Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Uitkopen mede vennoot voortzetten VoF(handelsnaam)

[Gesteld op: 05-01-2010]

Toelichting:
Begin vorig jaar ben ik een VoF begonnen samen met een partner op het gebied van webdesign. Thans liggen we niet op ÚÚn lijn en hebben in goed overleg besloten dat ik hem uit ga kopen... Nu zijn er van mijn kant echter een aantal vraagstukken waar ik niet helemaal bekend mee ben, ik hoop dat jullie mij hierin van advies kunnen voorzien.

Wanneer ik mijn mede vennoot uit koop ben ik de enige vennoot in de VoF, betekent dit dat na uittreding van een vennoot de VoF stopt (onderaan citaat uit ons VoF-contract)? Op welke manier kan ik zelfstandig de onderneming onder de handelsnaam van de VoF voortzetten (dit ivm website,visitekaartje, etc), kan ik het omzetten in een eenmanszaak met de handelsnaam van de VoF? Of kan ik alleen een firma voortzetten met dezelfde handelsnaam?

Mijn mede vennoot moet zich uitschrijven bij de KvK en zijn aansprakelijkheid bij de bank, zijn er nog meer aspecten waar op gelet moet worden?

Ook heb ik geen idee hoe dit moet worden geregeld met de belastingdienst? (BTW, IB, e.d.)

Ik heb al veel gelezen op het forum maar niet in het geval van 2 personen en hoe ik onder de naam door kan gaan. We hebben een VOF-contract opgesteld, waarin opgenomen is dat:

Artikel 14
Lid 3: Het recht van voortzetting houdt in om alleen of met anderen de activiteit (eventueel met de handelsnaam) van de vennootschap voort te zetten onder de verplichting (tevens een recht) alle tot het vennootschapsvermogen behorende vermogensbestanddelen over te nemen, zich te laten toedelen of, wat de schulden betreft voor zijn rekening te nemen en aan de andere vennoot of dienst rechtsopvolgers in geld uit te keren in de waarde van diens aandeel in dit vermogen.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.
Antwoord:

Als jullie het eens zijn over voortzetting van de onderneming, dan moeten jullie samen naar de Kamer van Koophandel om de inschrijving aan te passen. Door het uitschrijven van uw partner houdt de VOF automatisch op te bestaan, en wordt deze automatisch een eenmanszaak. Een VOF kan namelijk niet bestaan met maar 1 partner.
U kan de handelsnaam handhaven, u kan ook kiezen voor een andere handelsnaam, u bent daar helemaal vrij in. De enige voorwaarde is dat u in de bedrijfsnaam niet meer "VOF" opneemt.
Volgens mij blijft het KvK-nummer ongewijzigd, maar dat hoort u wel van de Kamer van Koophandel.
Er moet daarnaast een brief naar de belastingdienst worden verstuurd over de wijziging. Het gevolg zal zijn dat uw partner na dit jaar niet meer een IB-aangiftebiljet voor ondernemers zal ontvangen. Ook zal u waarschijnlijk een nieuw BTW-nummer krijgen. Eenmanszaken hebben namelijk in de regel een BTW-nummer dat gebaseerd is op het BSN-nummer.

Het door u aangehaalde artikel uit het VOF-contract is een standaard-artikel. Daarin staat dat u uw partner een bedrag moet betalen gelijk aan zijn aandeel in het vermogen van de VOF, zoals deze blijkt uit de op te stellen slotbalans van de VOF. Daarnaast moet u uw partner een bedrag voor goodwill betalen, inzake opgebouwde winstpotentie. Aangezien de onderneming nog niet zo lang bestaat verwacht ik niet dat dit een hoog bedrag is. U mag daar zelf samen met uw partner een bedrag voor afspreken.
Overigens is de door u betaalde goodwill voor u van de winst aftrekbaar d.m.v. afschrijvingen, voor uw partner is de ontvangen goodwill belast.

Een belangrijk aandachtspunt bij een VOF is dat iedere partner hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden van de VOF. Ook al neemt u de schulden over, uw partner blijft aansprakelijk totdat deze schulden zijn afgelost. Het is dus voor hem van belang dat dit ook gebeurt.
De bank is vaak een belangrijke schuldeiser. Uiteraard moet de bank van het einde van de VOF op de hoogte worden gesteld, omdat de VOF moet afrekenen met de bank. U moet een nieuwe overeenkomst voor uw eenmanszaak afsluiten. Eventueel kunt u met een nieuw krediet de eventuele bankschuld van de VOF aflossen.
Waar u ook aan moet denken is dat als u andere belangrijke contracten heeft afgesloten, dat de tenaamstelling hiervan wordt aangepast. Een voorbeeld hiervan kan zijn een huurovereenkomst; zolang het contract niet is aangepast, blijft uw partner mede-aansprakelijk voor betaling van de huurschuld van de onderneming, ook al werkt hij niet meer in de onderneming.

Ik hoop dat e.e.a. u duidelijker is geworden, anders kunt u d.m.v. invulling van onderstaand veld een aanvullende vraag stellen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Uitkopen mede vennoot voortzetten VoF(handelsnaam):

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+