Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Consumenteninformatie » FinanciŽn
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek FinanciŽn en krijg online een antwoord van de specialist in FinanciŽn

Zelf een vraag over FinanciŽn? Klik hier.
Meer vragen over FinanciŽn.
De huidige beheerder van de rubriek FinanciŽn:
Naam: Yoeri Arends
Bedrijf: Juridische gabber
Reactiesnelheid: 160 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Yoeri Arends vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FinanciŽnVragen over FinanciŽn via RSS. Klik hier.
RSS over FinanciŽn op jouw website?Vragen over FinanciŽn op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FinanciŽnVragen over FinanciŽn via E-mail. Klik hier.

alleenstaande moeder en WWB uitkering

[Gesteld op: 12-01-2010]

Toelichting:
Hallo,
Ik ben een alleenstaande moeder. Mijn kind is 1jaar oud. Na mijn WW uitkering wil ik WWB uitkering aanvragen. Ik heb geen opvang voor mijn kindje. Kan de gemeente mij verplichten om elke werk aan te nemen. Is er geen soepelere regeling voor alleenstaande moeders met een jong kind dat ze niet hoeven te solliciteren. Daarnaast wil ik opmerken dat ik freelance tolk ben. dus af en toe opdrachten krijg. kan de gemeente daar genoegen mee nemen wat werk betreft?
Alvast dank
Antwoord:
Algemeen geaccepteerde arbeid

Onder de WWB is de cliënt verplicht om algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden. Dit is een verzwaring ten opzichte van de Abw waarin nog werd gesproken van passende arbeid. Met algemeen geaccepteerde arbeid wordt werk bedoeld dat algemeen maatschappelijk aanvaard is. Niet algemeen geaccepteerde werkzaamheden, zoals prostitutie, illegale arbeid en arbeid voor onder minimumloon zijn uitgesloten. Ook werkzaamheden die ingaan tegen de integriteit van de persoon, zoals gewetensbezwaren, zijn uitgesloten.

[bewerken] Zelfstandig ondernemerschap

In 2004 is het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) opgesteld met als doel het verschaffen van financiële steun aan mensen in de bijstand, die zelfstandig ondernemer willen worden. Voordat de Bbz. bestond werden bijstandsgerechtigden die zelfstandig ondernemer wilden worden, geholpen met micro-kredieten.

Er kan een renteloze lening worden verstrekt van maximaal € 2534,00 en deze wordt alleen rentedragend wanneer de betrokkene daadwerkelijk zijn bedrijf start. Wanneer zijn bedrijf echter niet levensvatbaar wordt, wordt dit bedrag omgezet in een schenking.

Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid tot het aanvragen van een rentedragend krediet van maximaal € 30.668,00 tegen een rentepercentage van 4,5% en een looptijd van 10 jaren.

Ten derde kan er nog aanspraak worden gemaakt op een uitkering inzake levensonderhoud als aanvulling op het eigen (gezins)inkomen (tot het bedrag, wat men anders ook als bijstandsinkomen had gehad), gedurende maximaal 36 maanden (3 jaren), nadat men van start is gegaan als ondernemer. Men houdt dan zolang een bijstandsuitkering als aanvulling op het inkomen als zelfstandige. Deze bijstandsuitkering wordt dan verstrekt als een lening en moet alleen worden terugbetaald als het bedrijf echt succesvol is. Dit is niet het geval als de onderneming binnen die 3 jaren wordt gestaakt.

De gemeente (sociale dienst) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Bbz., maar schakelt vaak de onafhankelijke advies- en begeleidingsorganisatie IMK Intermediair (Instituut Midden- en Kleinbedrijf) in om de cliënten te begeleiden die zelfstandig ondernemer willen worden.

Cliënten zijn tijdens dit traject vrijgesteld van hun sollicitatieplicht en hoeven niet langer ingeschreven te staan bij het UWV.

[bewerken] Rechtsbescherming

Tegen beslissingen over het (niet) verlenen van bijstand en beslissingen over terugvordering kan betrokkene een bezwaarschrift indienen. Op die procedure is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dat impliceert dat tegen de beslissing op bezwaar desgewenst beroep kan worden ingesteld bij de sector bestuursrecht van de rechtbank en eventueel hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. In spoedgevallen kan ook een voorlopige voorziening gevraagd worden bij de voorzieningenrechter van de rechtbank.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek FinanciŽn:
Belastingen
Beleggen
Creditkaarten
FinanciŽle Planning
Hypotheken
Incasso
Leningen
Pensioen


Gerelateerde vragen aan alleenstaande moeder en WWB uitkering:

Met klein baantje babyuitkering vervallen?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-11-04 14:14:14
Bepaling te verrekenen inkomen partner
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-12-27 18:19:35
ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41
rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Pas-regeling en levensloop. Welke tabel(len)?
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2015-02-26 12:44:19

Gemiddelde score FinanciŽn: 5.4 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+