Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten » Kattengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kattengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Kattengedrag

Zelf een vraag over Kattengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Kattengedrag.

Beheerder worden?

De rubriek Kattengedrag heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Kattengedrag Klik hier.

RSS over KattengedragVragen over Kattengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Kattengedrag op jouw website?Vragen over Kattengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattengedragVragen over Kattengedrag via E-mail. Klik hier.

Waarom is mijn kat zo gretig?

[Gesteld op: 07-01-2010]

Toelichting:
Hallo,

ik heb een kater van 8 maanden en is ontzettend gretig. Alles met eten moet hij hebben. Soms lijkt het net een hond. Hij valt me soms echt aan en probeert er alles aan te doen om eten te krijgen.
Prullenbakken open proberen te maken, van zijn ''vriendinnetje'' (mijn poes van anderhalf jaar) eten afpakken en constant miauwen als ik in de keuken ben. Ook al maak ik geen eten. Hij breekt zn nek als ik naar de keuken loop.

Er is altijd beschikking tot droog voer (wat ze erg lekker vinden) en 1x in de 3 dagen geef ik ze natvoer. Omdat dit eigenlijk niet noodzakelijk is volgens de dierenarts.
Wat moet ik hiermee en wat zou het kunnen zijn? Hij miauwt al vanaf het moment dat ik wakker ben en dan heeft ie een houding dat ik hem echt moet volgen naar de keuken want daar is allemaal eten. En ook zijn eigen bak.

Kunt u mij helpen?

Groetjes Kimberley
Antwoord:

Maggie Ruitenberg, kattengedragstherapeut: Katten, die zeuren om eten, zeuren om aandacht, de eigenaar 's morgens steeds vroeger wakker maken, de prullenbak open proberen te maken, eten afpakken, constant miauwen e.d. hebben allemaal 1 ding gemeen als er geen medische oorzaak voor het gedrag is: Ze hebben geleerd dat dit gedrag ze wat oplevert. Dat kan het uiteindelijk krijgen van het eten zijn, het uiteindelijk krijgen van aandacht (ook bestraffend toespreken, de kat aankijken en de kat wegduwen is aandacht!). "Ja maar ik probeer hem echt wel te negeren, maar dat helpt ook niet." krijg ik dan vaak als tegenargument. Echter het probleem zit hem in het proberen, eigenaren wachten dan wat langer, proberen of vermanend toespreken of de kat de kamer uitzetten misschien een oplossing is of ze negeren de kat wel op de juiste manier maar houden dit niet vol. In feite ben je dan bezig met af en toe het gedrag te belonen i.p.v. constant. Echter: af en toe hier wel een beloning voor geven en andere keren niet reageren op dit gedrag, zorgt er voor dat de kat nog veel hardnekkiger in zijn gedrag wordt, want hij weet niet wanneer het wel en niet wat oplevert, dus hij is bereidt het gedrag veel langer vol te houden. Niet voor niets wordt deze manier van trainen (intervalbeloning) ingezet bij o.a. honden om gedrag nog veel beter vast te leggen, als het dier het eenmaal kent. Uw kat zal nu dus moeten leren dat het zeuren om eten hem nooit iets oplevert. Dat betekent: nooit reageren op hem als hij zich zo gedraagt, de prullenbak op een onbereikbare plaats zetten. De andere poes in een aparte ruimte blikvoer geven, zodat hij het niets af kan pakken. Het eten niet aan hem geven als hij zeurt. In de praktijk betekent dat meestal dat je het eten in het begin het best in een aparte kamer kunt zetten waar je hem niet mee naar binnen laat lopen, vervolgens gewoon wat anders gaan doen, totdat hij helemaal niet meer aan het eten denkt, hem dan naar die kamer dragen en bij zijn eten zetten. Zorg daarnaast wel dat hij vooral ook veel aandacht krijgt voor gewenst gedrag, dus geef hem uitgebreid aandacht of ga met hem spelen als hij niet loopt te zeuren. Vaak zitten mens en kat namelijk in een patroon, waarbij de kat vooral aandacht krijgt bij gedrag dat de eigenaar liever niet ziet, waardoor de kat ook niet beter kan weten dan dat hij dit ongewenste gedrag moet vertonen om aandacht te krijgen. Het is niet gemakkelijk en een kat, die gewend is aandacht voor miauwen, zeuren en ander aandachttrekkend gedrag te krijgen zal in het begin dit gedrag nog sterker gaan vertonen, want hij snapt niet meteen waarom het niet meer werkt. Hoe langer de kat er al voor beloond is en hoe hij beloond is (altijd of af en toe) maakt uit voor hoe lang er nodig is om het gedrag af te leren. Maar als het gedrag hem nooit wat oplevert zal hij het uiteindelijk een keer opgeven.

Negeren, het ongewenste gedrag voorkomen, gewenst gedrag belonen, maar vooral ook volhouden van deze aanpak is dus de boodschap, uiteindelijk werkt deze aanpak namelijk altijd!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Waarom is mijn kat zo gretig?:

Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
wat is de definitie van een wellnesscentum?
      [Gesteld in Wellness]
2007-10-02 15:26:11
Rode kater van zes mnd is geobsedeerd door eten!
      [Gesteld in Katten]
2007-11-15 23:24:47
mijn hond graaft in de tuin
      [Gesteld in Honden]
2008-01-28 16:54:38
belastingdienst stuurt'voordeel brief'
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-05-03 00:23:30

Gemiddelde score Kattengedrag: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+