Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

groot huis kopen met stichting?

[Gesteld op: 14-01-2010]

Toelichting:
Wij willen met een aantal mensen een woon/werkgemeenschap oprichten. Dat willen wij graag in een groot pand met naast de privewoningen ruimte voor het uitbating van een groepsaccomodatie. Hoe dat te financieren/hypotheek/belasting e.d ? Iemand gaf ons een tip om een stichting op te richten en het met de stichting te kopen. Klopt dat? Of met een vereniging?
Ik hoor graag van u! Y.Weeber
Hartelijk dank!
Antwoord:

Een stichting is hier absoluut ongeschikt voor, omdat de bewoners dan geen inspraak hebben. Een stichting wordt uitsluitend bestuurd door een bestuur, zonder terugkoppeling met anderen.

Een zeer gebruikelijke rechtsvorm hiervoor is de oprichting van een Vereniging van Eigenaren (VVE). De vereniging koopt dan het pand, en verkoopt vervolgens de appartementrechten aan de bewoners. Iedere bewoner koopt dus een deel, en moet zelf zorgen voor financiering. De fiscale behandeling hiervan wijkt niet af van de aankoop van een gewoon huis.
Wel moeten de leden van de VVE maandelijks een bedrag aan de vereniging betalen als bijdrage in onderhoudskosten, verzekeringen etc.
De oprichting van de VVE moet bij een notaris plaatsvinden. Voor verdere informatie daarover raad ik u dan ook aan een notaris te raadplegen. Wellicht heeft deze ook een brochure beschikbaar over de VVE.

 
Reactie vraagsteller:
Fijn dank u wel voor uw antwoord.
Maar juist dat stukje eigenaar zijn en een eigen deel kopen dat willen we liever niet. Omdat stel dat er iemand vertrekt het heel ingewikkeld wordt om dat deel weer te verkopen. we zijn ook niet met heel veel mensen. Zo ongeveer 10 personen. Eigenlijk zouden we het liefs willen dat het bestuur in overeenstemming met de anderen beslist. Is het dan nog niet handiger?
 
Antwoord Beheerder:

"Juist dat stukje eigenaar zijn" is essentieel om dit te kunnen laten slagen. Als u liever een stichting heeft die volledig eigenaar wordt van het pand, dan kan dat uiteraard, maar waar moet de stichting de financiering vandaan halen? De bank zal dit niet willen lenen, omdat de stichting geen inkomsten heeft waaruit kan worden afgelost. De stichting zal dan op zoek moeten naar donateurs om voldoende geld te verkrijgen voor de aankoop. Maar dan gaat het dus om veel donateurs, met een kleine bijdrage, of weinig donateurs met een hoge bijdrage. Alleen als een of meer toekomstige bewoners over veel geld beschikken zal dit slagen, maar zij moeten dat geld dus wel doneren, en ze zijn het dan kwijt, ook als ze later besluiten te gaan verhuizen.
Daarom zie ik alleen als mogelijkheid dat een ieder een deel in eigendom krijgt, en voor de financiering daarvan een lening bij de bank aan gaat. Maar dat moet dus via een vereniging, dat kan niet via een stichting.

Wat het besturen van de stichting betreft: het bestuur is volledig zelfstandig in het besluiten nemen, en dus onafhankelijk van de wil van de bewoners. Als u wilt dat er toch demovcratisch wordt gekozen is er geen ander alternatief dat alle bewoners deelnemen in het bestuur, en dat daaruit een voorzitter, secretaris en penningmeester worden verkozen, die de dagelijkse zaken afhandelen.

Ik ga er van uit dat het idee van een stichting alleen haalbaar is als er voldoende donateurs zijn. In de regel wordt echter juist heel vaak een VVE hiervoor opgericht. Ik raad u nogmaals aan een notaris te raadplegen over de juiste rechtsvorm, hij kan u hier alles over vertellen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan groot huis kopen met stichting?:

Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+