Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Hindoeisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hindoeisme en krijg online een antwoord van de specialist in Hindoeisme

Zelf een vraag over Hindoeisme? Klik hier.
Meer vragen over Hindoeisme.
De huidige beheerder van de rubriek Hindoeisme:
Naam: Ranjita
Bedrijf: Hindoedharma.nl
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 7.1 (van max. 10)
Meer informatie over Ranjita vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HindoeismeVragen over Hindoeisme via RSS. Klik hier.
RSS over Hindoeisme op jouw website?Vragen over Hindoeisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HindoeismeVragen over Hindoeisme via E-mail. Klik hier.

Puja doen met puja set? hoe en wat?

[Gesteld op: 23-12-2009]

Toelichting:
Ik heb laatst een puja-set gekocht (lijkt op deze: http://www.tts-group.co.uk/Content/Files/images/legacy/HI-PUJA.jpg) maar ik weet niet hoe ik het moet gebruiken. Kunt u dit vertellen en ook zeggen voor welke god, welke mantra nodig en welke spullen (van de puja-set) erbij moet gebruiken?
Antwoord:

Het woord puja komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk: aanbidding, verering. In een puja wordt aan de toewijding van een persoon voor God vorm gegeven. Er zijn regels volgens welke je een puja uit dient te voeren, maar centraal staat de relatie tussen jou en God. De aandacht en liefde, waarmee de puja wordt uitgevoerd is veel belangrijker dan het precies opvolgen van de regels. Wanneer je voor het eerst begint met het doen van puja geven deze regels je houvast, maar hoe verder je komt op het pad van Bhakti (toewijding, liefde) hoe meer je zelf vorm kan geven aan de wijze van verering. Hieronder vind je de belangrijkste handelingen bij een kleine puja. Draag zorg dat je zelf rein bent, dwz gebaad, schone kleren en geconcentreerd op de puja

In een puja vindt altijd een offer plaats: dit kan zijn licht, wierook, voedsel, water, bloemen. Ik kan hier niet beschrijven welke offergaven geschikt zijn voor welke God, dat geeft namelijk een hele lange lijst. In een eenvoudige puja worden wierook, licht en bloemen geofferd. Eerst wordt Ganesha aanbeden, aangezien hij obstakels verwijdert, daarna richt je je tot je IshtaDev.

Neem de Godheid in gedachten en reciteer zijn/haar mantra. Niet een mantra waarin je iets vraagt, maar ééntje, waarin hij/zij geprezen wordt. Bijv. Aum Sri Ganapataye namaha ter verering van Ganesha. Ook kun je de chaleesa lezen, dit zijn lofzangen waarin de eigenschappen van de God bezongen worden. Teksten vind je vast op internet.

Wat betreft de pujaset. Deze bevat meestal een wierookhouder. Steek de wierook aan, neem deze  tussen je handen en onder het uitspreken van de mantra, draai je de wierook kloksgewijs rond voor het Godsbeeld. En dan zeg je 'dhoopam aaghraapayaami'. Daarna zet je de brandende wierook inde houder. Verder vind je vaak ghee lampjes in een pujaset. Hierop kun je met een lont de ghee aan steken en op deze wijze licht offeren. Het lampje wordt wederom kloksgewijs rondgedraaid voor het Godsbeeld onder het uitspreken van de mantra 'deepam darshayaami'. Wanneer je bloemen offert, wordt de mantra 'pushpam samarpayaami' gezegd.

Hiermee heb ik je geen volledig beeld van de handelingen bij een puja gegeven, want daar is dit veel te kort voor. En ik zou moeten weten tot welke God je je wilt richten. Maar ik hoop dat je toch kunt beginnen. Maak het niet te moeilijk. Roep de God van je vioorkeur aan, offer een bloem of wierook en sluit af met gebed. Wanneer je dit doet vanuit een goed intentie, kan er niets fout gaan en zul je zegeningen ontvangen.


 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Hindoeisme:
Advaita VedantaAyurvedaYoga


Gerelateerde vragen aan Puja doen met puja set? hoe en wat?:

hallo, ben erg benieuwd
      [Gesteld in Hindoeisme]
2007-03-25 16:39:53
Welke puja is hier geschikt voor
      [Gesteld in Hindoeisme]
2007-06-13 22:05:17
hoe vereer ik een shivling?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2009-04-26 18:58:30
Hoe moet je Ganesh puja doen?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2010-03-22 16:24:41
hoe kom je aan een shivling? wat is het eigenlijk?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2010-04-06 01:44:20

Gemiddelde score Hindoeisme: 7.1 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+