Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

IdeeŽn voor kleurcombinaties in de slaapkamer

[Gesteld op: 07-01-2010]

Toelichting:
Wij hebben een nieuw bed gekocht. Het bed is zwartbruin van kleur. We willen de muur achter het bed beige schilderen, maar weten niet zo goed wat we met de andere drie muren moeten doen. In de winkel waar we het bed kochten waren de andere drie muren zwart, maar dat wordt wel erg donker ben ik bang. Het betreft een eenvoudige rechthoekige slaapkamer van 13 m2. Enig idee wat voor kleuren er nog meer bij zouden passen?

B.v.d.
Sjoerd Oomen
Antwoord:

Beste Sjoerd,

 

Zwart past mooi bij beige. Maar drie zwarte muren in de slaapkamer lijkt me ook wat veel van het goede. Misschien leuk als je gaat slapen, maar ’s morgens wil je een andere aanblik, lijkt me.

Er kunnen heel veel kleuren bij zwartbruin en beige. Waarom willen jullie de muur achter het bed beige maken? Is dat een kleur die jullie heel mooi vinden? En wat voor vloer ligt er in de slaapkamer? Ook die kleur is van belang en daar moet je rekening mee houden als je de muren in de slaapkamer gaat verven. Net als met de kleuren van eventuele overige meubels. Ook de kleur van het dekbedovertrek heeft invloed op de kleuren van de slaapkamer. Dat bestrijkt namelijk een groot oppervlak van de ruimte. Maar je kunt natuurlijk ook een spei over het bed leggen, mocht je dekbedovertrekken hebben in een kleur die niet past. Misschien is het een idee om eerst een moodboard te maken als jullie niet zo goed weten wat voor sfeer en kleuren jullie in de slaapkamer willen. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies dat wat je het meest aanspreekt, wat je écht mooi vindt. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.

Nog even terug naar de beige muur achter het bed. Als je daar voor kiest, kun je een aantal kanten op. De overige muren wit of offwhite of (net niet wit) maken, zodat de beige muur het accent krijgt en de blikvanger wordt. Wil je nog wat kleur toevoegen dan kan dat met behulp van accessoires zoals kussens op het bed, gordijnen of foto’s aan de wand. Denk aan kleuren als groen-geel, groen, blauw, groenblauw, (zijn rustgevende kleuren). Paarstinten kunnen ook (ook goed met beige tinten), maar met rode tinten zou ik voorzichtig zijn. Dat wordt snel overheersend en te onrustig. Of houden jullie van oranje, de kleur van de ondergaande zon. Kan ook, maar combineer dat liever met wit of grijs dan met beige. Je kunt de overige muren ook een stuk donkerder maken dan het beige. Maar in een kleine slaapkamer komen de muren daardoor te veel op je af, denk ik en daardoor lijkt de ruimte kleiner. Hangt er natuurlijk vanaf hoe donker de kleuren worden. (en wat de vloer voor kleur heeft) Of ga voor ton sur ton kleuren. Bijvoorbeeld drie kleuren beige, de donkerste voor het accent. De lichtste kleur op de wand waar het raam zit en de middenkleur op de overige wanden. (Maar dan moet je wel erg van beige houden!)Kijk voor ton sur ton kleuren bijvoorbeeld naar de kleuren van de Puur serie van Flexa. Maar ook Histor heeft kleurenstalen van opvolgende kleuren van licht naar donker. Alle andere hierboven genoemde kleuren kun je ook kiezen voor de wand achter het bed. De overige drie muren geef je dan een bijpassende offwhite of een mooie (warme) grijstint. Ik geef tot slot nog wat tips over kleur en kleurgebruik:

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 
  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, veel paarsen, en de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.
  • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
  • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan IdeeŽn voor kleurcombinaties in de slaapkamer:

Advies voor kleur in slaapkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-01-18 14:57:48
grijs in de slaapkamer in combi met creme bed?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-02-24 22:51:24
Welke kleuren best op muren/gordijn?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-09-02 16:36:24
kan ik in 1 kamer 2 kleuren gebruiken?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-03-26 18:38:10
Dessin van gordijnen versus vloerbedekking
      [Gesteld in Interieur-Drenthe]
2010-08-21 20:51:56

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+