Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

Kan de advocaat ons dit allemaal verplichten?

[Gesteld op: 14-01-2010]

Toelichting:
Mijn vriend is gescheiden, in het huwelijk zijn diverse (grote) schulden ontstaan. Toen mijn vriend uit de woning vertrok heeft hij de inboedel grotendeels achtergelaten, alleen wat spullen van hemzelf en een oude auto heeft hij meegenomen. Bijna alle schulden heeft hij meegenomen. Echtscheiding is uitgesproken, zonder convenant. Inmiddels wonen mijn vriend en ik samen en ik moet financieel bijspringen. Een aantal schulden hebben wij daarom retour gestuurd aan zijn ex, het is niet meer op te brengen voor ons. Mijn vriend zit sowieso nog wel 10 jaar vast aan alle schulden en WSNP zou zeker een alternatief zijn, maar dat wil hij eigenlijk niet. Zijn ex leeft van een bijstandsuitkering, heeft verder geen schulden meer, omdat mijn vriend dit allemaal heeft en mijn vriend hoeft geen partnerallimentatie te betalen van de sociale dienst.
Nu is het onderste uit de kan blijkbaar nog niet genoeg. Zij heeft ons een advocaat op ons dak gestuurd en zegt nu dat zij nergens van weet en alle schulden door mijn vriend zijn veroorzaakt, ronduit grove leugens en beschuldigingen. Ze wil dat hij tekent dat hij alle schulden op zich neemt en ook nog eens ruim 5000 euro aan haar betaalt voor een schuld aan haar ouders (volgens haar heeft mijn vriend geld geleend bij haar ouders en dat aan mij uitgegeven, wat onzin is overigens, we kenden elkaar toen niet) en ook voor een paar rekeningen die zij nu heeft betaald.
Wij hebben geen geld voor een advocaat ivm de hoge schuldenlast.
Moet hij nu daadwerkelijk betalen (sommatie van advocaat is binnen 10 dagen), dit kunnen we uiteraard niet? Kan de advocaat ook mijn loongegevens e.d. opeisen (ik sta hier toch buiten, heb zelf ook 2 kinderen, geen allimentatie en m'n kosten en heb die schulden in elk geval niet gemaakt)? Enkele weken geleden hebben we gereageerd en alles uitgelegd, maar nu krijgen we dus wederom een zelfde soort brief en als we niet doen wat zij wil, dan volgt een rechtzaak. Kan mijn vriend wellicht toch in aanmerking komen voor een toevoeging? Zijn inkomen is ruim, maar zijn schuldenlast ook, zijn budget loopt negatief.
Een spoedige reactie in verband met de tijdsdruk zou ontzettend gewaardeerd worden!
Antwoord:

Wat een nare toestand! Om met je laatste vraag te beginnen: voor de beoordeling van een toevoeging worden schulden ook meegenomen, dus mogelijk wordt deze wel toegewezen. Kijk voor meer info hierover bij (of neem contact op met) de Raad voor de Rechtsbijstand: www.rvr.org.
In deze situatie is mediation een goede, zo niet betere optie: om langdurige en dure procedures te voorkomen (met vaak alleen maar meer ellende) samen naar een mediator om onder begeleiding tot billijke afspraken te komen. Er is dan ruimte om te onderzoeken waarom de houding van haar zo veranderd is en of dit terecht is.
Meestal werkt dit een stuk sneller, de kans op succes is groter en, niet onbelangrijk, de eigen bijdrage (igv een toevoeging) is lager, max. €100,00.

Als jullie niet zijn getrouwd, zal jouw inkomen wrs. niet meegerekend worden bij de schuldenaflossing.
Als er niets op papier staat m.b.t. verdeling van de schulden en de uitlatingen van mevrouw zijn ook niet aan te tonen, dan hebben jullie weinig te vrezen. Het gaat om feiten die aantoonbaar zijn, en niet om loze beschuldigingen.
Ga in elk geval niet in op het voorstel van de advocaat (is ook bedoeld om jullie te laten schrikken en te overbluffen!)  en regel of direct een eigen advocaat (kom je dan niet onderuit), of stel mediation voor, met de optie terug te gaan naar de advocaat als dit niet zou lukken. Dit voorstel maakt jullie positie sterk, omdat je daarmee heb aangetoond bereid te zijn tot onderling overleg, iets wat de rechtbank kan waarderen, mocht het ooit zo ver komen.

Heel veel succes!

met vriendelijke groet,
Yvonne Floor

www.mediationgroeptwente.nl 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor de snelle reactie! We voelden ons flink onder (tijds-)druk gezet en die druk valt nu toch een beetje weg. Ik heb altijd begrepen dat schulden niet werden meegenomen als het netto inkomen boven een bepaalde grens ligt. Dit zullen we dus zeker proberen.

Nog 1 vraagje over mediation. M'n vriend ziet mediation op zich best zitten, maar hij wil haar eigenlijk niet meer zien. Is dat mogelijk dat ze elkaar niet hoeven te zien en toch een mediator hebben of moeten ze dan verplicht samen om de tafel?

De ex van mijn vriend wil dat er een convenant wordt opgesteld waarin m'n vriend verklaart de volledige verantwoordelijkheid voor de gehele schuldenlast op zich te zullen nemen en haar daarvan volledig vrijwaart. Mijn vriend wil best een convenant op laten stellen, maar dan wel met een redelijke verdeling van de schulden (te meer ook, omdat hij dus echt niet meer kan dragen dan hij nu al doet, moet hij dit toch, dan is hij genoodzaakt WSNP aan te vragen), de inboedel is ook nooit verdeeld, dus heeft hij zoiets van dan ook meteen de inboedel maar, dan is alles geregeld.
 
Antwoord Beheerder:
Ik kan me voorstellen dat uw vriend liever niet met zijn ex om de tafel zit, en sommige mediators doen aan zgn. 'pendel-mediation', dus dat er aparte gesprekken zijn met beide partijen. Informeer hier dus maar eens naar, bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket (www.hetjl.nl). Mediators zijn echter gewend om met mensen aan tafel te zitten die elkaar liever niet (meer) zien, en kunnen dit soort gesprekken goed begeleiden, de kand van slagen is op deze manier echt groter!

Het opstellen van een convenant is een goed idee; met de verstandhouding zoals deze nu is is het begrijpelijk dat de standpunten erg hard liggen. Na goede (begeleide) gesprekken is ook nu weer de kans groter dat er afspraken komen die recht doen aan beiden, zodat beiden ook weer goed verder kunnen met hun leven.
Dus niet vooraf met voorwaarden akkoord gaan, maar zo 'open' mogelijk en met de intentie om er uit te komen! Niemand is er bij gebaat als een van beiden met een jarenlange WSNP te maken krijgt. Ik wens jullie heel veel succes toe!

groet, Yvonne Floor

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan Kan de advocaat ons dit allemaal verplichten?:

hebt u tips over advocatenhulp
      [Gesteld in Juridisch]
2009-07-07 10:08:10
Wat te doen bij echtscheiding?
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2012-01-03 00:40:46
hallo,toch wil ik u even duidelijk uitleg geven.
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2010-09-28 22:08:36
ik wil iets vragen
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2008-01-18 19:35:34
hijihicsafv
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2008-01-18 19:36:51

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+