Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » FinanciŽle Planning
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek FinanciŽle Planning en krijg online een antwoord van de specialist in FinanciŽle Planning

Zelf een vraag over FinanciŽle Planning? Klik hier.
Meer vragen over FinanciŽle Planning.
De huidige beheerder van de rubriek FinanciŽle Planning:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FinanciŽle PlanningVragen over FinanciŽle Planning via RSS. Klik hier.
RSS over FinanciŽle Planning op jouw website?Vragen over FinanciŽle Planning op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FinanciŽle PlanningVragen over FinanciŽle Planning via E-mail. Klik hier.

Volledige wajong en weer werken. Wat zijn gevolgen

[Gesteld op: 16-12-2009]

Toelichting:
Beste Clarus,

Ik heb nu sinds een aantal jaren een volledige Wajong en ik wil weer betaald gaan werken (ben al een tijdje vrijwilligerswerk aan het doen en dit gaat goed).
Nu hou ik op zich rekening met een inkomens achteruitgang als ik (betaald) ga werken, maar ik krijg daar nergens echt goed zicht op.

Om te beginnen zal ik het eerste jaar waarschijnlijk maar een paar uur per week max. kunnen werken vanwege mijn gezondheid. Ik hoop in de toekomst meer uren te gaan maken.

Nu vraag ik me af vanaf welk inkomen (welke bijverdienste dus) ik achteruit ga in arbeidsongeschiktheidspercentage.
Welke gevolgen heeft bijverdienen voor huur -en zorgtoeslag? Welke gevolgen heeft bijverdienen, of beter gezegd werken, naast mijn volledige Wajong voor mijn jaarlijkse belastingaangifte. Want ik heb ook altijd best veel terug gekregen vanwege extra's en toeslagen eenouder, ziekte, etc.

Welke gevolgen heeft werken en dus geld verdienen, voor vrijstellingen van gemeente, terugbetaling IB groep en bijvoorbeeld mijn jaarlijkse gemeentelijke toeslagen voor chronisch gehandicaptentoeslag, langdurigheidstoeslag, etc.

Ik ben heel erg bang dat ik er aan alle kanten financieel heel erg hard op achteruit ga, terwijl ik juist zo graag weer wil werken. Een beetje inkomensverlies kan ik hanteren. Maar hoeveel is dat dan ongeveer?

Weet u het antwoord of waar ik dit kan vinden? Ik heb nu per maand ca. 1079 netto voor mij en mijn dochter van 4 jaar. En dat is excl. vrijstellingen gemeente, huurtoeslag, vakantiegeld, belastingteruggave (wat ik altijd best veel geld vind, nl. meer dan 2000 euro, gezien ik een alleenstaand ouder ben en ook nog arbeidsongeschikt) etc.
Ik heb het helemaal niet slecht nu, hoe krom dat misschien ook klinkt om te stellen met een uitkering. Maar voor mij is het wel de (fijne) waarheid.
En eerlijk is eerlijk, niemand wil vrijwillig terug naar af.

Maar goed, ik vind het dus wel de normaalste zaak van de wereld dat ik weer ga werken nu daar weer ruimte voor is.

Bedankt voor het meedenken!
groetjes Femke
Antwoord:

Beste Femke,

Dat is een flinke vraag die je even stelt en je zal hopelijk begrijpen dat er door de wirwar aan regels en wetten geen eenduidig antwoord te geven zal zijn, door welke partij dan ook. Helaas zal je per instantie na moeten vragen wat de consequenties zijn maar ik zou beginnen met een afspraak bij het UWV om deze zaken voor te leggen. Hieronder wat verdere informatie die je hopelijk op weg helpt.

Hoeveel je achteruit gaat door te werken is bijna niet te berekenen, dit blijkt pas bekend te worden na een paar maanden vanwege de volledige wirwar aan regel waarin je valt. Wel blijkt dat vooral een volledige full time baan (tegen minimumloon dan) in de praktijk een achteruitgang betekent maar een baan voor een aantal uur per week niet, zoals in jouw geval. Het idee van de regering is wel om alle uitkeringswetten zo uit te gaan voeren dat werken altijd moet lonen maar hoe of wanneer dat zover is weet ik niet.
http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article1787300.ece

Hoe je toeslagen uitvallen hangt af van je totale inkomen (Gedeelte Wajong en gedeelte salaris), dit kan je echter berekenen per soort toeslag op:
http://www.toeslagen.nl/ 

toeslag voor chronisch gehandicapten weet ik weinig van maar dezse site geeft speciefieke uitleg: http://www.pgb.nl/persaldo/nieuws-over-het-pgb/nieuws/archief/januari-2009/toeslagen-en-af trek-2009-voor-chronisch-zieken-en-gehandicapten/?waxtrapp=laiqfMsHcwOhcPjBCSZEsjwWpjwW

de IBG kijkt simpelweg naar je totaalinkomen om te bepalen hoeveel je terug moet betalen, dit kan je hier berekenen: http://www.ib-groep.nl/particulieren/studieschuld/Copy_of_rekenhulp_draagkracht_2010.asp
Hoeveel je precies achteruit gaat (en of dit uberhaupt wel zo is) is helaas totaal niet te voorspellen door mij, zeker niet zonder te weten hoeveel je gaat verdienen uiteraard. Ik denk wel dat er over het algemeen wel wat achteruitgang plaats kan vinden maar dat dit puur door te werken erg veel kan zijn zie ik niet zo snel gebeuren. Eerder zal dit het geval zijn wanneer er door herkeuringen (die ook naar je daadwerkelijke werk kijken) etc. wordt bepaald dat je wellicht niet meer zo arbeidsongeschikt bent en dus aan de basis van de uitkeringen wordt gerommeld.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt maar zoals vermeldzal je per instantie de gevolgen moeten nagaan waarschijnlijk en is het UWV naar mijn mening de beste startplek.

Met vriendelijke groet,

Clarus

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Volledige wajong en weer werken. Wat zijn gevolgen:

kan u iets over de brandweerauto vertellen
      [Gesteld in Brandweer]
2009-11-08 14:10:21
Weerstand baby verhogen deze periode?
      [Gesteld in Homeopathie]
2009-11-24 10:54:28
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33

Gemiddelde score FinanciŽle Planning: 4.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+