Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Limburg

Zelf een vraag over Advocaten-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Limburg.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Limburg:
Naam: Advocatenkantoor Exaten
Bedrijf: Advocatenkantoor exaten
Reactiesnelheid: 22 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Advocatenkantoor Exaten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Limburg op jouw website?Vragen over Advocaten-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via E-mail. Klik hier.

Is co-ouderschap zonder gezag vader mogelijk?

[Gesteld op: 14-01-2010]

Toelichting:
Mijn vriendin heeft besloten bij mij weg te gaan. Ik stem hier niet mee in, maar haar keuze bleek reeds gemaakt. Pech voor mij. Weg relatie, weg gezin.Wij hebben echter een zoon. Volgende maand wordt hij drie. Alleen al het idee dat zijn ouders uit elkaar gaan maakt mij erg emotioneel. Ik had graag gezien dat hij in een liefdevol gezin met twee ouders was opgegroeid. Maar helaas.Ik heb 3 jaar geleden onze zoon erkend en aangegeven bij de Gemeente met mijn achternaam. Bij een notaris of een rechtbank langsgaan om daar vervolgens ook nog gezag te laten aantekenen is niet gebeurd. Ik ging ervan uit dat mijn rechten en plichten als vader voldoende waren bevestigd door de erkenning en het dragen van de naam.Binnen onze scheiding opteert mijn ex-vriendin voor een bezoekregeling tussen mijn zoon en mij. Een of tee dagen per week en om het weekend. Ik ben daar heel emotineel en boos over geworden. Ik heb haar duidelijk gezegd dat ik opteer voor een vorm van co-ouderschap waarbij alle zorgtaken 50-50 verdeeld zijn. Van huisvesting to opvoeding en van onderwijs tot financiële zaken. Ik heb daarbij meerdere argumenten op tafel gelegd, waaronder de belangrijkste: Ik zie het niet als mijn recht om mijn zoon te mogen zien, maar ik zie het als mijn plicht om mijn zoon op te voeden met alle complexe zorgtaken die daarbij horen.Zij is het hier niet mee eens en de weg naar mediation zal dus naar alle waarschijnlijkheid gemaakt gaan worden. Ik betreur dit, maar als het op de relatie tussen mijn zoon en mij aankomt, zal ik dit met volle overtuiging doen. Ik hou van mijn zoon en vind dat hij het recht heeft om evenveel aanspraak te maken op zijn vader als zijn moeder. Waarom zou een vader überhaupt al vanuit een achterstands positie de scheiding in moeten? Welke wet geeft überhaupt aan dat een moeder het uitgangspunt is, of de basis waaraan niet te tornen valt?Mijn vraag:Welke zijn mijn rechten? Dien ik alsnog gezag te laten aantekenen bij de rechtbank? Wat als moeder dit niet wil?Gaat mijn zoon straks maar een paar dagen bij zijn en het leeuwendeel van de tijd bij zijn moeder? Krijg ik zodoende wel de kans op een gezonde band met mijn zoon voor wat betreft hechting, basisvertrouwen en liefde?Begrijp me niet verkeerd. Ondanks dat ik mijn ex-vriendin minder sympathiek vind gezien haar keuze, vind ik dat onze zoon ook door moeder mede-opgevoed dient te worden.Maar staat zij sowieso sterker? Of zal mediation zeker een 50-50 regeling uitspreken als ik als vader dit graag wil?
Antwoord:
Geachte heer,

Dit is voor u en uw kind inderdaad een moeilijke situatie. Ik heb uw verhaal doorgelezen en ga op een aantal punten uitgesplitst in.

Om te beginnen met uw rechten als vader:
U hebt uw zoon erkend:

Gevolgen erkenning voor de man

Door erkenning:

 • wordt de man wettelijk gezien de vader van het kind;
 • ontstaat tussen de vader en het kind een juridische band, ook wel familierechtelijke betrekking genoemd;
 • heeft de vader na een scheiding recht op omgang, informatie en consultatie;
 • wordt de vader onderhoudsplichtig totdat het kind 21 jaar wordt;
 • kan de vader het gezag over het kind krijgen (dit gebeurt echter niet automatisch);
 • worden de vader en het kind elkaars wettelijke erfgenamen.

Verschil erkenning en gezag

Door erkenning wordt een man de wettelijke vader. Maar hij is dan geen wettelijke vertegenwoordiger. Hiervoor moet een man het gezag hebben over het kind. Met gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind, rechtshandelingen verrichten namens het kind, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure. Om het gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind te krijgen, kan de vader samen met de moeder een verzoek indienen bij de griffie van de rechtbank. Wilt u als vader gezamenlijk gezag maar is de moeder het hier niet mee eens, dan kunt u het verzoek niet doen. Wel kunt u dan als vader naar de rechter stappen om te vragen het gezamenlijk ouderlijk gezag toch toe te kennen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Voorwaarde hierbij is dat u het kind heeft erkend.

Alleen al om uw rechten veilig te stellen zult u dus naar de rechter moeten en hulp van een advocaat moeten inschakelen. Deze kan u dan ook informeren over uw rechtspositie op andere vlakken.

Mediation kan ook een optie zijn: door mediation kan u samen komen met de moeder en afspraken maken. Deel van die afspraken kan zijn dat de moeder meewerkt aan het vaststellen van het gezamenlijk gezag.

Ik merk alleen uit uw vraagstelling dat u niet precies in beeld heeft wat mediation is. Een mediator doet geen "uitspraken", het is veel meer een begeleider in het overleg tussen u en uw ex-vriendin. Een mediator helpt u om samen oplossingen te vinden en beschikt over de vermogens om dit vervolgens ook in een juridisch correcte context vast te leggen in een overeenkomst. Echter: allebei de partijen moeten meewerken, omdat het volledig op basis van vrijwilligheid is. Kijk voor meer informatie over mediation ook eens op onze site.

Wellicht is het voor u het beste om eens een vrijblijvend gesprek te voeren met een advocaat die ook mediator is. Deze kan u beide varianten uitleggen en u begeleiden op de meest haalbare weg.

Ik wens u heel veel sterkte de komende tijd,

Met vriendelijke groet,

Katja Bouwens

 Advocatenkantoor Exaten
http://www.advocatenkantoorexaten.nl

---
Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als advocatenkantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies.

 


 
Reactie vraagsteller:
Hoi Katja,

Heel vriendelijk bedankt voor je snelle antwoord. Ik weet niet of het de bedoeling is om een nieuwe vraag te stellen, maar ik wilde nog weten:

Kan ik zonder advocaat dan niets beginnen als biologische en juridische vader om ook het gezag te krijgen over mijn zoon? Ik ben bang dat als ik erover begin met mijn ex (wij wonen nog wel samen for the time-being), dat zij doorheeft dat ze veel sterker staat en kan afdwingen dat ik mijn zoon maar 1 of 2 dagen per twee weken te zien krijg. Dit beangstigd mij zeer. Of kan ik dan tegen haar zeggen dat ik haar 'niet meewerken voor aanvraag gezag' aanvecht, een advocaat neem en dat zo dat gezag er wél komt. Kan zij verplicht worden mee te werken?

Met vriendelijke groet,

Een nog steeds angsige vader.
 
Antwoord Beheerder:
Beste vragensteller,

Je angst dat een procedure de moeilijke verhouding nog verder op scherp zet, is op zichzelf gegrond, want dat kan een (tijdelijk) gevolg zijn.

Uiteraard heeft het de voorkeur dat je samen eruit komt. Maar qua regelen gezag zijn er eigenlijk maar weinig keuzes: ofwel je gaat samen naar de rechtbank voor een gezamenlijk verzoek (dat overigens kosteloos is) ofwel je moet alleen naar de rechtbank met een advocaat.

Als het gezamenlijk gezag in het belang van het kind en in uw belang is, dan wordt dat doorgaans toegewezen, als er geen bezwaren van overwegende aard zijn. De rechter kijkt in dit soort zaken neutraal naar de situatie en houdt vooral ook het belang van het kind in het oog.

Maar een argument om het samen te regelen is wellicht: het kost niets, anders heeft u beiden een andere advocaat nodig. Het gaat redelijk snel en geruisloos en is in het belang van het kind. Het biedt het kind meer continuiteit en steun.

Het is overigens niet zo dat als er geen gezag komt, u niets te vertellen zou hebben. Het recht op consultatie houdt in dat uw ex toch met u moet overleggen voordat zij als ouderlijk gezagsvoerder belangrijke beslissingen neemt. Alleen is dat recht minder goed afdwingbaar.

Ik wens u nogmaals veel sterkte,
Vriendelijke groet,
Katja Bouwens
Beantwoord door:
Advocatenkantoor Exaten
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Is co-ouderschap zonder gezag vader mogelijk?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
ouders overlijden kan kind dan naar grootouders
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 17:25:42
Mogelijkheid broer als toeziend voogd??
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2009-07-01 10:29:01
vragen seksueel misbruik
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2009-09-03 13:47:31
ouderlijk gezag
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-02-02 23:56:02

Gemiddelde score Advocaten-Limburg: 8.4 (232x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+