Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Compagnon is arbeidsongschikt geworden, wat nu?

[Gesteld op: 15-01-2010]

Toelichting:
Ik ben DGA (33% aandeelhouder) samen met een compagnon DGA (33% aandeelhouder) in een BV X waarin wij samen werken en loon ontvangen en loonbelasting betalen. Er is nog een 3e aandeelhouder(33%) als investeerder(bedrijf) die niet zelf in de BV werkt. Mijn compagnon is arbeidsongeschikt geworden(prive gebeurtenis) maar heeft zelf geen aparte arbeidsongeschiktheids verzekering afgesloten. De BV moet nu iemand aanemen om zijn taken over te nemen maar kan geen extra loonkosten betalen. Voortzetten van de huidige situatie betekent de ondergang van de BV. Heeft/had de compagnon als "werknemer" wellicht toch recht op een verplichte arbeidsongeschiktheids verzekering bij het UWV en is hij met terugwerkende kracht als nog daar verzekerbaar? Hij is dga via een eigen Holding BV, heeft geen machtsverhouding t.a.v. de BV X en kan volgens de BV statuten ontslagen worden. Heeft hij bij ontslag recht op WW of bijstand, ook als hij nog een eigen BV holding bezit of blijft bezitten met daarin 33% van de aandelen in BV X.
Antwoord:

Dit is een vervelende situatie, en dat kan nog wel een staartje krijgen.
De vraag is inderdaad of u beiden valt onder de sociale verzekeringsplicht. Dit wordt van geval tot geval door het UWV beoordeeld, waarbij o.a. bepalend kan zijn of jullie wel of niet ontslagen kunnen worden. U moet dit ter beoordeling voorleggen aan het UWV. Ik vermoed op basis van uw informatie dat zij zullen concluderen dat u beiden valt onder de sociale verzekeringen, en dat zou voor uw compagnon dat hij recht zou kunnen hebben op een WIA-uitkering.

U moet dan niet te snel juichen; dit betekent namelijk dat de B.V. ten onrechte geen premies heeft ingehouden en afgedragen, en dat kan weer leiden tot naheffingsaanslagen over de afgelopen jaren, verhoogd met boetes. Dit kost de BV dus geld. Daar staat wel tegenover dat als u wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering zou hebben, dat deze overbodig zou zijn, en dat u wellicht reeds betaalde premie kan terugontvangen.

U heeft hier geen keuze in; de beoordeling ligt bij het UWV, en als u de huidige situatie ongewijzigd voorzet kan dit in de toekomst leiden tot een hogere naheffing, in ieder geval als u een belastingcontrole krijgt.
Wellicht is het een idee om het kantoor dat uw salarisadministratie verzorgd hier op aan te spreken, want als inderdaad blijkt dat u verplicht valt onder de sociale verzekeringen, dan hebben zij hun werk niet goed gedaan.

Wat betreft de loonbetaling aan uw compagnon; als het goed is heeft u beiden een arbeidsovereenkomst met BV X afgesloten, en in deze arbeidsovereenkomst zal wellicht iets zijn opgenomen over loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid. De vraag is namelijk of de BV verplicht is zijn loon te betalen. Als dat niet het geval is is er geen rechtsgrond voor loonbetaling, en moet dit stop worden gezet. Dat is des te belangrijker omdat u het heeft over ondergang van de BV; als er een curator komt, dan zal deze met name naar deze overeenkomsten kijken, om te zien of u zich als bestuurder behoorlijk heeft gedragen. Zo niet, dan bent u in prive aansprakelijk voor schulden van de BV.
Ik raad u dus aan om u goed hierover te laten informeren.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Compagnon is arbeidsongschikt geworden, wat nu?:

zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje
      [Gesteld in Honden]
2007-10-31 20:55:11
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
Verjaring erfrecht
      [Gesteld in Erfrecht]
2016-08-08 20:13:42
Wat kan de oorzaak zijn dat ik nu ongesteld ben?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2008-10-30 16:39:10
smaller gezicht
      [Gesteld in Uiterlijk]
2008-10-31 04:15:27

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+