Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Sport » Paardensport » Rassen » Fries
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Fries en krijg online een antwoord van de specialist in Fries

Zelf een vraag over Fries? Klik hier.
Meer vragen over Fries.
De huidige beheerder van de rubriek Fries:
Naam: Johan kardolus
Bedrijf: Nvt
Reactiesnelheid: 37 uur
Waardering: 8.2 (van max. 10)
Meer informatie over Johan kardolus vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FriesVragen over Fries via RSS. Klik hier.
RSS over Fries op jouw website?Vragen over Fries op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FriesVragen over Fries via E-mail. Klik hier.

Stress of andere oorzaak ongewenst gedrag?

[Gesteld op: 26-12-2009]

Toelichting:
Mijn dochter van 14 heeft sinds een half jaar een E pony, een heel lieve merrie die er mooi en gezond uitziet, vriendelijk is in de omgang, die zich rustig en relaxed laat zadelen en verzorgen, dol is op eten, enz.
Ze kan mooi dressuren en ook springen. De pony staat in een grote manege met veel andere paarden in haar eigen box.
Er wordt dagelijks op haar gereden of ze wordt geloncheerd.
Echter: tijdens het rijden kan ze, meestal in de galop, er in ene vandoor galopperen, waarbij ze zich moeilijk laat terugnemen. Het lijkt erop dat ze dat doet als ze iets te moeilijk vindt, ze is in ene gestresst en kiest het hazenpad. Meestal doet ze het maar ÚÚn keer, ook als ze dezelfde oefening daarna herhaalt. Ze is verder niet schrikachtig of nerveus.
Ze slaat ineens om van relaxed naar nerveus en dan weer relaxed. Samen met de instructrices en met ervaren paardenbezitters om ons heen komen we er niet achter hoe we dit, toch telkens weer onverwachte gedrag moeten voorkomen. Vooral ook omdat we haar nu niet vertrouwen om buiten het manege-terrein te komen. Wat denkt u hiervan?
Antwoord:

Hallo!

Leuk dat er zo een vraag komt, alhoewel niets met een Fries te maken, maar dat maakt niet uit hoor.

 

Eerst even de voorwaarden: past het zadel goed, geen drukpunten? Geen problemen met het gebit of de benen van het paard? Mest het paard goed en is het paard niet gassig (poepjes laten tijdens het rijden...)

Als dat allemaal goed is:

Dit gedrag is waarschijnlijk door een opeenvolging van kleine gebeurtenissen. Paard heeft het een keer gedaan omdat hij iets moest gaan doen wat moeilijk was. gevolg, ruiter schrikt. de volgende keer denkt de ruiter: ik ga een moeilijke oefening doen, spant haar lichaam, neemt de teugels iets korter, en/of knijpt met haar bovenbenen. (spanning) reactie pony: ohoh, dit wordt moeilijk, en vlucht weg, zoals alle keren daarvoor om het"probleem" te ontwijken.

De oplossing is niet moeilijk, maar vergt wel concentratie, namelijk het NIETS doen. Geen sporen, geen zweep. de pony eerst zich laten concentreren op de hulpen. Houdt je benen vam het paard af, zodra hij heeft gereageerd op een hulp) kort voorwaartse stap, halthouden, achterwaarts, halthouden, voorwaarts (direct) in draf. halthouden voorwaarts in stap. dit een paar keer herhalen, vrij kort achter elkaar. en in de voorwwaartse gangen maar een paar meter. De pony gaat dan heel erg opletten wat hij moet doen. Na dit een paar keer gedaan te hebben, doe het dan met je hoofd achterover, kijkend naar het plafond (Neus in de lucht) en kijk NIET naar beneden. Concentreer je op een ontspannen zit, doe niets aan de lengte van de teugels en  leg alleen je onderbeen aan. Ga nu alleen maar voltes rijden (liefst 10-15 meter voltes) en blijf omhoog kijken. draf, stap, terug in draf . Pony gehoorzaamd? Blijf ontspannen zit behouden, doe niets aan de teugels en blijf naar boven kijken. ga nu vanuit draf in galop door te DENKEN dat je in galop wilt (Je benen en je zit moeten het werk doen), en hou hem op de volte die je continue al reed. Verander niet van houding en lichaamsspanning, ook niet in je benen. De pony heeft nu geen reden om te "vluchten" en zal als het goed is, opde volte blijven galloperen. Mocht hij er toch vandoor willen gaan: benen los van het paard, niet gaan hangen aan de teugels (dan gaat ie alleen maar harder) maar korte ophoudingen geven (rijdt je op de linkerhand dan linkerteugel van je af (de zelfde druk behouden) en rechterteugel ophoudingen geven). Hij gaat dan de volte op en je maakt de volte steeds kleiner. 

Dit zou het moeten doen. Het allerbelangrijkste is dat je continue onspannen blijft, geen lichaamsspanning creeert (ook niet in je benen) maar je wel concentreert op wat je wilt gaan doen.

Buiten het manege terrein gaan is verantwoord als je met een aantal paarden gaat die buiten de manege gaan gewend zijn. Het liefst minimaal 4 paarden, zodat de pony "opgesloten" kan worden bij zijn eerste stappen buiten de manege. Een begeleider op de fiets (met halstertouw bij zich) is zeker wenselijk,  vooral de eerste keren. Mocht er moeten worden ingegrepen is het makkelijker voor een fietsbegeider, dan voor de andere ruiters. Wel met paarden/ponies die hij kent en waar ze goed met elkaar op kunnen schieten. (sociaal gedrag). 1 ruiter ervoor, 1 erachter en aan iedere zijde 1. Doe dit bij voorkeur in kleine fasen na eerst het volledig programma in de manege te hebben gereden, bijvoorbeeld een kwartiertje uitstappen..

neem telkens (indien mogelijk) een andere route en keer NOOIT op het zelfde punt om om terug te gaan. Ga ook nooiut op hetzewlfde punt in draf of galop. Na 2 keer weet het paard niet beter en gaat zich daarop concentreren en maakt zich al klaar voor de galop voordat je op dat punt bent aangekomen en gaat geheid op dat punt in galop,of je het nou wilt of niet.

Dat komt ook terug in de manegeritten. Als je altijd eerst 2 rondjes stapt, dan x rondjes draaft en dan  bij punt ? in galop gaat, weet het paard niet beter.

 

nou, ik schrijf weer veel... Probeer het bovenstaande allemaal eens uit, ik verwacht dat het dan wel goed gaat komen.

vraagje: Op welke manege staat de pony?

Laat me weten wat de resultaten zijn aub.

Veel succes en rijplezier!!

Johan

 

 

 

Beantwoord door:
johan kardolus
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Stress of andere oorzaak ongewenst gedrag?:

HOE REU BEHANDELEN DIE INEENS NIET HANDELBAAR IS
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-01-31 23:42:24
Mijn hond begint te slopen wat kan ik doen?
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-02-22 14:27:05
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Fries: 8.2 (11x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+