Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Pubers » Werken & Geld » Thuiswerk
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Thuiswerk en krijg online een antwoord van de specialist in Thuiswerk

Zelf een vraag over Thuiswerk? Klik hier.
Meer vragen over Thuiswerk.

Beheerder worden?

De rubriek Thuiswerk heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Thuiswerk Klik hier.

RSS over ThuiswerkVragen over Thuiswerk via RSS. Klik hier.
RSS over Thuiswerk op jouw website?Vragen over Thuiswerk op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ThuiswerkVragen over Thuiswerk via E-mail. Klik hier.

ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv

[Gesteld op: 06-01-2010]

Toelichting:
ik heb een kapperskamertje en wat moet ik aan de belasting betalen als ik voor me zelf wil gaan beginnen
en wat voor gevolgen zitten eraan want ik heb een koophuis en kan ik eventueel de btw bonnen van 2009 terug halen of kan dat niet met oge omdat ik nog niet aangemeld ben bij de belasting en per waneer krijg je de belasting aanslag alvast bedankt voor de tijd en de moeite groetjes s
Antwoord:

Beste S.,

Bedankt voor je vraag.

Antwoord:
als je naast je reguliere inkomsten nog bijverdiensten hebt moet je die aan de belastingdienst opgeven als overige inkomsten. Je betaalt hier dus minimaal 33 procent belasting over.

Als je veel uren maakt en een hoge omzet hebt kun je door de belastingdienst als ondernemer worden aangemerkt.
Bewaar alle bonnen in ieder geval goed van alle kosten die je maakt.
Die mag je dan weer aftrekken van de eventuele belasting die je moet betalen.
De belasting verwacht dan een kasboek en een agenda met afspraken bij een eventuele controle.
Het kasboek is verplicht de agenda met afspraken is een pré ter controle van het bedrag aan opbrengsten en ter controle van het urencriterium.

Als je als ondernemer wordt aangemerkt door de belastingdienst kun je gebruikmaken van verschillende fiscale voordelen.
Het is dus belangrijk voor de belastingdienst hoeveel uur je per week besteedt aan klanten kappen, materialen regelen en andere aan het kappersvak gerelateerde werkzaamheden.

Fiscale fasciliteiten voor zelfstandigen zijn niet afhakelijk van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Daarvoor zul je meestal toch aantoonbaar 1225 uur met je onderneming bezig moeten zijn.
Meestal zal de belastingdienst dus uitgaan van rersultaat uit oveige werkzaamheden. (geen ondernemersfaciliteiten, wel kostenaftrek)

De btw werkt als volgt. Als u een goed levert of een dienst verricht, brengt u aan uw klant btw in rekening. Dit btw-bedrag moet u afdragen aan de Belastingdienst. U betaalt zelf ook btw over diensten en goederen die u inkoopt van een ondernemer. Die btw kunt u als voorbelasting aftrekken van de btw die u bent verschuldigd over uw omzet.

Je moet de belastingaangifte voor 1 april hebben ingevuld en er rekening mee houden dat er veel tijd kan zitten tussen het einde van uw eerste boekjaar en het betalen van uw eerste belastingaanslag. U kunt pas na afloop van het boekjaar uw boekhouding afsluiten, uw jaarstukken opmaken en uw aangifte indienen. En dan moeten wij uw aangifte nog beoordelen. Daarom is het verstandig om tijdens het boekjaar een deel van uw winst te reserveren voor het betalen van de inkomstenbelasting en premies.

BTW afrekening met de fiscus

Wat is BTW/omzetbelasting?

BTW is de belasting over de toegevoegde waarde en is uitsluitend bedoeld voor de consument. Dit betekent dat u de aan uw onderneming gefactureerde BTW als voorbelasting weer kunt terugvorderen bij de aangifte omzetbelasting. Er wordt daarbij geen verschil gemaakt tussen kosten, inkopen en investeringen. BTW staat ook wel bekend onder de naam omzetbelasting.

Wel of geen ondernemer voor de BTW?

In de meeste gevallen wordt u door de belastingdienst gezien als ondernemer voor de BTW. Voor het vaststellen of u ondernemer voor de BTW bent, wordt rekening gehouden met de volgende punten:

  • Er wordt zelfstandig een bedrijf of beroep uitgeoefend
  • Het betreft werkzaamheden naast een vast dienstverband
  • Er is sprake van de exploitatie van een vermogensbestanddeel of recht
  • Er is sprake van regelmatig terugkerende activiteiten met een onafhankelijke onderlinge verhouding
  • Er wordt naar winst gestreefd

BTW tarieven en vrijstellingen

De meeste producten en diensten vallen onder het 19% BTW tarief (wordt 20% per 2009). Daarnaast is er een verlaagd BTW tarief van 6% voor onder andere eten en drinken, geneesmiddelen, boeken, tijdschriften en personenvervoer (OV). Het 0% tarief is bedoeld voor leveringen aan het buitenland. Zorg ervoor dat u het juiste BTW toepast!

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW, zoals bestaande onroerende zaken, onderwijs, diensten in de medische sector, diensten door sportverenigingen, sociaal-culturele diensten en producten, financiële diensten, goederen en diensten vallende onder de landbouwregeling, kinderopvang en thuiszorg. Hierover mag u dus geen BTW heffen terwijl u de aan u in rekening gebrachte BTW niet mag aftrekken als voorbelasting.

BTW factuur

Om in aanmerking te komen voor de BTW-aftrek dient een factuur officieel te zijn voorzien van de prijs en het bijbehorende BTW bedrag, een duidelijke omschrijving, aantallen, factuurdatum, leveringsdatum, factuurnummer en de NAW gegevens van de kopende en verkopende partij. Daarnaast dient het BTW en KvK nummer van de verkopende partij te zijn vermeld. Bij handgeschreven bonnen moet u daarom altijd om een BTW specificatie vragen, anders kunt u de BTW niet als voorbelasting terug vorderen.

Over voor jezelf beginnen zegt de belastingdienst - http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerwo rden-01.html#P8_446
het volgende:
Ondernemer zijn en een onderneming drijven: daar komt heel wat bij kijken. Voor u van start gaat, oriënteert u zich natuurlijk uitvoerig. U neemt in dit stadium ook al een aantal beslissingen, met gevolgen voor onder meer de belastingen en premies waar u mee te maken krijgt. Op het gebied van belastingen en premies gelden voor ondernemers namelijk speciale regels. Voor startende ondernemers zijn er bovendien speciale startersregelingen.

Ondernemer voor inkomstenbelasting en btw

Wij stellen voor de inkomstenbelasting andere eisen aan ondernemers dan voor de btw (omzetbelasting). Maar als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, bent u dat in het algemeen ook voor de btw.

Als u bijvoorbeeld een winkel of een schoonmaakbedrijf begint, zult u voor de inkomstenbelasting en de btw ondernemer zijn. Maar een administrateur die naast zijn fulltime dienstbetrekking af en toe voor eigen rekening boekhoudkundige adviezen geeft, is voor de inkomstenbelasting meestal geen ondernemer. Voor de btw kan hij wel ondernemer zijn voor zijn bijverdiensten.

Ook als u freelancewerk verricht, moet u - net als iedereen - nagaan of u voldoet aan de criteria voor ondernemerschap. Freelancers zijn vaak ondernemer voor de btw, maar het is ook mogelijk dat zij ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn.

U krijgt direct al administratieve verplichtingen

Als ondernemer krijgt u ook administratieve verplichtingen. U moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw boekhouding vanaf de start van uw onderneming voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Zie ook: Een administratie opzetten

Als u start terwijl u een uitkering hebt

Misschien begint u een onderneming terwijl u een uitkering hebt. Houd er dan rekening mee dat uw ondernemerschap in veel gevallen gevolgen heeft voor uw uitkering: de uitkering zal waarschijnlijk worden verlaagd of ingetrokken. Als u een uitkering hebt, zoals ziekengeld of een uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW), de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong), de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (Waz) of de Wet werk en bijstand (WWB), dan moet u aan de uitkeringsinstantie, bijvoorbeeld UWV of de gemeente, melden dat u een onderneming gaat starten.

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een starterskrediet of een zogenoemde Besluit-bijstandverlening-zelfstandigenuitkering (Bbz-uitkering). Het starterskrediet en de Bbz-uitkering kunt u aanvragen bij de gemeentelijke sociale dienst in uw woonplaats. Als u gedeeltelijk arbeidsgehandicapt bent, kunt u een speciale lening aanvragen bij UWV.

Zie ook: Starterskredieten

Let op!

Als ondernemer moet u ook gemeentelijke belastingen en andere heffingen betalen. In veel bedrijfstakken hebt u ook vergunningen nodig. Informatie daarover kunt u krijgen bij uw gemeente en uw provincie. Ook de Kamer van Koophandel bij u in de buurt kan u daarover informeren.

Hopelijk is uw vraag hiermee naar tevredenheid beantwoord en anders hoor ik u graag weer.

MVG

Joanna Janssen
ThuiswerkAangeboden.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
poes wil geen blikvoer
      [Gesteld in Kattenvoeding]
2009-03-14 17:14:52
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
Hoe hoog onderhandse vergoeding thuiswerkplek?
      [Gesteld in Financieel]
2012-04-27 16:56:40

Gemiddelde score Thuiswerk: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+