Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Ontbinding VOF en doorstart met minder firmanten

[Gesteld op: 09-01-2010]

Toelichting:
Beste meneer/mevrouw,

Vanuit een drietal priveholdings beheren wij een holding welke participeert in verschillende bedrijven, zowel BV's als VOF's. Nu klikt het al enige tijd niet meer met 1 van de 3 eigenaren in de holding. Na vele pogingen om een oplossing te vinden, het uit te praten of de 3de persoon uit te kopen, lijkt het nu te escaleren.

Mijn vraag: is het wettelijk mogelijk de VOF's in de holding uit te schrijven bij de KVK en vervolgens een vergelijkbaar bedrijf welke gebruik maakt van dezelfde handelsnaam in te schrijven bij de KVK met andere firmanten? Dan zou de oplossing voor de VOF's in de holding geboren zijn en daarin zit momenteel toch de meeste potentie.

Alvast bedankt!
Antwoord:

Als ik het goed begrijp heeft de holding aandelen in andere B.V.'s, maar is de holding ook partner in bepaalde VOF's. Dit laatste is heel vreemd, dat is een constructie die ik in de praktijk nooit ben tegengekomen. Dit is namelijk bijzonder risicivol, omdat de holding, als vennoot van een VOF, volledig aansprakelijk is voor alle schulden van de VOF. Om deze reden is het verstandiger dat de holding alleen geld uitleent aan de VOF, uiteraard op zakelijke voorwaarden.

Dat u nu een probleem heeft is mij wel duidelijk. In principe kan een mede-aandeelhouder nooit wettelijk worden gdwongen om zijn aandelen te verkopen, maar vaak wordt wel het verstand gebruikt; omdat ruzie slecht is voor de continuiteit van de onderneming besluit altijd wel iemand te verkopen. dat kan echter lang duren.
Om deze reden wordt altijd geadviseerd om in het geval dat er meerdere aandeelhouders zijn, een aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten. Daarin wordt o.a. opgenomen in welke situatie een aandeelhouder wel gedwongen kan worden zijn aandelen te verkopen, voor welke prijs, en aan wie. Een belangrijke vraag is dus: is die aandeelhoudersovereenkomst ook bij u afgesloten? Uw notaris heeft dit ongetwijfeld geadviseerd. Zo ja, dan kan u de problemen redelijk snel oplossen. Zo nee, dan heeft u nu een zwaar probleem.

Om uw vraag m.b.t. de VOF te beantwoorden: Het is mogelijk dat de holding zich inderdaad laat uitschrijven als partner van de VOF. Dit besluit kan waarschijnlijk worden genomen door de directeur van de holding, maar dat is afhankelijk van hoe de bevoegdheden bij u zijn geregeld.
Als de holding zich echter laat uitschrijven als vennoot betekent dit nog niet dat de VOF ophoudt te bestaan. Er is dan nog een andere vennoot, en de onderneming komt dan volledig op zijn naam te staan. Uiteraard is het mogelijk dat u zich via een omweg weer laat inschrijven als partner van de VOF zonder dat de probleem-aandeelhouder hierbij betrokken is, maar het gaat dan om voortzetting van dezelfde onderneming; er is dus geen sprake van oprichting van een nieuwe VOF met dezelfde handelsnaam.
Bedenk overigens wel dat als de holding zich als vennoot laat uitschrijven, dat de andere vennoot verplicht is af te rekenen met de holding, wat betekent dat het kapitaal vcan de holding in de VOF moet worden terugbetaald, en dat de holding haar aandeel in de goodwill moet ontvangen. Daaentegen, als u zich als vennoot weer laat inschrijven, dan moet u zich inkopen in de VOF.  

Al met al lijkt het mij dat hier sprake is van een bijzonder ongelukige constructie, en ik raad u dan zeker aan om een accountant in te schakelen die u kan helpen om de zaken weer op orde te krijgen.

 
Reactie vraagsteller:
Hoi,

ik heb geprobeerd een waardering achter te laten echter de site liep vast en nu is het niet meer mogelijk. Excuus hiervoor, het is nuttige informatie.

Miguel
 
Antwoord Beheerder:
Akkoord, dank voor uw waardering.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Ontbinding VOF en doorstart met minder firmanten:

risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Voogdij minderjarig kind na overlijden moeder
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-27 15:57:20
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Niet genoeg werk
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2014-01-06 15:24:08

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+