Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

ik wil graag onze VOF voortzetten. maar hoe?

[Gesteld op: 05-01-2010]

Toelichting:
heb samen met mijn vriendin een VOF sinds sept 2009. We hebben tot nu toe alleen maar demosten gedekt en dus geen winst en ook geen inkomen uit de zaak. We hebben geen eigen geld in de zaak alleen maar krediet van de bank van 45.000 euro. Zij wil zsm uitstappen. Ik wil het bedrijf voortzetten, met iemand anders. Hoe moet ik dit met het krediet van de bank regelen. Ik hoef haar niet uit te kopen aangezien we geen winst hebben gedraaid sinds het bedrijf bestaat. Zij wil dat het krediet van haar naam wordt gehaald en ook geen aanspraak mee hebben op het bedrijf. Hoe kan ik dit het beste regelen. Het enige wat we contractueel hebben is een vof contract. standaard contract.
Antwoord:

U moet dit in 2 stappen regelen: allereerst moet de uittreding van uw vriendin financieel worden geregeld, en daarna kan u samen met die andere persoon de VOF voortzetten.

Wat het eerste betreft: uw vriendin heeft recht op een bedrag voor goodwill, maar het is aannemelijk dat dit kan worden gesteld op nihil. Daarnaast moet de kapitaalrekening van uw vriendin worden afgerekend. Eerst moet een slotbalans van de VOF worden opgesteld waarbij alle bezittingen op de werkelijke waarde worden bepaald. Uit deze slotbalans blijkt een eigen vermogen dat bestaat uit de kapitaalrekeningen van u beiden. Deze is opgebouwd uit de eerste inleg van u beiden, verhoogd met de gerealiseerde winst, en onder aftrek van prive-opnamen. Als dit saldo positief is moet dit worden betaald aan uw vriendin, als dit negatief is moet zij aan de VOF betalen. Uiteraard is het verstandig de afspraak op papier te zetten.

Daarna is de VOF met haar afgehandeld, en kan de VOF met die ander worden gestart. Uiteraard is het wenselijk dat hierbij ook weer een VOF-contract wordt opgesteld.
Als u met zijn drieen naar de Kamer van Koophandel gaat kunnen de wijzigingen daar ter plaatse worden doorgevoerd, en is dat geregeld.
U moet vervolgens naar de bank om de wijziging van de partners door te geven. Daarbij moet de nieuwe persoon tekenen voor de aansprakelijkheid voor het krediet. Voor de volledigheid merk ik op dat de bank hierbij moeilijk kan doen als de nieuwe partner niet kredietwaardig is. U moet aantonen op welke manier het krediet zal worden afgelost. U hoort dat vanzelf van de bank.

 
Reactie vraagsteller:
Allereerst hartelijk dank voor uw snelle antwoord. Het is mij nu een stuk duidelijker.

Ik heb alleen nog even een vraag over de kapitaalrekeningen die u noemt. Wij hebben samen maar 1 zakelijke rekening waar alles op gebeurd. aangezien wij geen prive opnames hebben gedaan van deze rekening is er eigenlijk niets wat afgerekend met worden. Wie bepaald voor ons de waarde van de bezittingen?moeten we hier iemand voor inschakelen of kan dit onderling? Als de slotbalans wordt opgemaakt zoals u dat uitlegt, dan komen we nog steeds op een schuld van 45.000,-? betekend dit dan dat dit door 2 gedeeld moet worden?

In onderling overleg willen wij eigenlijk dat zij er uitstapt en ik verder ga. Zij gaat akkoord met uitstappenonder de voorwaarden. geen schuld meer op haar naam maar ook geen bezittingen meer op haar naam. en ik ga akkoord met zowel schuld als bezittingen verder. is dit onderling gewoon af te spreken zonder te veel geregel er om heen, of ontkom je daar niet aan ?
 
Antwoord Beheerder:

Een misverstand: een kapitaalrekening is geen bankrekening. Een kapitaalrekening is de grootboekrekening waarop het vermogen ("kapitaal") van de vennoten wordt bijgehouden. Als voorbeeld: als u een prive-opname doet van € 1.000, dan gaat dit uiteraard van de bankrekening af, en ook boekt u dat af van uw kapitaalrekening, want het grootboek moet altijd in evenwicht zijn.

De slotbalans mag u zelf opstellen, ena ls beide pertners het eens zijn over de slotbalans is hulp van derden niet nodig. In deze slotbalans staat een schuld aan de bank van € 45.000. Omdat u aangeeft dat er nauwelijks eigen vermogen is ga ik er van uit dat dit bedrag is geinvesteerd , of besteed is aan voorraden o.i.d. Dat betekent dat in de slotbalans ook voor € 45.000 aan bezittingen moet worden vermeld (som van investeringen, vorderingen en voorraden).
Is de som van de bezittingen echter bijvoorbeeld € 50.000, dan betekent dit dat er voor € 5.000 eigen vermogen moet zijn, dus dan moet u het aandeel van uw vriendin afrekenen. Deze afrekening mag wel achterwege blijven als jullie dat onderling afspreken, maar bedenk wel dat er dan sprake is van een schenking, en als dit meer is dan de vrijstelling dan zijn hier schenkingsrechten over verschuldigd.
In principe mag u dus alles wel onderling regelen "zonder veel geregel".

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan ik wil graag onze VOF voortzetten. maar hoe?:

hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32
Aftrekbaarheid vrijwillige pensioenpremie
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-09-21 17:29:50
uitkopen vof partner
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-07-27 10:56:44
Onderneming staken en aangifte IB
      [Gesteld in Belastingen-Zuid Holland]
2010-03-11 11:08:33
Agrarische bedrijfsovername
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-09-19 15:32:19

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+