perceelnummer.
Bij navraag aan de buren die hier al 22jaar wonen weten zij niet anders dan dat het zo hoort hoe het er nu bij ligt.
Mijn tuin ligt in een hoek dus aan de linkerkant van me tuin heb ik een lange muur van 2 garages. De 2e garage hoort bij het pand van de winkels en de woningen boven de winkels en nu hoort dat stuk grond in de lengte bij het perceel van de winkels + woningen.
Mij is nooit verteld dat er een deel in bruikleen was. Bij de bezichtiging leek ook of het bij ons perceel loopt omdat de schutting netjes met de muur van zijn pand loopt.Ook stonden er aan de kant van de lange muur meters hoge coniveren zodat je de muur niet zag. 3 buren naast ons hebben ca.180m2 tuin dus als je dan naar onze tuin kijkt zou dat opzich wel kloppen omdat de tuin van winkelpand en mijn tuin gelijk staat aan de tuin van de buren.
wat kan ik nu doen??, omdat er werd gezegd tijdens de koop dat er 90m2 tuin bij zat en als je
zo kijkt hoefde ik daar niet aan te twijfelen door de betegeling van tuin en schutting die netjes recht loop met de muur van winkelpand ,tuin van buren enz.
Als ik had geweten dat 20m2 tuin niet bij mij hoorde had ik de prijs die ik ervoor betaald heb nooit betaald of nooit gekocht omdat wij erg gesteld zijn op een tuin en nu zou ik niks meer overhouden.
wat zzijn de mogelijkheden?

mvg

Simon
Antwoord:
U had bij de bepaling van de kavelgrootte niet af moeten gaan op wat men u allemaal vertelde, maar deze na moeten meten aan de hand van de maten die in de koopakte genoemd staan. Hetzelfde geldt voor het nameten van de huidige situatie: gebruik de gegevens uit de koopakte(s), en niet de gegevens die genoemd worden bij het kadaster. Als u denkt bij de koop misleid te zijn kunt u de kwestie eventueel voorleggen aan een jurist. Maar als in de koopakte de juiste afmetingen van uw perceel vermeld staan, zult u daar weinig gehoor vinden.
 
Reactie vraagsteller:
oke bedankt voor je antwoord maar nu heb ik gelezen over verjaring. Hoe zit dat dan? IK heb nog eens nagevraagd aan een andere buurman die hier 32 jaar woont en hij vertelde mij dat ze eerst nog meer grond erbij hadden maar dat de eigenaar dat stuk terug wilde,eiegenlijk de chinees(huurders van de winkel) en dat ze toen de schutting verplaatst hadden naar hoe het nu staat maar de buurman vertelde dat het zo al 32 jaar is zoals het nu is.
 
Antwoord Beheerder:

Als u aan kunt tonen dat dit gebruik (door u of de vorige eigenaren) niet te goeder trouw (dus zonder dat er afspraken over dit gebruik zijn vastgelegd) al meer dan 20 jaar continu het geval is, zonder dat het terrein door derden toegankelijk was, kunt u proberen aanspraak te maken op verkrijgende verjaring. U kunt dan een notaris vragen een notariële verklaring van verjaring af te geven, die u vervolgens in kunt laten schrijven bij het kadaster. Voor het opstellen van een dergelijke verklaring zal de notaris onderzoek doen naar eventuele bezwaren van de eigenaar van de grond. Een notaris kan u meer vertellen over uw kansen, de risico's en de kosten van een dergelijke procedure. Als u geen aanspraak kunt maken op verkrijgende verjaring blijft de grond eigendom van de huidige eigenaar, en kan hij deze aan u in gebruik geven, te huur of te koop aanbieden, of met in achtneming van een redelijke opzegtermijn (vergelijkbaar met die van een woning die voor eenzelfde tijdsduur in huur is gegeven) het gebruik van de grond terugeisen.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan erfgrens:

Buurman eist haag op d.m.v. artikel 5:62 BW
      [Gesteld in Tuin]
2009-07-19 15:32:07
Onenigheid erfgrens bij verkoop huis.
      [Gesteld in Tuin]
2009-11-12 12:17:07
wat betekent gedeeltelijk op de erfgrens?
      [Gesteld in Tuin]
2010-01-19 17:38:41
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
Afvoer hemelwater achterkant overkapping
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2015-01-19 14:43:13

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+