Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » School » Huiswerk Hulp
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huiswerk Hulp en krijg online een antwoord van de specialist in Huiswerk Hulp

Zelf een vraag over Huiswerk Hulp? Klik hier.
Meer vragen over Huiswerk Hulp.
De huidige beheerder van de rubriek Huiswerk Hulp:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Huiswerk HulpVragen over Huiswerk Hulp via RSS. Klik hier.
RSS over Huiswerk Hulp op jouw website?Vragen over Huiswerk Hulp op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Huiswerk HulpVragen over Huiswerk Hulp via E-mail. Klik hier.

wat zijn de oorzaken van de Franse Revolutie?

[Gesteld op: 15-12-2009]

Toelichting:
Ik heb het boek Sprekend verleden, en zit in leerjaar 2. Morgen heb ik een repetitie geschiedenis. In het boek staat bij de paragraaf: oorzaken Franse revolutie.. maar dat wordt heel onduidelijk uitgelegd.
Antwoord:
Dat het boek het wellicht onduidelijk uitlegt komt waarschijnlijk omdat het ook een heel complex onderwerp is. De Franse Revolutie was een unieke periode waarin een aantal sociale, culturele en economische (probleem)situaties samenkwamen in een spanningsveld dat uiteindelijk tot ontploffing kwam. Om het toch enigszins duidelijk te maken zal ik de verschillende factoren die bepalend waren voor de ontwikkeling van de Franse Revolutie puntsgewijs opsommen:
  • Om te beginnen heerste er een zeer onstabiel economisch klimaat in het Frankrijk van de 18e eeuw. De Franse koningen van het Ancient Régime hadden jarenlang zware belastingen geheven en wendden dit geld aan voor hun eigen verrijking. Hierdoor werd de economie getroffen door steeds hogere voedselprijzen en groeiende tekorten. De vorsten ondernamen wel pogingen om hervormingen door te voeren, maar deze veranderde niets aan het feit dat de Franse staat grote schulden maakte. Uiteindelijk kon de staat de bestaande economie niet handhaven, en in 1787 ging de staat Frankrijk dan ook bankroet.
  • Door een aantal jaren met mislukte oogsten deden zich in de jaren tachtig van de 18e eeuw grote graantekorten voor waardoor de voedselprijs explosief steeg. De Franse bevolking weigerde echter over te gaan op de succesvollere aardappel als voedselproduct. De lagere bevolking werd als gevolg hiervan getroffen door een heftige hongersnood. Tegelijkertijd trok men massaal naar de steden om in dienst van de Industriële Revolutie te gaan werken. Deze steden raakten al snel overbevolkt, en de door voedseltekorten verzwakte bevolking kreeg hier al snel te maken met epidemische ziektes.
  • Een derde belangrijke impuls kwam van de in deze periode steeds sterker wordende Verlichtingsstroming. Filosofen als Voltaire en Diderot kwamen met voor die tijd revolutionaire ideeën die spraken van gelijkheid en vrijheid van het individu. Steeds meer mensen namen deze ideeën over en werd erg ontevreden over hoe hun land ondemocratisch was en geen recht op vrije meningsuiting kende. Ook ontdekte men nu rationaliteit als een tegenbeweging tegen de oude gedachte dat men aan tradities moest vasthouden. 
Als gevolg van al deze onrusten gingen groepen binnen de samenleving zich steeds heviger verzetten tegen de bestaande machtsrelaties. Men kon niet langer leven met het goddelijke recht van de absolutistische heersers, de burgerij verzette zich tegen de privileges van de adel en de kerk, en de boeren verzetten zich tegen het misbruik van de grootgrondbezitters. Deze spanningen liepen steeds hoger op tot deze in juni 1789 in Parijs tot een geweldsexplosie leidden die later bekend werd als de Franse Revolutie.

Ik hoop dat dit het wat duidelijker maakt, maar als er dingen onduidelijk blijven of je nog andere zaken wilt weten hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Henry van der Burgt
Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina


Gerelateerde vragen aan wat zijn de oorzaken van de Franse Revolutie?:

WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
Vietnamoorlog
      [Gesteld in Geschiedenis]
2010-04-27 10:47:07
hoe kan ik erfenis frans huis regelen?zie onder
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-10-15 09:30:18
Omzetbelasting bij buitenlandse online veiling
      [Gesteld in Belastingen-Groningen]
2012-03-11 15:55:58
Waarom was de Franse revolutie geen succes
      [Gesteld in Geschiedenis]
2015-04-14 09:39:18

Gemiddelde score Huiswerk Hulp: 7.5 (35x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+