Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderbescherming
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderbescherming en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderbescherming

Zelf een vraag over Kinderbescherming? Klik hier.
Meer vragen over Kinderbescherming.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderbescherming:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderbeschermingVragen over Kinderbescherming via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderbescherming op jouw website?Vragen over Kinderbescherming op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderbeschermingVragen over Kinderbescherming via E-mail. Klik hier.

ik ben 16. mag ik zelf kiezen waar ik wil wonen?

[Gesteld op: 14-01-2010]

Toelichting:
Ik ben 16 jaar en ik woon nu al een jaar bij mijn moeder. Ik ga elke woensdag en een keer in de 2 weken een weekend naar mijn vader, maar ik zou eigenlijk veel liever bij mijn vader wonen. Ik heb heel veel ruzie met mijn moeder en mn zusje, en mijn moeder zegt dan steeds dat ik op begeleid kamer wonen moet gaan. Want ze wil niet dat ik bij mijn vader ga wonen, omdat die volgens haar te weinig thuis is en het door de rechter zo geregeld is. Daarom moet ik nu van haar op begeleid kamer wonen, maar ik zou veel liever bij mijn vader wonen. Dus daarom, mag ik zelf kiezen waar ik wil wonen?
Antwoord:

Zie reactie eerder.

IN principe mag je bij je vader gaan wonen als je dit wilt. Natuurlijk is het wel van belang, waarom je bij je moeder moest gaan wonen. Kon je vader het toen niet aan of was hij niet in staat voor je te zorgen en hoe is dat nu. Mocht je vader nu problemen hebben met b.v. drank, drugs of gled, dan kan het zijn dat hij een bedreiging kan zijn voor jouw belang en zal de rechter niet blij zijn, als je alsnog bij hem gaat wonen.

Daarintegen is men van mening, dat als je 12 jaar en ouder bent, emotioneel en verstandelijk zovewr gevormd bent, dat je in staat bent te kiezen voor een van de ouders. Natuurlijk met die verstandhouding, dat je beide ouders wil blijven zien. Als je moeder je op begeleid kamer bewoning wil doen, zou hier toch een voogd nodig voor zijn van een jeugdzorg, die kan dit aan vragen. Je moeder kan wel haar wens uitspreken, maar moet dan wel rekening houden met de redenen waarvoor je ergens moet wonen.

Bij begeleid wonen, wonen voornamelijk kinderen en jongeren, die het echt niet alleen kunnen, dus om lichamelijke of psychische redenen. Soms om sociaal niet vaardig zijn. Maar dan meoten ze echt kans hebben op verbetering, want een begeleid wonen iets is natuurlijk ook een aanval op je scociale vaardigheden, omdat je met meerdere mensen woont. De plaatsing bij zo'n instantoie zou dus goed beredeneerd moeten worden. Ik weet dat er momenteel ook nog een sgrote wachtlijsten zijn voor dit soort opvang.

Als je moede rnu echt het beste met je voor heeft, dan voorkomt ze weglopen en dergelijke, door je een kans te geven bij je vader. Nogmaals als er geen redenen zijn waardoor dit een gevaar voor jou kan zijn. Mocht je alsnog weggaan bij je moeder dan zou ik dit in goed overleg doen met de hulpverlening, omdat weglopen zelf niet goed is. Het si wel zop geregeld, dat als je na alle mogelijke pogingen voor goed overleg niet eruit komt en bij je pa zou blijven is er niemand die je daar weg kan halen, mits er weer gevaar is voor je. Maar dan komt er uiteindelijk wel een onderzoek van de Raad en zal een rechter bekijken of de nieuwe woonplek wel goed voor je is. Als je dan alsnog weg zou moeten, dan denk ik dat er geen enkele mogelijkheid is voor je om bij je pa te blijven, want dan is er teveel aan de hand.

Mijn advies, Ga met je moeder praten zonder ruzie maken en leg haar uit wat jouw reden is om bij je vader te willen wonen. Geef haar ook de kans jou uit te leggen waarom niet. Probeer ook vast veel info te hebben over de begeleid kamerbewoning en neem dit met haar door. Laat ook eventueel je vader met je moeder gaan praten, om zijn kant van het verhaal te laten horen. Lukt dit niet probeer alles dan onder begeleiding van een maatschappelijk werker of jeugdzorg medewerker, als die in beeld is. Kijk ook wie nu eigelijk het gezag heeft over jou, want heeft je pa dit ook nog, dan mag hij zeker meedenken, zonder gezag, wordt het wel moeilijker, maar ook dan zal hij in staat moeten kunnen zijn jou wens te vervullen. Kijk dus goed waarom je niet bij je vader woont en maak hard dat het nu wel kan.

Heel veel succes. Helaas wekr ik allee in Den haag en omgevind, dus ik weet niet waar je woont, anders had ik je graag nummers gegeven van eventueel bemiddelaars. Als pedagoog had ik je graag verder geholpen, maar hier werken we voornamelijk onnline met adviseren. Sterkte.JP 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderbescherming:
Jeugdzorg


Gerelateerde vragen aan ik ben 16. mag ik zelf kiezen waar ik wil wonen?:

Ik ben 16 jaar, mag ik zelf kiezen waar ik woon?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2010-01-14 23:55:44
welke houtsoort gebruiken op witte marmeren vloer
      [Gesteld in Interieur-Noord Brabant]
2008-08-18 10:24:46
Borderline moeder en bemiddelingsgesprekken
      [Gesteld in Borderline]
2009-07-20 09:02:35
Inwonen.
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2014-12-12 22:55:57
hoe rosei collis handvoeden ?
      [Gesteld in Parkieten]
2010-04-14 15:33:12

Gemiddelde score Kinderbescherming: 4.6 (351x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+