Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Bordspellen » Kolonisten Van Catan
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kolonisten van Catan en krijg online een antwoord van de specialist in Kolonisten van Catan

Zelf een vraag over Kolonisten van Catan? Klik hier.
Meer vragen over Kolonisten van Catan.
De huidige beheerder van de rubriek Kolonisten van Catan:
Naam: Eelke
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 75 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Eelke vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Kolonisten van CatanVragen over Kolonisten van Catan via RSS. Klik hier.
RSS over Kolonisten van Catan op jouw website?Vragen over Kolonisten van Catan op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Kolonisten van CatanVragen over Kolonisten van Catan via E-mail. Klik hier.

Winnen door tussentijds de schoen weg te geven?

[Gesteld op: 05-01-2010]

Toelichting:
Winnen door tussentijds de schoen weg te geven?

Wij spelen elke vrijdag de vissers van catan in combinatie met zeevaarders en steden en ridders. Wie het eerst 17 punten heeft wint en als hij de schoen heeft moet hij 18 punten maken. Speler A heeft 16 punten, de schoen en een een etshaven. Hij legt 3 ets op het bord, bedenkt zich vervolgens dat hij de schoen nog moet weg spelen, hij doet dit naar speler B en legt vervolgens 2 graan bij voor een stad en zegt gewonnen! Speler B protesteert en zegt dat je niet eerst 3 ets mag neerleggen dan een schoen spelen en dan 2 graan bij leggen, hij vind wel dat speler A van die 3 ets bijvoorbeeld een ridder mag kopen door gebruik te maken van de etshaven. Speler B zegt dat hij op deze manier ook een boom en een steen kan neerleggen, dan op een aantal spelers een visfiche van 3 kan spelen, vervolgens hierdoor een schaap en een graann ophalen en dan roepen dat je een dorpje bouwt.

Kun jij ons vertellen wie er gelijk heeft?Uitbetalen van grondstoffen bij goudtegel?

Als je een stad aan een goudtegel hebt staan mag je dan wanneer het nummer gegooid wordt 2 verschillende grondstoffen uitzoeken of mag je ÚÚn grondstof uitzoeken en ontvang je dan 2 kaarten?
Antwoord:

Wat een leuke traditie: elke vrijdag Kolonisten! Lijkt me ook wel erg leuk... Maar goed. Om je vraag goed te beantwoorden, wil ik eerst enkele dingen op een rijtje zetten waarop ik mijn antwoord baseer:

 1. Volgens de spelregels is de normale volgorde tijdens een speelbeurt in het basisspel Kolonisten als volgt: eerst dobbelen, dan handelen, daarna als laatste kopen en bouwen.
 2. Daarbij mag je op ieder gewenst moment tijdens je beurt, maar maximaal 1 keer, 1 ontwikkelingskaart uitspelen. Dus ook bijvoorbeeld een ridderkaart voordat je gooit met de dobbelstenen. 
 3. Een zojuist gekochte ontwikkelingskaart mag je niet in dezelfde beurt weer uitspelen, tenzij het overwinningspunten betreft. 
 4. De uitbreidingen van Kolonisten hebben in de spelregels meestal de strikte volgorde van ‘eerst handelen, dan bouwen’ losgelaten, zodat je dat gewoon door elkaar heen mag doen: kopen, handelen, weer kopen, weer handelen, etc. 
 5. Volgens de spelregels mag je de ‘schoen’ op elk gewenst moment tijdens je eigen beurt weggeven aan de speler die, op dat moment, hetzelfde aantal of meer punten heeft dan jijzelf.  

Nu jouw voorbeeld:

Ik kan helaas niet terugvinden of de vaste volgorde van handelingen in jullie uitbreidingen minder strikt is volgens de spelregels, dan in het basisspel. Ik vermoed van wel (zie bovenaan: punt 1 en 4).

Je vermeldt ook niet de score van speler B bij het begin van de speelbeurt van speler A, maar dat zal ook 16 of meer punten moeten zijn. Anders mag de ‘schoen’ dus niet naar speler B (zie punt 5). Zo ja, dan mag de schoen op elk gewenst moment tijdens de speelbeurt van A verhuizen.

Naar mijn beste weten doet speler A dus (strikt volgens de spelregels) niets verkeerd, al kan ik het protest van speler B wel begrijpen.
Naar mijn persoonlijke mening denk ik wel dat het wat minder ‘charmant’ en minder duidelijk voor de andere spelers is, om halverwege het bouwen van een stad even een schoen aan speler B te geven. Het is voor iedereen duidelijker om elke stap (ruilen bij een haven, handelen, bouwen, weer handelen, schoen verhuizen, weer bouwen, enz.) steeds apart af te werken en niet meerdere acties tegelijk en door elkaar heen te doen. Anders wordt het al gauw een gegoochel met punten en kaarten.

Wat een stad naast de goudtegel betreft: je mag 2 grondstofkaarten naar keuze pakken, ook twee verschillende grondstofkaarten. Een heel sterke combinatie dus.

Veel succes komende vrijdag!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Winnen door tussentijds de schoen weg te geven?:

Mag een extern bedrijf gegevens aan derden geven?
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2009-12-16 08:19:59
persoonlijk dossier.
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-11 01:37:28
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Kolonisten van Catan: 8.5 (38x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+