Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Een kleurrijke woonkamer?

[Gesteld op: 06-01-2010]

Toelichting:
In mijn (open) keuken heb ik de volgende kleuren: keukenkastjes "Puur"van Flexa VT Wonen, de muur erachter "Oester" van Flexa VT Wonen, en nog een wand "Powder Blue" van Farrow and Ball. De tegeltjes in de keuken zijn wit. De tafel is mahoniebruin en de kuipstoelen wit. In de hele woonkamer hangen linnen gordijen (jute kleur)

De rest van de woonkamer is wit geverfd. Dit vind ik saai, maar ik weet niet goed hoe ik een geheel kan maken van de kleuren in de keuken, waar ik tevreden over ben, en de rest van de woonkamer. Dezelfde kleuren steeds laten terugkomen lijkt me zo afgezaagd. Welke neutrale kleur zou mooi zijn? En misschien nog een opvallende kleur erbij?

Ik heb ook nog een hoogglans zwarte piano. Een donkere muur hierachter is niet zo mooi omdat de muur al een beetje de kamer in staat en hij dan nog meer naar voren komt.

Ik ben benieuwd naar uw advies.
Antwoord:

Het hoeft niet saai of afgezaagd te zijn om de kleuren uit de keuken terug te laten komen in de woonkamer. Gebruik niet precies dezelfde kleuren, maar nuances van deze tinten. Dus donkerdere of lichtere variaties van de ‘keukenkleuren’ of een kleurtoon die er (vlak) bij ligt. Kijk daarvoor naar andere kleuren van Flexa of Histor, er zijn veel meer kleuren dan de VTwonen kleuren, ook hele mooie. Zo krijgt u een samenhangend geheel en door de variatie van kleuren wordt het juist spannend en speels. Maar of dit ‘werkt’ hangt ook af van de meubels en vloer in de woonkamer. Of is de vloer in de woonkamer hetzelfde als in de keuken en komen de meubelkleuren in de woonkamer ook overeen met die in de keuken? Zonder die informatie en zonder de ruimte te hebben gezien, kan ik geen goed kleuradvies geven voor de woonkamer. Helaas heb ik de kleur Powder Blue niet op mijn stalenkaart van Farrow and Ball. Is het misschien een hele oude kleur? Fabrikanten wisselen nogal eens van kleur en mogelijk is deze kleur niet meer op de recentere kleurstalen. Of bedoelt u misschien Pale Powder?

Een mooie neutrale tint zou een grijstoon kunnen zijn. De zwarte piano moet inderdaad niet tegen een donkere wand staan, dan is er weinig of geen contrast en komt de muur ‘op u af’. Voor een muur met een lichte of ‘midden’ grijs bijvoorbeeld, komt de piano mooi uit. Daarbij kunt u denken aan een blauwgroene of groene (accent)kleur. Maar een rode gaat ook goed samen met een blauwe tint. Of oranje. Roze kan misschien ook, maar dit hangt af van de kleur blauw. Beide kleuren passen goed bij blauw en de andere gebruikte kleuren zijn neutraal van toon, dus dat gaat goed. Welke kleurtoon en welke nuance u het best kunt kiezen kan ik alleen bepalen als ik de ruimte en de kleuren kan zien. Als u erg twijfelt over de juiste kleuren in de woonkamer maak dan een moodboard. Dat maakt duidelijk hoe een ruimte kan worden. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies dat wat u het meest aanspreekt, wat u écht mooi vindt. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Tot slot nog wat algemene tips over kleur:                                                                      

  • Het beste kunt u een kleurenplan maken voordat u een ruimte gaat inrichten. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.
  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.
  • Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.
  • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
  • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Een kleurrijke woonkamer?:

Lange smale woonkamer muren, welke kleur?
      [Gesteld in Interieur]
2007-07-16 20:48:22
Woonkamer inrichten voor meisjes van 12-17 jaar
      [Gesteld in Inrichting]
2008-01-10 12:36:40
indeling huis, nu woonkamer op de 1e verdieping
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-03-03 15:21:16
indeling huis, woonkamer boven naar beneden
      [Gesteld in Inrichting]
2010-03-03 22:03:10
Welke kleur bank, pas bij grijze laminaat?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-06-25 10:48:50

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+